Berta Sándor

Spamellenes részleg a német fogyasztó­védelemnél

A német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége nem kis feladat megoldására vállalkozott. A német szakemberek ugyanis arra kérik a felhasználókat, hogy minden általuk kapott spam e-mailt küldjenek tovább a lakóhelyük szerinti fogyasztóvédelmi központokba, külön erre a célra létrehozott e-mail címekre.

A központokban aztán megvizsgálják az összes beérkező kéretlen levelet - tartalom, feladó stb. alapján - majd igyekeznek kideríteni a küldő személyazonosságát, hogy jogi lépéseket tegyenek ellene. "Egyrészt megpróbáljuk a spamszervereket beazonosítani és ezután a további működésüket lehetetlenné tenni, másrészt igyekszünk kideríteni, hogy ki, vagy kik küldik a spam e-maileket és őket is kivonni a forgalomból" - nyilatkozta Patrick von Braunmühl fogyasztóvédelmi szakértő. Ahhoz, hogy a módszer sikeres legyen és valóban fel lehessen lépni a spammerekkel szemben, a felhasználóknak a teljes levelet, feladóval dátummal stb. el kell küldeniük a központokba.

A kéretlen elektronikus reklámlevelek száma az elmúlt hónapokban drasztikus mértékben nőtt világszerte. Ebből a szempontból kiemelten érintett területnek számít Németország, ahol az e-mailek 80 százaléka kéretlen. "A kéretlen elektronikus reklámlevelek elleni harc sok pénzbe és időbe kerül, ráadásul nem kis bosszúságot okoz a magánszemélyeknek és a vállalatoknak egyaránt, ezáltal pedig közvetve a gazdaságnak is ártanak" - mondta Braunmühl.

A szakember szerint az ő megoldásuk csak egy lehet a sok közül, sokkal fontosabb lenne a szigorúbb spamellenes törvények megalkotása. Az új részlegek létrehozása egyébként részét képezi a német szövetségi fogyasztóvédelmi minisztérium spamellenes programjának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #3
    De az SMS pénzbe kerül a feladónak(pl: Optimusz), és nem lehet zombi PC-ket úgy megfertőzni, hogy ontsa az SMS-eket...

    Amúgy a legjobb büntetés a nyilvános korbácsolás lenne a spammereknek, akár televízión is kiközvetítve!
    A börtön és a pénzbüntetés hallattán csak vigyorognak a gazemberek...
  • Orgi-CRPD #2
    Remek kezdemenyzes, kar, hogy csak az e-mail-ekre vonatkozik! En mar kaptam sms-ben is keretlen reklamot.
    -Orgi-
  • smv #1
    Nagyon jó kezdeményezés. Csak kíváncsi vagyok, hogy külföldi levelekkel majd mit tudnak kezdeni, illetve, hogy tényleg lesznek-e következményei a spam küldésnek.