Gábor Zoltán

Sony Cyber-shot DSC-S600 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 6 megapixel (2816 x 2112)
Optikai zoom: 3x (31-93 mm)
Videó rögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2, 85 000 pixel
Memóriakártya: Memory Stick Pro / Pro DUO, 32 MB beépített
Energiaellátás: AA
Aktuális bruttó kisker. ára: ~55 000Ft,-
A Sony januárban bejelentett S600-as gépe a kispénzű fotósokat célozza meg, de úgy, hogy közben hat megapixeles képfelbontást és 3x-szoros optikai zoom-ot kínál, illetve egyéb ínyencségekkel is büszkélkedhet.

Külső kialakítás

Az S600-as első látásra nem egy formatervezési csúcs, de ez nem is róható fel a gépnek, lévén az olcsó szegmensben ez nem túl fontos tényező. Mindenesetre a Sony-ra ez idáig nem nagyon volt jellemző, hogy gyenge minőségű anyagokkal és kevésbé design-olt géppel jelentkezne. A leginkább szappanhoz hasonlítható gép nem kevésbé szép mint vetélytársai, csupán a gyártásnál felhasznált anyagok tehetik kevésbé vonzóvá. A fogással szerencsére nincs semmi probléma, hiszen mérete a kompakt gépek között teljesen átlagosnak mondható.

A vázból kisikló objektív mérete jóval kisebb mint azt az ember gondolná. Az exponáló gomb mérete és helye kifogásolhatatlan, talán a billentése lehetne határozottabb, mert sokszor nehéz megtalálni a fókuszálást végző pozíciót. Egy apró AF segédfényt találunk a váz elején, ami piros fénnyel világítva segíti az autófókusz munkáját. Az állványmenetet elég szerencsétlen helyre, a gép legszélére helyezték - jobban már nem is lehetett volna arrébb tenni. A memóriakártyát rejtő fedél nagyon gyenge és vékony darab, szinte biztos vagyok benne, hogy - amennyiben sokat cseréli a tulajdonos - előbb-utóbb letörik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kezelőszervek

Ezen a téren is elég silány a helyzet, az S600-on a szokásos kezelőszerveken kívül csupán három extra kapcsolót találunk. Ezek egyike a menüt hívja elő, a másik a monitoron megjelenő információkat váltja, míg a harmadikkal a képfelbontást állíthatjuk illetve törölhetjük képeinket. Találunk egy három állású mód-kapcsolót az LCD monitor felett, ezzel tudunk képvisszajátszási illetve videófelvételi vagy fotómódba kapcsolni. Zoom-olni a hüvelyujjunknál található két kapcsolóval tudunk.

A menü vezérlése nem túl kellemes a kissé túlzottan süllyesztett kapcsolók miatt és a középső "OK" gomb eltalálása is sokszor okozhat nehézséget, lévén mérete apró és közel esik az iránygombokhoz. A négy menüvezérlő gombnak másodlagos funkciója is van, ezekkel állíthatjuk a vakut, a fénymérést, a késleltetett exponálást illetve gyorsan megtekinthetjük az utolsó készített képet.

Kijelző

Sajnos a kijelző terén is hagy a gép némi kívánnivalót maga után. Bár az LCD mérete egész elfogadható a maga 2" -os méretével, de felbontása igen csekély, csupán 85 000 képpont felel fotóink visszajátszásáért. Felülről nézve szinte azonnal elfehéredik a kép, alulról viszont még egész sokáig láthatjuk a képet, de nagyon hamar negatívba fordulnak a színek. Átnézeti keresőt is találunk a gépen, ami rossz fényviszonyok között segíthet a képalkotásban. Mérete egészen használható, bár a rögzítendő képnek csupán kb. 85%-át mutatja.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Áramellátás

Várható volt, hogy egy belépőszintű géphez a gyártó nem fog lítium-ion akkumulátorokat és töltőt csomagolni, így be kell érjük az AA típusú akkumulátorok használatával. Persze sokaknak pont ez lehet kedvező, hiszen így a gépet hétköznapi ceruzaelemekkel is táplálhatjuk.

Menürendszer

Ezen a téren is spórolt a cég, hiszen a menü működése elég lassúcska, a gép nem könnyíti meg gyors kezeléssel a fotózást. Természetesen sok extra funkciót ne is várjunk a menütől, de az elvárható szintet mindenképpen teljesíti. A gép behangolására csupán pár menüpont nyújt segítséget, de meglepő például, hogy ha kedvünk tartja új mappát hozhatunk létre a háttértárolón és akár át is másolhatjuk előzőleg készített képeinket abba. Fotóinkért felelős beállításokat viszonylag gyorsan elérhetjük, de ha a SETUP menübe szeretnénk lépni, ahhoz át kell lépkednünk - a már említett lassúsággal - ezeken az opciókon.

