Gyurkity Péter

Megosszák vonalaikat az internetszolgáltatók?

Két, egymástól igen eltérő elképzelés kerül holnap az Amerikai Legfelsőbb Bíróság elé, amely a legfontosabb szabályok megalkotásával meghatározhatja az elkövetkezendő évek fejlődésének irányát.

A vita talán legégetőbb pontja, hogy a nagyobb internet-szolgáltatók - a telefonszolgáltatókhoz hasonlóan - kötelesek-e megosztani saját vonalaikat a rivális vállalatokkal, avagy ezen a téren előjogokkal bírnak. Bár maga a kérdés egyszerűnek tűnik, a szakemberek szerint a döntés kihatással lesz a világháló terjedésének sebességére, és behatárolhatja a szolgáltatás árát is. Különösen nagy szerepet játszik majd a döntés az Egyesült Államok azon területein, ahol kizárólag a kábelszolgáltatók révén csatlakozhatnak fel a világhálóra.

A Brand X nevű internet-szolgáltató - amely a vonalak bérbeadása mellett foglalt állást - azt reméli, hogy egy számára kedvező döntés révén a kábelszolgáltatók alacsony áron adják majd bérbe vonalaikat, így az előfizetők is kedvezményes áron vehetik igénybe a különböző csomagokat. Szerintük ha a bíróság mégis a másik fél, a Federal Communications Commission álláspontját támogatja az növelheti az árakat, és jelentősen lelassíthatja az internet - és azon belül a szélessávú kapcsolatok - terjedését.

Az FCC ugyanis úgy vélekedik, hogy - hasonlóan a telefonszolgáltatókhoz - éppen a vonalak kényszerű bérbeadása vezethet magasabb árakhoz, és az alacsonyabb profit miatt a befektetők kétszer is meggondolják majd, hogy belevágnak-e egy nagyarányú vállalkozásba. Szerintük tehát éppen egy ellenkező döntés lehet kedvező kihatással a szélessáv terjedésére, és hosszútávon ez felel meg jobban a vásárlók érdekeinek is.

Szakértők szerint bár a Legfelsőbb Bíróság csak a nyáron hozza meg ítéletét, az ügy jelenleg is befolyásolja a szolgáltatók terveit. A szélessávú internetes kapcsolatok ugyanis a jövőben meglehetősen szerteágazó célokat szolgálnak majd - példaként említhető az úgynevezett high definition televíziózás (HD TV) , vagy az interneten keresztül történő telefonálás - és a szolgáltatók már most igyekeznek felkészülni a jövő kihívásaira. A döntés tehát számos területre kihat majd, és az internet mellett számos olyan technológiát érint, amelyek szerepet játszanak a jövő digitális otthonának felépítésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #22
    Máshogy nem nagyon lehet feltörni a nagy monopóliumokat. Ilyen erővel a nagy vállalatok feldarabolása (mint másik, drasztikusabb lehetőség) sem lenne megengedhető. De nem véletlen, hogy pont az usában csinálnak ilyeneket (bár nem sűrűn). Másrészt ezek a vállalatok nem mindíg "természetes személyek" kezében vannak (azt nem tudom, tulajdonképpen kinek a kezében vannak, pl. hogy egy Rt esetén a részvényesek mennyiben birtokolják a cég egészét, stb., vagy hogy ezek a vonalak itt kiké, mié), így a magántulajdon kérdése nem biztos, hogy a szokásos módon működik itt. Szerintem.
  • Mice #21
    szerintem is vakegérség

    ha alacsony az összeg és az emberek özönlenek, hogy megvegyék akkor az alacsonyabb árakkal is lehet nagyobb profitjuk
  • kicsizoz #20
    " és az alacsonyabb profit miatt a befektetők kétszer is meggondolják majd, hogy belevágnak-e egy nagyarányú vállalkozásba." -> ez gyenge szöveg, annakidején a telco cégek is elsütötték, de hiába :)
  • kicsizoz #19
    Mostmár, hogy tudom, így vágjátok a nyelvtant, 2x meggondolom, hogy ide mit írok :))
  • kicsizoz #18
    Egyébként, az eredeti ötlet volt agyament, miszerint a telefontársaságok kötelesek megosztani..., ezekután, mindenki hivatkozhat erre, de ez valójában a magántulajdon földbetiprása...(persze idáig ez még jó nekünk, de félek hova vezet...)
    Pl, mondhatnám erre hivatkozva, hogy a Tesco ossza meg velem az áruházaiban az eggyik sor polcot, ahol én is kitehetem az áruimat, mert nincs pénzem közértet építeni, kötelezze rá a hatóság!! Ez lesz a vége, de már elkezdődött...
    (igyekszem mindig eltúlozni a véleményem!!)
  • dez #17
    Hmm, szal azt mondod, húsvétkor semmi szerepe nem volt ebben némi kis itókának?
  • kicsizoz #16
    Dez: vidámabb lett tőled a napom :))
  • dez #15
    Jahh, nem inkább olyan, hogy "elhúzzam a nótádat?" :)
  • dez #14
    Nem. Lásd #3. Szal, az a kérdés, megosszák-e, vagy ne osszák meg. (Egy bíróság dönt, hogy ők mit csináljanak, nem ők. Bár, ha a bíróság úgy dönt, majd szépen megosztják.)
  • _Atti_ #13
    ez oylan mint a 'Huzzatok el innen!'

    amugy nem 'megosztják' -nak kéne lenni?