Cseh Dániel

Sony Cybershot N1 érintésérzékeny kijelzővel

Számos tulajdonságában egyedülálló ultrakompakt gépet mutatott be a Sony. A cég a megapixeleken kívül más vevőcsalogató dolgokra is figyel.

Bár a jól csengő Carl Zeiss név ott figyel az objektíven, nem ez a gép erőssége. Széleslátószögnek alig nevezhető, 38 mm-től induló mindössze 3x-os zoomtartomány; 114 mm-es végállásban gyenge, F5.4-es fényerő. A kisméretű érzékelőre bezsúfolt 8,1 megapixel (3264x2448) sem ígér sok jót a képminőség terén, de a gyártó egy új fejlesztésű CCD-vel, valamint ebben a modelljében elsőként egy lényegesen jobb jel/zaj arányt biztosító Clear RAW NR nevű képfeldolgozási eljárással - mely még a JPG konverzió előtt elvégzi a RAW képek zajszűrését - próbálja meg egyszerre kielégíteni saját marketingosztálya (minél több vevőcsalogató megapixel) és a fotósok (használható képek) igényeit.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A kártyapakli méretű gép hátuljára hatalmas, 3"-os, 230 000 képpont felbontású LCD került. Emiatt a menüvezérlő gomboknak gyakorlatilag nem is maradt hely, ezt a problémát kézenfekvő módon, érintésérzékeny kijelzővel oldotta meg a Sony. Ez aztán lehetőséget nyújtott egy újabb megkérdőjelezhető fontosságú reklámfogásra: képeinket ujjunk, vagy a mellékelt "ceruza" segítségével utólag kedvünk szerint effektezhetjük.

A megcélzott vevőközönség vélhetően értékelni fogja a hordozható album funkciót, ami annyit tesz, hogy az elkészült képekből mentéskor automatikusan készül egy VGA (640x480) felbontású változat is, mely a készülék külön erre a célra fenntartott 26 MB-os belső memóriájába kerül. Ez nagyjából a legutolsó 500 kép tárolását és azonnali visszanézését teszi lehetővé, akár slideshow formájában is, miközben - 6 MB erejéig - saját kedvenc dallamainkkal tehetjük egyedivé a diavetítést.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Pozitívum, hogy választható rekesz- és záridő prioritásos mód is, illetve viszonylag tág határok között állíthatjuk az érzékenységet (ISO 64-800), sötétben pedig AF segédfény segíti a fotózást. Az elmaradhatatlan videorögzítés VGA felbontásban 30 fps sebességgel lehetséges, ameddig csak bírjuk memóriakártyával (legjobb minőséghez Memory Stick PRO Duo szükséges). Megjelenés még novemberben várható, 500 dollár körüli nyitóáron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat 02 #13
    inkább olympus c-770 :D 10* opikai zoom és 40 rugóval olcsobb
  • sonyv1 #12
    És mekkora képernyőn??
  • SymbioC #11
    Canon PowerShot A50 (6 éves!): kétféle Slideshow közül választhatsz...
  • faz #10
    Nem tudom, nekem tetszik az érintőképernyős megoldás, szeretem.

    Jobb mint sok gomb ha jól megcsinálják szerintem. Amúgy tényleg nem a legjobbak ma a sonyk, a diszkmenem ajtaja beragadt, az egyik gombját alig lehet megnyomni... egy ismerősömnek ugyanilyenje van, az ő ajtaja se nyílik, szal fun.

    Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a múltkor ráültem és megjavult nagyjából. De ez nem a sony eredménye :-)
  • exac #9
    Slideshow visszanézésre reagálva: igaz ugyan hogy eddig csak két gépem volt, de mind a kettő (a fuji és a minolta is) támogatta a slideshow visszanézést. A fujinál még áttűnési effekteket is lehetett választani. Rengetegszer alkalmaztam úgy hogy projektorra - tv-re kötve vetítettem le a képeket. A sony részéről ez csak egy PR fogás.
  • Bret #8
    Nem rossz gondolat a nagyképernyős slideshow visszanézés, mert soxor ezt igényli a fényképezett csapat. A 640x480-as képek letölthetősége biztos megoldott és a neten már küldhetjük is nem kell konvertálni. Viszont összefogdosni a kijelzőt baromság. Az ötlet megvalósítása azért dícséretet érdemel.
    Ja az öcsém digépet szeretne venni. Akkora a kínálat, hogy válaszani szinte lehetetlen. :)
  • Aquli #7
    na elolvastam a cikket is, bár fozózáshoz nem értek, ebből a cikkből annyit leszűrök, hogy ez egy szar.
  • Aquli #6
    sony design-cég amúgy. régen jó volt, de mostmár nem maradt semmi, csak a design
  • davos80 #5
    A Sony egy ideje nem a minőségről híres.
  • SymbioC #4
    Mi a jó ebben a gépben?
    Az objektív gyenge, a CCD zajos (és mi a fenének a hétköznapi fehasználónak 8Mpixel?),mindnféle képfedolgozási varázslással kell a kép minőségét elfogadható szintre hozni. Tapogasd az LCD-t, vagy nyomkodd ceruzával(!!!), az egész egy nagy marketing fogás, parasztvakítás, a minőség pedig sehol.