Gyurkity Péter

MS-EU: nincs több haladék

Az Európai Bizottság nem hajlandó újabb haladékot adni a Microsoftnak a tovább húzódó trösztellenes ügyben. A tengerentúlon eközben a Vista kapcsán is aggodalmak merültek fel, mégpedig a gyártók részéről.

A testület úgy véli, hogy az eredetileg meghatározott február 15-i határidő bőven elegendő kell hogy legyen, és a nyolchetes időtartam alatt a szoftvercégnek volt ideje megfelelő módon válaszolni. Ezzel egy időben nem teljesítették a vállalat azon kérését, amely újabb személyek - többek között szakemberek - bevonására vonatkozott. A vélemények itt is különböznek: szerintük a cég védelemhez való jogát biztosították, míg Redmond ezt másként gondolja.

A tét ugyebár a tetemes napi bírság, amely még tavaly novemberben merült fel lehetőségként, amennyiben a bizottság továbbra is úgy találja, hogy az amerikai fél szándékosan húzza az időt. Erre jött a Microsoft ajánlata az operációs rendszer forráskódjával kapcsolatban, ami meglepte a testületet, ám ezt nem fogadták el teljes értésű válaszként. Fenntartották a bizottság által megbízott független szakértő véleményét, amely alapvető hibákkal telinek írta le a szoftvercég dokumentumait. A Microsoft szerint a vélemény sem függetlennek, sem szakértőinek nem nevezhető, és a legújabb vita most ekörül folytatódik.

Az Egyesült Államokban zajló hasonló ügyben a Microsoft eközben beleegyezett újabb információk átadásába. Ennek értelmében a licencdíjat korábban befizető cégek további adatokhoz jutnak hozzá díjmentesen. A PC-gyártók részéről azonban újabb aggodalmak merültek fel, mégpedig a Windows Vista operációs rendszerrel kapcsolatban. A probléma az első indulást levezénylő, un. Üdvözlőközpont révén merültek fel, mivel a gyártók attól tartanak, hogy nem tudják majd egyénire szabni ezt saját igényeiknek megfelelően.

A Microsoft válasza szerint a funkció részleteit egyeztették a 20 legnagyobb gyártóval, és a legtöbbjük elégedett volt a részletes információval. A megoldás révén ugyanis marad elegendő lehetőségük az első indulás módosítására, saját adat, tartalom hozzáadására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #35
    "az UE ugyanolyan irigy MS-re mint az itt antiMS megszólalók"

    Figyelj az MS-sel szemben az "irigyseg" szerintem meg eddig eszebe sem jutott az oket perlok szazainak, mint lehetseges indok. Amilyen eszkozoket az MS alkalmaz a konkurenseivel, ugyfeleivel szemben, tobb mint arrogans es illegalis, a legkevesbe sem irigylesre melto. A legtobb multinacionalis vallalat ilyen, de az MS kulonosen kiemelt helyen szerepel a gerinctelen uzleti magatartasaval.

    "ezért mindenféle hazugságot kitalálnak és fikázzák az MS-t koholt vádakkal"

    koholt vádak?
    (Ne haragudj, de ezen rohogok egy oraja.)

    Ezt lapozd vegig, (ha egyszer lesz ra egy egesz napod)
    http://jogiforum.hu/kereso/?s=0&q=microsoft&h=h1&x=0&y=0

    Minek meg koholni is nekik vadakat amikor igy se gyozi az igazsagszolgaltatas a meglevoiket is? Azokrol a perekrol meg nem is beszelve amik nemzetkozi szinten keszuloben vannak ellenuk.

    Te tenyleg elhiszed, hogy egy vallalat 20-30 ev alatt a 0-rol indulva, pusztan tiszta lapokkal kepes nemzetkozi monopolhelyzetet teremteni? A fel IT ipart ugy taposta el az elmult 10-15 evben, hogy rohogve torolte ki a hatso felet a versenyjogi, szabadalmi, vasarloi torvenyekkel nemzetkozi szinten, majd a sajat ugyfelkorenek tartott marketing kampanyokkal tartosan probalja veluk elhiteti az ellenkezojet. Kozben pedig olyan vegfelhasznaloi szerzodeseket allit ki nekik a termekeihez, amivel meg az alkotmanyos jogaiktol is megfosztja oket: pl. tobbek kozt garancia, karteriteshez valo jog, vonatkozo jogszabalyok alkalmazasahoz valo jog. Mutasd meg az MS EULA-t jogaszoknak, nem is perelheted oket meg akkor sem, ha tegedet ert kar az o hibajukbol keletkezett. Ugyanakkor keresztes hadjaratot folytat a - sokszor jolfizeto - ugyfelei ellen (BSA) is, nyilvanosan meghurcolja oket, majd borton. (pl: Philos Labs per, ahol a vallalatvezetot iteltek el) Aztan meg sorolhatnam. Azt tenyleg nem gondolhatod komolyan, hogy ezeket a dolgokat vegtelensegig lehet csinalni.

