Berta Sándor

Hatályba lépett az osztrák spamellenes törvény

Az ausztriai cégeket és felhasználókat az eddiginél jobban védi a kéretlen elektronikus reklámlevelek ellen az osztrák távközlési törvény most elfogadott kiegészítése. A jogszabály egyaránt tiltja a reklámlevelek, telefonok, faxok és SMS-ek küldését.

A törvény szerint ezentúl nem csak a spamk és más kéretlen elektronikus küldemények tilosak, hanem azok a kör e-mailek és SMS-ek is, amelyeket több mint ötven címzetthez jutnak el. A jogszabály nem tesz különbséget aközött, hogy a címzett magánszemély vagy cég, a küldő egyenlő elbánásban részesül. A Futurezone osztrák hírportál közlése szerint aki megsérti a mai nappal hatályba lépett rendelkezést, az akár 37 000 eurós pénzbüntetést is kaphat. Ez nem csak abban az esetben szabható ki, ha valakiről bebizonyosodik, hogy spamer, hanem akkor is, ha például egy online cég nem tudja igazolni, hogy a leendő vevő előzetesen kérte egy termék tájékoztatóját.

Ezenkívül a feladónak jól azonosíthatónak kell lennie: egy [email protected] címről érkező elektronikus levél feladója nem minősül "jól azonosíthatónak". A jogszabály elvileg egyaránt sújtja a belföldi és a külföldi spamereket is, ám a gyakorlatban eléggé kivitelezhetetlen feladatnak tűnik az Európai Unió tagországain kívülről érkező kéretlen elektronikus reklámlevél küldőjének kiderítése és elfogása.

"A most hatályba lépett törvény olyan szempontból mindenképpen változásokat hozott, hogy eddig szinte mindegy volt, hogy a spam e-mailt magánszemély vagy vállalat kapta-e meg. Most már mindkét esetben súlyos büntetés vár arra, aki kéretlen elektronikus reklámlevelekkel, faxokkal, telefonokkal vagy SMS-ekkel bombáz egy felhasználót vagy egy óriáscéget. Ilyen szempontból tehát új korszak kezdődött az ausztriai internetezésben" - nyilatkozta a Pressetext osztrák hírügynökségnek Georg Mayer jogász.

A szakember szerint fontos, hogy a jövőben a felhasználók és a cégek körében egyaránt elterjedjen az úgynevezett RTR-lista ("nem kérek reklámot") használata. Erre bárki feliratkozhat, aki nem szeretne reklámleveleket kapni. Szintén elégedett a távközlési törvény kiegészítésével az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetsége (ISPA) is. "Muszáj volt valamit lépnünk, hiszen Ausztria a Sophos számítógépes biztonsági cég adatai szerint már a nyolcadik a legnagyobb spamküldő országok listáján. Minden törvényes módon fel kell lépnünk az elborító postafiókokat elborító spamáradattal szemben" - mondta a hírügynökségnek Kurt Einzinger, az ISPA főtitkára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #3
    nah végre valami előrelépés. Többi ország példát vehetne róla.
  • h4x0r #2
    Az ilyet a spamszurok ki szoktak szurni. Remelem. :)
  • atlagember #1
    Akkor nagyon egyszerűen kikerülhető lesz a törvény. Egy fajta üzenetből csak 49 darabot küldenek el, aztán kicsit módosítanak rajta...