Gyurkity Péter

Brit szolgáltatóval társul a BitTorrent

Bram Cohen cége az egyik legnagyobb brit internetszolgáltatónak segít egy új letöltő szolgáltatás beüzemelésében, amely reményeik szerint gyorsabb és hatékonyabb lesz a hagyományos megoldásoknál.

Hírügynökségi értesülés szerint a BitTorrent az NTL nevű szolgáltatóval kötött szerződést egy új p2p-megoldás teszteléséről és beindításáról és erre még az első félévben igyekeznek sort keríteni. A cél egy, az eddigi szolgáltatásoknál hatékonyabb változat kifejlesztése, illetve a cég számára a fájlcserélő technológia legalizálása, hogy elkerüljék a kiadók és jogvédő szervezetek támadásait.

"Az NTL forgalmának jó része jelenleg is a BitTorrent protokollon keresztül zajlik. A múltban ebből sem a jogtulajdonosok, sem a szolgáltatók, sem pedig a BitTorrent nem tett szert gazdasági előnyre" - jelentette ki Ashwin Navin, a fájlcserélő szoftvert fejlesztő cég elnöke. A fejlesztésben egy harmadik partner is részt vesz, mégpedig a szintén brit CacheLogic, amely gyorsítótár-technológiájával járul hozzá a hálózat hatékonyságának növeléséhez. Közleményükből kiderül, hogy a teszteket áprilisban kezdik meg, ám azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a végleges változat mikor léphet szolgálatba.

Cohenék tehát megkötötték az első olyan szerződést, amely végképp a legális oldalra állíthatja a céget, és egyben kihúzza magát a jogvédő társulások célpontjainak listájáról. Ugyanezen célt szolgálja a filmstúdiókkal folytatott egyeztetés, a zenekiadókkal folytatott tárgyalások, valamint a névhasználat feltételeinek és következményeinek tisztázása. A cég világosan elkötelezte magát új stratégiája mellett, ami elsősorban azt hivatott igazolni, hogy nem feltétlenül ellenségként kell rájuk tekinteni. "A jogtulajdonosokkal és szolgáltatókkal szeretnénk együttműködni, megfigyelésünk szerint ugyanis rengeteg internetes tevékenység középpontjában helyezkedünk el" - mondta még korábban Navin, hozzátéve, hogy Európa némileg progresszívabbnak tűnik az Egyesült Államoknál.

Arról nem esett szó, hogy a tesztek alatt milyen tartalmakat használnak fel, de mivel az NTL kábeltársaság, valószínnek látszik, hogy filmanyagokat választanak ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!