    Lehet, hogy rombolom a jo velemenyedet roluk, de hidd el, hogy ilyen vallalatot nem eppen aranyos, becsuletes, vidam kiscicak vezetnek. Nemregiben pl. 9 masik orszag egyuttesen nyujtott be keresetet ellenuk ugyanez miatt, ahol ugyanezt jatszottak el. Egyaltalan nem kell meglepodni, hogy az EU, mas orszagok is fellepnek mar ellenuk.

    A jatekosok egy ido utan megunjak am azt a kosarlabda meccset, ahol az egyik csapat baseball utokkel jatszik mig masok a szabalyokat betartva tehetetlenul turik, hogy vegigazoljanak rajtuk.
  • Evil Merodak #34
    Hát a screenshot-ok alapján egész jó lehet, akár még Linspire-nak is elmegy.
  • strogg #33
    Nem egészen értek egyet. A microsoft azért kezdi nyitogatni a forrásokat, meg azért kezdte feszegetni az office 12 formátumainak "megnyitását" (ami tudjuk, hogy minden, csak nem nyílt, mert több nyíltságnak nevezett feltételből gyak: max egyet kapsz meg) mert kezd elmenni a vonat. Az Opendocument alapjának szabnyként az Openoffice Odt-jét választották. Ha úgy tetszik "hivatalos szabvánnyá" lépett elő az odt. És nem a Doc. Ez nyílván nem nyerte el az m$ tetszését. A lényeg ami a lényeg. Tökmind1, hogy mibe neged beletekinteni, és mibe nem. Az internet fő protokolljai, és technológiái nyíltak (valódi nyíltsággal), és minimális a zárt technológia, (java) ami főként szabadon használható. (vannak pici részei ami nem). De a lényeg. Az IT jelenleg szinte csak kliens oldalon nevezhetőek az m$ "piacának", ahol nagyon nem számít, hogy nyílt-e, vagy sem. Ennek a kérdésnek csak akkor lenne értelme, ha valami valóban nyílt licesnsz alatt adnák ki a forrásokat, de ettől nagyon rettegnek. Világos, hogy ez az útja a dolognak, és ezt kéne tenniük, de rettenetesen félnek tőle. (szvsz a lenyúlt kódok miatt főleg.) Egyszerűen próbálnak reagálni a kialakuló helyzetre. (a nyílt forrás térhódítása) Az m$-eu vita. Itt elég sokaknak gondjuk lehet a visszaolvasással, merthogy már milliószor leírtam, (már az EU döntés után rögtön), hogy ez erről fog szólni. Van sIsmerőseiapka, vagy nincs sapka. Tökmind1. Az EU célja egyértelműen az m$ meggyengítése európában, hogy drasztikusan csökkentsék egy amerikai cégtől a függőséget. Hoztak egy határozatot, és nagyon konzekvensen, és szigorúan végig fogják vinni. Ha kell, a lehető legdurvább módon.Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy amennyiben erre van jogi lehetőség, úgy kivetetik az IE-t a winből (csak azért, mert tudják mennyir össze van integrálva a winnel), vagy akár a határozat betartásáig bannolni pl: a vista értékesítését. (tudtommal megtehetik).
    Erre írtam am ultkor, hogy B.G, és S.B helyében már régen tükörfényesre nyaltam volna az EU se**ét.

    Win linux vita. Mint általában most is tök felesleges. A magánvéleményem szerint meg a win olyan alap dolgokat nem tud, amit azért elvársz egy os-től. (konzol, átláthatóbb felépítés, meghajtókezelés reformja (15 éve elavult a c:/, d:/, pontosan az átláthatóság miatt), szinte semmilyen fájlrendszert nem ismer a sajátján kívül, stb...). És emberi oldalról is kifogásolható. (pl:börtönnel fenyegető eula) nekem személy szerint ezek a gondjaim vele.

    Mindegy. Peace.

