Berta Sándor

Közös európai uniós fellépés a spam ellen

Az Európai Bizottság szóvivője bejelentette, hogy a jövő héten mind a 25 európai uniós tagország közös spamellenes szövetséget fog létrehozni, és keményen fel fognak lépni a kéretlen reklámok ellen.

Minden eddiginél keményebben akarnak fellépni az európai uniós tagállamok a kéretlen elektronikus reklámlevelek és más spamküldemények, például faxok stb. ellen. A szóvivő szavait megerősítette Viviane Reding, az Európai Bizottság információs társadalomért felelős biztosának kijelentése is, amely szerint már a jövő héten döntést várnak ebben az ügyben. Mint Reding elmondta, az európai uniós tagállamok illetékes hatóságainak össze kell fogniuk a spamtevékenység visszaszorítására és fel kell készülniük arra is, hogy a más európai uniós tagországokból érkező spam, illetve az ott tevékenykedő spammerek ellen hatékonyan tudjanak fellépni. Persze azzal az európai biztos is tisztában van, hogy a kéretlen elektronikus reklámlevelek többsége az Európai Unión kívülről érkezik.

A világszerte elküldött spam e-mailek, faxok és SMS-ek 80-90 százaléka két országból, az Egyesült Államokból és Kínából származik. Ezért az Európai Unió a jövőben nem csak az európai, de a világ más részein tevékenykedő ilyen cégek és magánszemélyek ellen is fel akar lépni - méghozzá minden eddiginél keményebben. Eddig 13 európai uniós tagállam jelentette be, hogy ha kell, akár az országhatárokon túl is üldözni fogja a spammereket. A programhoz Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Izland, Olaszország, Litvánia, Málta, Hollandia, Ausztria, Spanyolország, Csehország és Ciprus csatlakozott.

Érdekes ugyanakkor, hogy két nagy európai állam, Németország és Nagy-Britannia még nem jelezte csatlakozási szándékát a programhoz. Az európai biztos szerint azonban jó jel, hogy Németországban bejelentették: szigorítják a jogszabályokat. A törvénymódosító javaslatok elfogadása után pedig már akár 50 ezer euróra is büntethetik a jövőben a spamküldő cégeket és magánszemélyeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ceb #2
    Elég az az 50e euró csak legyen üzentenként
  • gz8 #1
    Nem kevés egy picit az az 50 ezer euró?
    Nem mintha a nagyobb, mondjuk 500 ezer eurós büntetésnek lenne elriasztó/megelőző hatása, kezdetnek azért nem rossz.