Gyurkity Péter

Megállapodott a filmstúdiókkal a BitTorrent alkotója

Az előzetes híreszteléseknek megfelelően Bram Cohen az Amerikai Mozgókép Szövetséggel közösen jelentette be, hogy egyesítik erőiket az illegális másolatok arányának csökkentése érdekében.

Az első hírek még tegnap érkeztek a tervezett sajtótájékoztatóról. Akkor annyit lehetett tudni, hogy a BitTorrent alkotója, Bram Cohen és az MPAA elnöke, Dan Glickman közös bejelentésre készülnek. Ez igaznak bizonyult, és mára megismerhettük a két szövetkező fél közös célkitűzését, amely nem más, mint az illegális másolatok visszaszorítása, és - hosszú távon - a filmterjesztés új módjának bevezetése.

A bejelentésben az MPAA elismeri, hogy Cohen forradalmi technológiát fejlesztett ki a nagyméretű fájlok interneten történő terjesztésére, ám - ahogy fogalmaznak - ezt a technológiát sokan illegális célokra használják fel. Éppen ezért a jövőben az alkotóval közösen igyekeznek megakadályozni a szerzői jogot sértő tartalmak további elterjedését, és legális célokra hasznosítani a megoldásban rejlő lehetőséget. Cohen részéről ez annyit jelent, hogy a saját oldalán május óta elérhető kereső motort szűri majd, és blokkolni fogja az egyértelműen jogsértő hivatkozásokat. Végül tehát mégiscsak eredményre vezetett az MPAA akkori kirohanása, amit éppen az új kereső megjelenése váltott ki.

Maga Cohen már hónapok óta megegyezésre törekszik a kiadókkal és filmstúdiókkal. Mi sem mutatja azt annál jobban, hogy már augusztusban megpendítette a kiegyezés ötletét. Igaz, akkor még nem közölte, hogy milyen feltételekkel lenne hajlandó ebbe belemenni, és a maga részéről mit tart megvalósíthatónak. Sokak szerint a mostani sikeres megállapodás is csak egy újabb látszatgyőzelem a másik oldalnak, hiszen a BitTorrent keresőjét eddig sem sokan használták, és forgalma jócskán elmarad az olyan óriások mellett, mint a Pirate Bay. Kezdeti lépésnek azonban nem rossz, és már láttunk példát arra, hogy a megegyezni nem hajlandó oldalak milyen sorsra jutnak.

Az MPAA szerint a szűrés mellett még egy nagyon fontos következménye lehet a megállapodásnak. Ez pedig nem más, mint a filmterjesztés megújítása, amely - hosszú távon - a világhálón nyerhet új értelmet. Részleteket nem közöltek, de könnyen előfordulhat, hogy a filmipar a technológia egy módosított változatot fogja a maga számára hasznosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #46

    "szoftverkiadó/filmkiadó hiénák Ferrárijához, luxusjactokhoz... erre igazán büszke lehetsz"
    "Azért az érdekes hogy a MS-nak mindig a pénzéhességét hozzátok fel.. de ha más csinálja az már etikus..."

    Gyönyörű gondolatmenet.
    Senki nem mondta, hogy etikus. De akkor ne úgy tiltakozz ez ellen légyszíves, hogy "milyen fasza lesz a vista, mindent el fog söpörni", hanem úgy, hogy használj szabad szoftvert!
  • Dante73 #45
    Hali!
    Külön azért, mert eladta, nem tisztelem. Viszont jól tette! Amiért megírta, tisztelem.
    Strogg!
    Értem az álláspontod. DE! Sajnos egy előzetesből, egy rádióban leadott számból, egy demóból nem lehet a teljes termékre következtetni, Soxor megpróbáltam, és mindig mellényúltam....
    Viszont, ha tetszik valami, amit letöltöttem, és eljutodáig, hogy ki is írjam, azt tuti megveszem. Persze nem azon az áron, amit a megjelenésekor kérnek érte, mert pofátlanul drága. (hogy finoman fogalmazzak.) Tudod, elméletileg ezért (is) vannak kormányok a világon, hogy megvédjék a jónépet. Csak sajnos erről megfelejtkeznek...
    Ezért említettem a polgári engedetlenséget. Ugyanis itt nem más folyik, mint rablás, és minél több bőr lehúzása az emberekről. Vagy Te mivel magyarázod a MAHASZ matricát, amiért semmit nem kapsz? Ha senki sem venné ezeket a vackokat, mi több, senki sem warezolna, akkor a matrica árát emelnék a csillagos égig, és ugyanúgy panaszkodnának... A matricákból meg jól megélnének, hiszen az minden memória kártyán, vinyón, szkenneren, nyomtatón! stb ott van.
    Hidd el nekem, semmi fegyver nincs a kezünkben ellenük. Csak, egy ellenszervezet felálítása lehetne a megfelelő lépés, de annyira kriminalizálták az ellenfeleiket, hogy azt senki sem meri meglépni...

