Berta Sándor

Behódol vagy kivo­nul az iTunes Fran­cia­or­szág­ból?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az Apple-nek nem marad túl sok választása, és vagy meg kell változtatnia a másolásvédelmét vagy az iTunes online zeneboltnak be kell szüntetnie működését Franciaországban.

Mint korábban közöltük, a Francia Nemzetgyűlés hamarosan dönt arról a törvényjavaslatról, amely engedélyezné, hogy a felhasználók tetszőleges alkalommal átkonvertálhassák a digitális zenei fájlokat. Ez azt jelentené, hogy az iTunes nem alkalmazhatna olyan megkötést, miszerint az AAC formátumú zeneszámokat csak és kizárólag az iPod hordozható zenelejátszó készülékeken lehet meghallgatni.

Az előterjesztés szerint mindegy, hogy milyen másolásvédelmi módszereket alkalmaznak az online zeneboltok, de a tőlük letöltött fájloknak bármilyen készüléken lejátszhatónak kell lenniük. A Francia Nemzetgyűlés eredetileg a múlt hét csütörtökön tárgyalta volna a javaslatot, azonban a képviselők olyan sok módosító indítványt adtak be, hogy a döntést keddre halasztották el.

"Elfogadhatatlan, hogy Franciaországban egy másolásvédelmi megoldás miatt gyakorlatilag monopolhelyzetbe kerülhet egy cég. Franciaország ellenez bármilyen monopóliumot. A cél, hogy megnyissuk a zenei piacot - bárki számára" - nyilatkozta a javaslattal kapcsolatban Martin Rogard, a francia kulturális minisztérium tanácsadója.

Szakemberek szerint azonban a törvénytervezet nem csak az Apple-t érintené, hanem a Sony-t és a Microsoftot is. Tény, hogy a legtöbb zeneszámot - Steve Jobs, az Apple vezetője szerint napi 3 millió dalt - az iTunes adja el, de a többi nagy céget szintén érzékenyen érintené a törvény elfogadása. A zeneipari szervezetek máris bírálták az előterjesztést. A francia szervezet, a Comptia képviselője úgy nyilatkozott, hogy "a javaslat egy újabb elképzelés arra, hogy csírájában elfojtson minden új ötletet". Az Apple illetékesei egyelőre nem kívántak nyilatkozni, megvárják a Francia Nemzetgyűlés döntését.

Az előterjesztés szerint egy illegális másolt fájl letöltéséért 38, terjesztéséért 150 euró büntetés járna. A másolásvédelmi rendszerek feltörését 3750 eurós, a fájlcserélő programok fejlesztőit 30 000 eurós pénzbüntetéssel és legfeljebb 6 hónapig terjedő börtönbüntetéssel büntetnék a jogalkotók. Aki pedig tudatosan fájlcserélő szoftvereket terjesztene, az akár 300 000 eurós pénzbüntetést és 3 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatna. Korábban Franciaországban felmerült a fájlcserélő hálózatok legalizálása, azonban ezt a javaslatot hosszú vita után leszavazta a Francia Nemzetgyűlés. A megoldás - miszerint néhány eurós havi átalánydíjért cserébe legalizálnák a P2P-rendszereket - hazánkban is vitát váltott ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #11
    moderator rulez...
  • Caro #10
    Remélem a VideoLan fejlesztőit békén hagyják.
  • codaco #9
    Csak nagyon alacsony.
  • netrunner #8
    A másik feka csaj se rossz...
  • strogg #7
    Én a saját zenebolt teszutemben lehúztam durván a T-online zenebnoltját, mert csak DRM-es WMA-t enged tölteni. Ráadásul a lejátszók nagy részén nem is megy. Mondjuk elvből még csak nem si töltök DRM-es anyagot, Nemhogy pénzt nem adok érte.
  • sathinel #6
    Franciák sem jobbak mint az amcsik csak csigát zabálva fröcsögik a hülyeséget, és nem hamburgerrel) Más a színház de ugyanaz a mentalitás.. Gondolkodni nem kell csak azt kell nézni hogy tudunk még gazdagabbak lenni... És még ők magyaráznak hogy mekkora "demokrácia" van nálluk...
  • Kaadi #5
    Az Opera 9 fejlesztőit azonnal be is lehet zárni, mert az új verzió támogatja a Bittorrent hálózatot. Börtönbe a semirekellő programozókkal! (szánalmasak ezek a törvények)
  • Kaadi #4
    Szólok a franciaországi koldusoknak hogy vallják be hogy valójában P2P fejlesztők. A francia börtönk ezerszer jobbak mint az utca, van kényelmes ágy, napi 3x kaja, TV, könyvtár, (talán még internet is)... a büntetést meg amúgy sem lenne miből kiperkálják.
    Azért már idegesítő az EUs hatóságok idiótasága: nem elégednek meg azzal hogy évek óta végre valami jól megy (elvégre minden eladott zeneszám után adóbevétel van), most keresztbe akarnak tenni az úttörőnek. Ha a franciáknak lenne egy kis vér a ********* kivonulnának hogy tömegesen vallják be hogy P2Pznek. Amíg mindenki sunyít addig a kormányok azt csinálnak amit akarnak.
  • QuippeR #3
    "a fájlcserélő programok fejlesztőit 30 000 eurós pénzbüntetéssel és legfeljebb 6 hónapig terjedő börtönbüntetéssel büntetnék a jogalkotók"

    micsoda? a szoftverkészítőket börtönbe zárnák? hát ezek teljesen meghülyültek.
  • LaPalma #2
    [MacNN] Úgy tünik, hogy az Apple iTunes Zeneboltja az első körben meg fogja úszni azt az új francia törvényt, amely komolyan veszi a dalok szerzői jogait védő megoldásokat és megbünteti az azokat kijátszó, dalokat illegálisan letöltő felhasználókat. Az előzetes megbeszélések alapján a törvény egyes része kötelezővé tette volna a legálisan letöltött dalok bármely lejátszón történő meghallgatásának lehetőségét, amelyhez az Applenek meg kellett volna nyitnia a DRM védelmét a többi lejátszó számára is. Ez azonban kimaradt a törvény írott változatából.