SG.hu

Itthon is vitákat generál a fájlcserélés havidíja

A magyarországi szerzői jogvédő szervezetek számára is tanulságos lehet a Franciaországban zajló vita.

Mint arról beszámoltunk, a francia nemzetgyűlés olyan törvénytervezetet készített elő a múlt év végén, amelynek elfogadásával jogszerűvé válhat fájlcserélő programok használata. A törvénytervezet lényege, hogy az internet-előfizetésekhez csatolt havi hét eurós díj befizetésével legálissá válna a filmek és zeneszámok letöltése az internetről. A francia parlament előtt lévő különböző tervezetek és megoldási javaslatok jól mutatják azt a megosztottságot, amely az európai szerzői joggal foglalkozó szervezetek, távközlési szervezetek és internet fogyasztók érdekvédelmi szervezetei között keletkezett. A szerzői jogok kedvezményezettjeit sajtóértesülések szerint egy közös jogkezelő közreműködésével az internetes előfizetésekhez hozzácsapott havi hét eurós átalánydíjból elégítenék ki.

Dr. Sár Csaba, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda szerzői jogvédelemmel foglalkozó jogásza szerint a filmek szerzői jogvédelme számára ma az internet jelenti a legnagyobb kihívást. Az internetes filmletöltések egyre nagyobb kárt okoznak, eddig mégsem sikerült a filmek internetes szerzői jogainak kezelésére irányuló megfelelő rendszert kialakítani sem nemzetközi, sem hazai szinten. A filmalkotások internetes terjesztésére vonatkozó jogi elképzelések ma nemzetközi szinten a filmletöltés teljes tiltásától, illetve a letöltők büntetőjogi eszközökkel történő üldözésétől a szerzői jognak az interneten történő teljes hatályon kívül helyezéséig terjednek. A francia parlamenti viták is mutatják, hogy szükség van az arany középút megtalálására. Dr. Sár Csaba véleménye szerint lehetséges ennek az arany középútnak a megtalálása, amely egyaránt biztosítja a filmalkotók szerzői jogainak védelmét, valamint az internetszolgáltatók és a letöltők szabadságát az interneten.

Erkel András filmproducernek, a filmes szakma egyik képviselőjének véleménye szerint a filmek készítésében résztvevő alkotók (pl. rendezők, operatőrök, forgatókönyvírók, vizuális szerzők és látványtervezők) jogos követelése, hogy munkájuk eredményeként megkaphassák a filmalkotásuk digitális - on-line felhasználása után őket megillető jogdíjakat. Ezért nagy szükség lenne egy, a filmek internetes jogainak védelmét és a filmalkotók ilyen irányú képviseletét ellátó jogi képviseleti és jogvédelmi rendszer létrehozására.

A fenti jogvédelmi rendszer létrehozásához azonban a filmalkotók összefogása szükséges oly módon, hogy ezzel lehetővé váljék az oktatási intézmények, iskolák és a széles közönség számára a filmekhez való internetes szabad hozzáférés, ugyanakkor az alkotók is megkapják munkájuk ellenértékét. Ezt a célt legjobban egy új, speciálisan az internetes szerzői jogokra szakosodott, hatékony szerzői jogvédő szervezet működése biztosíthatná, ami példaértékű lehetne egész Európa számára, mert megmutathatná, hogy a hatályos szerzői jogi szabályozás módosítása nélkül is lehetséges a szerzői jogok védelme a digitális korszakban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quentit #5
    "Na ne, akkor megyek a boltba DVD-t venni (Auchan, Tesco, stb 950/db, 4,50 US$)."

    Vagy kikölcsönzöd egy DVD kölcsönző automatából, 4 órára azt hiszem hogy csak 300 Ft. A streaming végül is kölcsönzésnek számít mint sem vásárlásnak. Nincs is vele semmi baj, de az ára is legyen olyan... Max. 300-400 forint moziban is menő filmeknél meg 600-1000 forint...

    Vegyék már észre, hogy az interneten inkább olcsóbbnak mint sem drágábbnak kell lennie a filmeknek...
  • galedki #4
    én simán vennék filmet a neten, ha utána rögzíthetném, ha akarnám. Mo-n nincs ilyen, és a világon is csak streaming media van főleg, ami azért hülyeség, mert 1x tudod megnézni, és fizetsz érte cca 650 Ft-t (csak T-Online Videotéka) esetleg Amerókából végleges letöltésre vehetsz asszem 10 dolcsiért filmet. Na ne, akkor megyek a boltba DVD-t venni (Auchan, Tesco, stb 950/db, 4,50 US$).
  • TeDDyRuSh #3
    Én azt nem értem,h amit a franciák begyüjtenek lóvét,azt hova osszák el és milyen arányban, ugyanez nálunk a CD-k,meg DVD-k után ki kapja a lóvét? Lehet én vok a hülye és ez egy jó rendszer csak számomra ismeretlen terület. Aki segít: thx
  • Cat #2
    az, hogy a fájlcserélésnél meg is osztasz, és az már illegális.
  • Riddick #1
    MAgyarországon tudomásom szerint zenét ,és filmet legálisan letölthetsz internetről..söt minap a kezebe került egy Sd kártya amin rajta volt a jogvédők logója...mivel mo gon mindeny egyes adat tároló árába beleépitik ezt,akkor meg mit sir a szájuk? nem értem...