    Caro: sasold meg: www.pclinuxos.com Ez egy eszméletlen winesített linux. (mandrake alapú) már ilyen is van. :))) (persze jó kérdés minek: anyámnak tuti bejön majd a suse helyett szvsz)
  • mad mind #32
    " Ha Bill igazan tokos gyerek lenne, akkor vissza kene vonja egyik naprol a masikra az EU-s intezmenyek licenszeit ..."
    Érdekes elgondolás, mivel az Bill apónak baromi sok pénzébe kerülne, ugyanis ezek a licencek ki vannak fizetve.
  • sh4d0w808 #31
    Már bocs, de olvasod is a híreket, vagy csak írod a hülyeséget?! Az Üdvözlőközponttal nem az EU-nak van baja, hanem a PC-gyártóknak, de inkább idézem:
    "A PC-gyártók részéről azonban újabb aggodalmak merültek fel, mégpedig a Windows Vista operációs rendszerrel kapcsolatban. A probléma az első indulást levezénylő, un. Üdvözlőközpont révén merültek fel, mivel a gyártók attól tartanak, hogy nem tudják majd egyénire szabni ezt saját igényeiknek megfelelően..." - mi köze ehhez az EU-nak?!
  • dokar #30
    "Továbbra se változott a véleményem... aki nem láma annak nincs gondja az XP-vel..."

    Éppen ellenkezőleg: Minél jobban ért hozzá az ember, annál több hibát és hiányosságot vél benne felfedezni.


    Na, de egy kis jó hír: Ma érkezik az új FF.
  • EvilDevil #29
    A cikkre reagálva, meg az EU már lejáratta magát azzal a bizonyos butított Windows kikényszerítésével..ami a kutyának se kelett.. szóval jó lenne ha nem baszogatnák tovább a MS-t
  • EvilDevil #28
    Semmit nem vettem magamra.. csak te írtál 1 oldal hülyeséget... a szokásos MS fikázással...köcsögözéssel

    MEllesleg most is csak annyira telt tőled, hogy gyorsan előrántottál 2 Win "hibát" , ami nem valószínű hogy általános hiba... a Vista meg mivel még csak tesztverzió nem bugmentes... de ezt senki nem is mondta

    Továbbra se változott a véleményem... aki nem láma annak nincs gondja az XP-vel...
  • prezideente #27
    Kedves EvilDevil!

    Megint itt vagy és annak ellenére hogy leírtam hogy ez csak egy vélemény és ne sértődjön meg senki meg amúgy még némi tapasztalat neked sikerült magadra venni...
    Nézd idézem magamtól:
    "Ne vegye senki a szívére ne vitatkozzatok lécci mert nekem mindig mindenki azzal jön hogy bezzeg ő tudja használni a wint mert én meg bezzeg tudom használni a linuxot és csak azért kellett újratelepíteni 4 éve mert a win újrarakáskor átírta a master boot recordot "
    na íme 1 a win hülyeségéei közül és ez megtörtént de te tudod használni mondd meg miért volt és hogy ha annyira okos vagy akkor ezt elemezgetsd ne azt hogy a beszédem mennyire semmitmondó.

    ezenkívül:
    "Ne sértődjön meg senki ez csak vélemény meg tapasztalat :)"
    Az értőolvasással hadilábon állsz? legalább kulturáltan könyörgöm.
    És ha annyira okos vagy miért van az hogy az űber vistabétában az ablakok olyan szépen húzzák a csíkot a GeForce 6600sal meg a 2800+os AMDvel mint a kisangyal annak ellenére hogy elvileg ebben a bétában már nagyrészt a vidkártya számolja a guit.
    Ezt elemezgetsd ne a hozzászólásaimat mert ha akarod idézgethetek tőled és megnézhetjük mennyire vagy hiteles és sokat mondó szeretnéd?
    De tudod nem is csodálkoznék ha a válasz az lenne hogy én mennyire tudatlan vagyok és vak mert ha vistát teszteltem akkor nem láthattam csíkot húzó ablakokat de ha alarod olyan gyönyörű screenshotokat küldük akinek kell hogy csak na csak egy emailt kérek :P
    Haggyál már engem békén... Nem érdekel hogy te élvezel másokat leszidni és szerintem a lelked mélyén a válaszokat is élvezed mert válaszolhatsz rájuk...
    De nem baj. Mondjad csak nyugodtan mert ahogy elnézem itt téged mindenki már annyira le***r hogy az máj fáj...
  • Caro #26
    Egy ilyen hangkártyás sztorim nekem is volt egyszer :)
    Dell inspiron 3200, a hülye idióta dell legacy isa hangkártyát rakott bele (cs4236 chipset, ha jól emlékszem), na azzal meg kellett szenvedni.
    Először is volt egy olyan, hogy ha a pcmcia modulok előtt tölötted be, akkor nem volt hang, de ha nem kapcsoltad ki teljesen egy windows futtatása után akkor sem volt hang...
    De azért végül jó lett ;)