Spencer

Mélyrepülésben a félvezetőipari gyártóeszközök piaca

A félvezetők gyártásához szükséges berendezések forgalmazásával foglalkozó cégek az idei esztendő második negyedévében a vártnál rosszabb forgalmi adatokat regisztráltak, derül ki a Gartner Dataquest piackutató cég legfrissebb jelentéséből.

A tanulmány szerint az említett piaci szegmensben a második negyedév során csak mintegy 4,1 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le, ami mintegy 9 százalékkal kisebb az előző év hasonló időszakának forgalmánál, arról nem is beszélve, hogy az előző negyedévnél megközelítőleg 20 százalékkal rosszabb eredményt jelent.

"A második negyedév sokkal rosszabban alakult, mint ahogy mi, vagy bárki más korábban gondolta. A nem is olyan rég kiadott előrejelzéseink még arról szóltak, hogy az előző negyedévhez képest mintegy 6 százalékos visszaesésre lehet számítani, ezzel szemben a tények azt mutatják, hogy a visszaesés mértéke elérte a 20 százalékot" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Klaus-Dieter Rinnen, a Gartner Dataquest félvezetőiparral foglalkozó kutatási részlegének az alelnöke.

Rinnen elmondta, hogy a rendkívül gyenge második negyedéves üzleti eredmények hátterében elsősorban az Egyesült Államok által Irak ellen indított háború áll. Rinnen felhívta a figyelmet arra, hogy Bush elnök márciusban indította el a háborút, és május elején jelentette be a nagyobb katonai harci cselekmények befejeződését, ami úgymond alaposan betett a félvezetőipar második negyedévének.

A meglepően rossz negyedéves eredmények tudatában a piackutató cég azonnal módosította a félvezetőipari gyártóeszközök piacával kapcsolatos éves előrejelzéseit. Ennek értelmében ebben a piaci szegmensben az idei esztendőben várhatóan mintegy 19,2 milliárd dolláros forgalmat fognak lebonyolítani, ami éves szinten mindössze 3,4 százalékos növekedést jelent. Összehasonlításképp, a Gartner Dataquest korábbi előrejelzései még 20,6 milliárd dolláros forgalmi adatról és mintegy 11 százalékos növekedésről szóltak. A szakértők a jövő évvel kapcsolatban még mindig optimisták, ugyanis 2004-re 28 százalékos növekedést prognosztizálnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!