Beállítások, üzemmódok

Az S600-zal automata és félautomata módban készíthetünk fotókat. Sajnos témamódokból nem találunk túl sokat, csupán hat előre tárolt séma segít a fotózásban (éjszakai, éjszakai portré, önportré, táj, tengerpart és havas fotómódok). Találunk egy ISO nevű módot is, ami az aktuális fényviszonyok között az érzékenység emelésével segíti a lehető legjobb expozíció elkészítését. Az érzékenységet ISO80-tól ISO1000-ig változtathatjuk. "Program" módban lehetőségünk van expozíció korrekcióra, középpontos vagy multi-fókuszálásra. Beállíthatunk négyféle előre eltárolt fehéregyensúlyt, fekete-fehér és szépia képeffektet, továbbá állíthatunk a színtelítettségen, kontraszton és az élességen (sharpness). Sajnos manuális élességállításra nincs lehetőségünk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek

Speciális funkciók

Az ISO1000-es érzékenység nagyon vonzó tulajdonság lehet, amennyiben a megnövekedett képzajt képes lenne a gép értékelhetően redukálni. Sajnos erre ne nagyon számítsunk, ez az érték csupán parasztvakítás. Egyéb speciális funkciót ne is várjunk egy belépőszintű géptől. Sajnos ezen felül inkább alapfunkció hiányáról beszélhetek, ugyanis az S600-ban nem találni makró módot.

Optika

Az igen apró Carl Zeiss márkájú objektív bizony - várható módon - kissé lassan emelkedik ki a vázból, viszont a zoom-motor még így is kifejezetten lassan működik. Az objektív fókusztávolsága - kisfilmes értékre átszámolva - 31 - 93 mm, fényereje f2,8 - f5,1. A 31 mm -es kezdő fókusztáv nagyon vonzó tulajdonsága az optikának, és ezzel - a versenytársakat lepipálva - egyedülálló nagylátószögű tájképek készítése válik lehetővé. Az f2,8 as fényerő is dicséretes, azonban az f5,1 már kevésbé jó érték 93 mm-nél.

Érzékelő

A gépbe hat megapixeles érzékelőt épített a gyártó, ami több mint amit a kategória többi belépőszintű terméke kínál, így nevezhetjük kiemelkedőnek ezt a teljesítményt. De minek? Ekkora felbontásra igazán semmi szüksége az átlagembernek, a komolyabb fotósok pedig komolyabb gépet vásárolnak. Az érzékelő nem túl minőségi darab. Alacsony érzékenységnél még éppen tűrhető a képminőség, de az ISO-t emelve kezdenek eltűnni a részletek.

Sajnos az érzékelőre túlságosan jellemző a kékes/lilás képzaj. Az ISO800-as érték ugyanannyira használhatatlan mint az ISO1000, sok különbséget nem fedeztem fel. Mindenesetre amennyiben alacsony érzékenységgel használjuk a gépet, egészen tűrhető minőségű fotókat készít az S600-as. Különösebben feltűnő hibákat nem nagyon látni a képeken, de megvásárolni nem kimondottan az érzékelő miatt érdemes.

Vaku

A Sony büszkén hirdeti az S600-ba épített vaku 11 méteres hatósugarát, azonban ezt az értéket csupán ISO1000-es érzékenységnél képes produkálni a gép. Kulcsszáma 2,7, így az ISO80-as érzékenységnél készített tesztkép bár nem rossz, semmi kiemelkedőt nem mutat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Éjszakai képek, illetve beltéri fotók vaku nélkül és vakuval

Makrózás

Míg a szegmens többi gépe - ha másban esetleg nem is - legalább a makrófotózás terén elkényezteti a nagyérdeműt, a Sony ezt a funkciót nagyvonalúan kihagyta a gépből. Bár az optika legközelebbi fókuszpontja 12 cm, ez akkor sem jelent értékelhető makróképességet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Zajteszt!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Sorozatfelvétel, videórögzítés

1,3 kép/másodperc sebességgel képes a gép sorozatfelvételi módban rögzíteni fotóinkat, ami szintén nem túl impozáns teljesítmény, de örüljünk, hogy van rá lehetőségünk. Sajnos hét kép után betelik a puffertár, több fotót már nem készíthetünk a kártyára írás előtt. Videózni VGA felbontásban képes a masina, kifogásolhatatlan 30 kép/másodperces sebességgel. MPEG formátumú klippeket készíthetünk vele, monó hanggal.

Összegzés, személyes benyomások

Hiába hirdeti a Sony az ISO1000-es érzékenységet, ha a használata felesleges. Hiába a hangzatos 11 m-es hatótávú vaku, ha ezt csak a képminőség romlásával érhetjük el. Hiába a 31 mm-es optika, ha az érzékelő nem képes azt kiszolgálni. Az odáig rendben van, hogy a világ első 31 mm-es optikájával felszerelt belépőszintű gépét készítette el a Sony. Az is rendben lenne, hogy ebben a szegmensben ne várjunk minőségi anyagokat és rengeteg extra szolgáltatást. De véleményem szerint ezért az árért találunk a piacon olyan egyéb gyártmányú gépet, ami lehet, hogy egy-két megapixellel kisebb felbontásra képes és nem a négy bűvös betű csillog rajta, de vagy jóval olcsóbb, vagy komolyabb szolgáltatásokkal, vázzal, minőségi anyagokkal bír. És főleg jobb képminőséggel. Csak rajongóknak ajánlott!

Előnyök, hátrányok
+ Nagylátószögű optika
- közepes érzékelő
- nincs makró mód
- LCD kijelző felbontása kevés

A fényképezőgépet a FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)