Tóth Kristóf

150 GB-ig korlátlan a T-Online

Az 50 elbocsátott ügyfél kapcsán egyeztetett a Nemzeti Hírközlési Hatóság Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője, a NETÉRT, az LME, az Internet Fejlesztési Alapítvány és a T-Online.

A T-Online Magyarország, Juhász Károly, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője valamint a NETÉRT, az Internet Fejlesztési Alapítvány és a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete az előzetes ígéreteknek megfelelően az elmúlt napokban egyeztetéseket folytattak a T-Online 50 előfizetőjének felmondása ügyében. Az egyeztetések során Juhász Károly megerősítette, hogy az internetszolgáltató eljárása ugyan megfelelt a jogszabályoknak és az általános szerződési feltételeknek, de etikai és fogyasztói aggályokat vetett fel.

Az egyeztetések során a T-Online leszögezte, hogy a felmondással érintett előfizetői kör számára a szolgáltatást a felmondási idő alatt változatlan feltételekkel biztosítja, a szolgáltatás megszűnésekor pedig zökkenőmentesen, szünetmentes ISP váltással lehetővé teszi számukra ADSL szolgáltatás igénybe vételét. Az intézkedés nyomán felmerült felhasználói panaszok jövőbeli elkerülése érdekében a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselőjének kérésére a T-Online vállalta, hogy Általános Szerződési Feltételei (ÁSZF) módosításával egyértelművé teszi azt az eljárást, amely megelőzi az előfizetők számára hátrányos döntéseket. A fogyasztók biztonsága érdekében az eljárás tartalmazni fogja az "extrém" felhasználói szokás fogalmát, és annak esetleges következményét.

Megegyezés született arról is, hogy a T-Online a hűségnyilatkozattal nem rendelkező felhasználók esetében a havi minimum 150 gigabyte forgalmi mennyiséget tekinti "extrém" felhasználói szokásnak. Ezt a határt a cég a felhasználói szokások figyelembe vételével évente felül fogna vizsgálni, és az új érték nem lehet az előző évinél kevesebb. Fontos azt is megjegyezni, hogy a T-Online tájékoztatása szerint az érintett csomag ügyfeleinek több mint 99%-ának nincsenek "extrém" felhasználói szokásai.

A jövőben azokat a hűségnyilatkozattal már nem rendelkező extrém felhasználókat, akik rendszeresen átlépik az ÁSZF-ben meghatározott extrém adatforgalom mennyiségét a T-Online értesíteni fogja. A szolgáltató azon előfizetői számára, akik felhasználó szokásaikon ezután sem kívánnak változtatni, vagy saját más jellegű, vagy más szolgáltató más csomagját ajánlja majd fel. Az internetszolgáltató igéretet tett, hogy az ÁSZF-módosítást minden előfizetője számára kommunikálja fogja, és a cég a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselőjével egyeztetve, a fogyasztói érdekek maximális figyelembe vételével jár el.

A tárgyaló felek közös sikerként könyvelték el, hogyáltalános adatforgalmi korlát nem került kialakításra, valamint hogy a NETÉRT javaslatára az elbocsátott 50 előfizető egy évig díjmentesen átirányíthatja régi e-mail cimét egy általa megadott címre. A felek végül megállapodtak abban is, hogy az ügy további részleteinek egyeztetése céljából a jövőben is rendszeres egyeztetést folytatnak a felhasználói szokások és a szolgáltatói magatartás közös elemzése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lalakov #165
    Azért hoznám fel a témát, mert időszakosan meg szoktam nézni a T-Online ÁSZF-jét, hátha emeltek az extrém határon. A szeptember 8-tól érvényesben, nem szerepel az extrém határ!
  • benny73 #164
    ezt keresd meg:

    Ma kaptam 1 levelet a tonlájnakszelerólófasztól, miszerint felmondják az ADSL szolgáltatásomat gazdasági okokból.
    Felhívtam őket, és azt mondták, hogy többet töltök le, mint szerintük normális! Normálisak?
    Más is kapott már ilyet?

    Hihetetlen balfasz banda ez...
  • dez #163
    Hm, ez egy 35 oldalas topik... Mit is kell nézni? (Talán a magától elszállt Mumia és xy flemjét?)
  • csuzlee8400 #162
    EZT NÉZZÉTEK!
  • Seaweed #161
    Hmm elobb beszeltem a temaval kapcs egy kozvelemeny(?!) kutatoval telefonon..amire a legkivancsibb volt az az volt hogy hogy valtozott a megitelesem ezzek utan a T-com/T-Online/T-Mobile-al kapcsolatban....
    Hat nem rejtettem veka ala a velemenyem!

    Ugylatszik felebredt ppar pr-es es rajottek hogy kivagtak maguk alatt par fat es ez talan nem is olyan jol sult el mint azt terveztek!!!!
  • dez #160
    De azt elvileg nem szabad, ilyen alapon minden szomszédodba mehetne tőled a net, egy előfizetésért.
  • rosemberg #159
    Itt szerintem nem az a lényeg hogy legális amit letöltesz vagy sem,hanem az hogy ha én korlátlan netre fizetek akkor ne legyen korlát.Nagyon drága nálunk az internet hozzáférés szerintem had használjam ki amennyire tudom.De elárulok egy titkot nálunk ROUTHER és HUB segitségével 4 számitógép van rákötve 1 vonalra úgyhogy nem olyan nehéz összehozni 150G letöltést főleg ha mindekinek van valami kedvenc filmje vagy akármilye az online játékokról nem is beszélek
  • dez #158
    Bocs, de ostobaság csak magunkból kiindulni. Azt is számold bele, hogy p2p esetén optimális esetben annyit töltesz fel, mint le, így máris feleződik az adatmennyiség. Azaz a 150GB forgalom az 75GB hasznos adat. Az full sávszéllel 2 nap alatt lejön. Miből jön ez össze? Kedvenc filmjeid DVD-n (16db/hó) v. xvid-ben (50-100db/hó) v. épp HD-ben (2-5-10db/hó) vagy zenei albumok lossless-ben (70-150db/hó, tripla+dupla+egylemezes vegyesen) vagy sok mp3 vagy 38 nap rádiózás, 192kbps, 1 csatorna egyszerre vagy néhány nap tévézés... Ha a vagy-okat és-ekre akarod cserélni, akkor persze drasztikusan esnek az értékek! A letöltésekhez megjegyezném, hogy egyrészt itthon legálisak (ezért fizetünk [:)] plusz díjat az adathordozókra...), másrészt akkor kell tölteni egy adott cuccot, amikor épp elérhető, nem amikor eszedbe jut.
  • Hegyikecske #157
    a vodánál már innyé van afogadás is nincs roaming :)
    Amikor én kinnjártam nem volt vele semmi zűr faxáyan működött, Bezzeg akko NEM VOLT INNYÉ a roaming :(
  • Hegyikecske #156
    Nem alternatíva mer mióta az axeleroból tré-onlány lett a limites csomagok bevezetésével fokozatosan eltüntetk a korlátlanok, mostmeg ha megfigyeled csak limitest éri meg neki forgalmazni mióta gigánklént fizet... (és azt tom h amig axelero volt nem számolták bele a feltöltéset ha azóta nem változott akkor így van ezt tom mer dirrekt megkérdeztem!) és azóta is örülök h váltottam mer valóban 4* gyorsabb a feltöltésem ami az adsl nevetséges aílacsony értékéhez képst nagy előrrelépés.... viszont nemtom télleg mi tehet ki LEGÁLISAN havi 150gigánál többet ha vkinek van rá vmi 5lete várom a linkeket :D