Gyurkity Péter

Kiadókkal, filmstúdiókkal szövetkezik a BitTorrent

Miközben a zenei kiadók és neves filmstúdiók folytatják harcukat az illegális másolatok terjesztése ellen, a BitTorrent alkotója befektetőket keres cégéhez, és az üzleti szférában lát lehetőséget a megújulásra.

A siliconvalley.com szerint Bram Cohen éppen e célból költözött nemrég San Francisco városába, ahol a fizetős keresőkben érdekelt Ask Jeeves után már az Amerikai mozgókép Szövetséggel is tárgyalásokat folytat. Teszi ezt annak ellenére, hogy a szövetség ezekben a napokban is kemény jogi harcot vív az illegális másolatok terjesztőivel szemben, és ebben a küzdelemben a BitTorrent tracker oldalakat sem kíméli. Legutóbb már maga a szoftver adott okot kifogásokra, mivel az új kliens - amely nem tartalmaz központi trackert - már beépített keresővel is használható.

A jelek szerint Bram Cohen mindezek ellenére lehetségesnek tartja kiegyezést a kiadókkal és a filmstúdiókkal, sőt, minden bizonnyal óriási üzleti lehetőséget lát az együttműködésben. Érdekes módon ezúttal a másik oldal sem támaszt kifogásokat, és mintha a szövetség is hajlandó lenne békét kötni - bizonyos feltételekkel.

"Egyáltalán nincs ellenünkre a peer-to-peer technológia terjedése. Bizonyos szemszögből számunkra is újabb lehetőségek nyílnak meg általa. Természetesen előfordulnak jogi problémák, ám ezek jelenleg megoldhatónak látszanak, így nincs komolyabb ellenvetésünk a technológiát illetően" - jelentette ki Darcy Antonellis, a Warner Bros. kalózellenes csoportjának vezetője.

A fő problémát - ahogy azt a cikk is megemlíti - természetesen az jelenti, hogy milyen módon lehet a letöltők óriási csoportjait fizetős vásárlókká tenni. A mostani állás szerint inkább ez ütközik akadályokba, mivel a stúdiók a terjesztési költségek miatt egyre inkább hajlanak a technológia alkalmazására. Egyes számítógépes játékok esetében ez már a gyakorlatban is megvalósult. Példaként említhető a World of Warcraft, illetve a World War II Online, amely már torrent változatban is letölthető.

A módszer tehát működik, már csak az a kérdés, hogy a kiadók és filmstúdiók mikor - és milyen feltételekkel - egyeznek bele a technológia alkalmazásába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #10
    nem szinkronizálnak agyba-főbe még ma sem, csak a gyerekfilmeket, a "szuperfilmek" többségét (de a batmant vagy a mr. smith-et nem) és a nagyon közönségvígjátékokat.
  • pemga #9
    Hát nemtom, én akkor szoktam le Mo-n a mozibajárásról, amikor elkezdtek agyba-főbe mindent szinkronizálni. Keresni kellett a helyeket ahol eredetiben nyomták, nomeg a filmek színvonala is bruttert esett (de lehet csak én találtam tartalmasabb anyagokat :)). Itt a Sony Centerben a filmeket eredetiben nyomják, feliratok néha vannak, de angolnál szerencsére soha, csütörtök esti premieres jegy is 4.50€ (kb 1150Ft). (Az IMAX asszem 1€-vel drágább). Szóval ízlések és kultúrák :)).
  • Hedgehunter #8
    Na nem majd aznap........
  • vgez #7
    szerintem nem feltétlenűl álom, de lehet hogy csak akkor töltheted amikor már megjelnt dvd-n vagy fél éve, szerintem
  • h4x0r #6
    Az meg a masik dolog, hogy fajlcserelot nem olyan nehez irni, tobbet is lehet a sourceforge.net-en talalni, az amator munkaktol a profikig. Szal ez van :)
  • smv #5
    Persze ez csak álom marad...
  • smv #4
    Igen ott. De ha tényleg megoldható lenne, hogy komplett dvd menüvel, extrákkal letölthető legyen 1 mozijegy áráért akkor simán adnék a jobb filmekért annyit. :)
  • DWz #3
    Ha fizetos lesz, otthagyja majd az emberek nagy szazaleka.
  • Neophyte #2
    Csak nehogy ennnek is az legyen a vége, mint annak
    idején a Napster-nek...
  • myke #1
    ha az lenne,hogy egy mozijegy áráért(természetesen mindenkinek a hazai viszonyokat nézik) letöltheti a film HDTV-s vagy DVD-s változatát,akkor én simán adnék érte pénzt,de akkor legyen szikronos,meg szép kép