    Dante.
  • XRedmondX #44
    Azért az érdekes hogy a MS-nak mindig a pénzéhességét hozzátok fel.. de ha más csinálja az már etikus...
  • pemga #43
    Ja, kazaa szerzője, basszus ezeket mindig keverem ;(.
  • XRedmondX #42
    "Te maximum ahoz járultál hozzá, hogy jópár jéték/app fejlesztő lehuzta a rolót ..."

    Aki versenyképes játékot/alkalmazást "ír" az vígan megél a bevételeivel.. aki meg nem az meg is érdemli a sorsát...

  • pemga #41
    arty: ő írta, övé volt, ő adta el :).
  • arty #40
    pemga: istenem de ostoba vagy :D mi köze neki a skype-hoz? jézusom... persze, ővé az eiffel torony, abból is jó sok pénze van ....

    ha minimális tájékozottságotok lenne, tudnátok, hogy a bittorrentet MUNKANÉLKÜLIKÉNT irta! megélhetési gondja voltak ... remélem örökre elmultak ezek az idők! megérdemli!

    XredmondX:
    ő ahoz is hozzájárult, hogy sok lelkes szoftverfejlesztő a mai napig képes újat alkotni, amit mindannyian(még te is, aki csak egy warezpöcs - bocs, de Te vetted magadra ahogyan olvasom) elégedetten használunk!

    Te maximum ahoz járultál hozzá, hogy jópár jéték/app fejlesztő lehuzta a rolót ...
  • XRedmondX #39
    "Ugyanis a warezolós pöcsök 95%-a azonnal a warez oldalakon keresi a motyót, fel sem merül benne, hogy megtisztelje azt az embert aki neki csinált valami hasznosat. Ez itt a gond."


    A pöcsök szót kikérem magamnak... Milyen jogon sértegetsz te itt bárkit is?
    Ne csodálkozz ha egyszer jól pofánvág valaki!!

    Szerinted az erkölcsös hogy a kiadók 1000-szeres haszonnal adnak el mindent?

    Ha ilyen balfék vagy fizess..
    legalább elmondhatod magadról hogy hozzájárultál a
    szoftverkiadó/filmkiadó hiénák Ferrárijához, luxusjactokhoz... erre igazán büszke lehetsz

  • exxile #38
    Strogg:
    "Ugyanis a warezolós pöcsök 95%-a azonnal a warez oldalakon keresi a motyót, fel sem merül benne, hogy megtisztelje azt az embert aki neki csinált valami hasznosat."

    1. A pöcs Te vagy.
    2. Először meg szoktam tisztelni a fejlesztők weboldalát, aztán mikor látom hogy félhavi fizetésemet kérik a szarjukért amit évente kétszer fogok használni, jól beintek nekik aztán letöltöm torrentről, vagy akárhonnan. (Vagy old-school módszert használok, és elkérem havertól cd-n.:))
  • Venom1986 #37
    Cohen ide vagy oda,vele vagy nélküle már ő sem tudja megfékezni azt amit felépített és nem hiszem hogy nagyon megakarná hiszen azért biztos hízik a mája a büszkeségtől hogy mit alkotott.Respect