Specker Balázs

Saját médialejátszó a Microsofttól?

A szoftveróriás olyan saját hordozható eszköz piacra dobását fontolgatja, amely a zene és videó lejátszása mellett játékokat is kínál majd. A jelek szerint a Microsoft így próbálja meg felvenni a versenyt az iPoddal szemben.

Miután az Apple-nek sikerült az elmúlt négy évben a digitális zeneipar élére állnia, a Microsoft úgy tűnik, most végre megelégelte, hogy beérje a morzsákkal. A Business Week arról értesült, hogy a szoftveróriás komolyan fontolóra vette egy saját hordozható lejátszó kifejlesztését, melyet az iPod konkurensének szán. Igaz, végleges döntés még nem született, ám belső források szerint a cég már felállított egy csapatot, amely a kezdeményezés üzleti lehetőségeit igyekszik feltérképezni.

A Microsoft azonban ezzel a lépéssel beismerné, hogy jelenlegi stratégiája nem életképes. Bill Gates ugyanis eddig úgy gondolta, hogy a vásárlók nem köteleznék el magukat egyetlen lejátszóhoz, amikor a piacon annyi ilyen jellegű eszköz megtalálható. Éppen ezért elsősorban a zenei letöltő szolgáltatások szoftveres hátterére koncentrált a cég. Mára viszont kiderült, a nagyfőnök tévedett - az iPod lett az első számú hordozható lejátszó. Ráadásul az Apple minden évben megerősíti vezető szerepét a digitális zeneipar élén. 2005-ben a tengerentúlon eladott hordozható médialejátszók 67%-a Apple-termék volt; ez a szám 2004-ben még "csak" 52%-on állt - állítja az NDP Group piackutató cég.

A napnál is világosabb - ha Microsoft életben akar maradni ezen a piacon -, csak egy saját lejátszó lehet a megoldás. Persze egyből felmerül a kérdés, hogyan nézzen ki a termék. Peter Moore Xbox főnök szerint cége jövőbeli eszközei fő erősségükre, a videojátékokra koncentrálnak majd. "Nem egy saját iPod-verzióról van szó" - szögezte le Moore a Newswireless.net oldalán. Majd hozzátette, az sem elképzelhetetlen, hogy az Xbox márkanév alatt jön ki a termék.

Az elképzelésben rejlő lehetőségek tagadhatatlanok, ám fennáll annak a veszélye, hogy a vásárlók nagy része a Sony PSP-vel egy kalap alá veszi az eszközt és nem az iPod lesz a vetélytárs. Ebben az esetben a lejátszó biztosan veszít életképességéből, mivel a hordozható konzolok piaca sokkal kisebb, mint a digitális médiáé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • prezideente #23
    igen ez azért van mert vki benyom 1 tréfát és rögtön mindenki v csk vki nekieseik mert muszáj vitáznia mert a szíve mélyén élvezi...
    Az a legrosszabb amikor a kultur hangnem is elveszik. Sokszor tapasztaltam ezt az sgfórumon...
    Itt mindenki feszült? na mind1 néha amikor vmi nagyon felhúz én is tok anyázni de ált igyekszem elkerülni
  • Su0my #22
    Azért imádom, ha egy olyan cikkben, amiben mp3 lejátszókról van szó, el tudnak jutni oda az emberek(mivel a Microsoft szeretné csinálni...) oda, hogy linux/winxp +anyázás...
  • prezideente #21
    Én nem akarok erről vitázni.
    Csak poénnak szántam. OS X alatt meg linux alatt azért az átlag user nem turkálhatja könnyedén az ilyen adatokat.
    Ráadásul a személyre szabott beállításokat a sját homeodban tárolja ha letörlöd akkor csak az alapbeállítás jön vissza aki meg rendszer szinten csinálja az hülye :)
    Tudom win alatt se csinálhat a user ilyeneket de átlag win alatt mindenki root és így ha kicsit megbogarászol valamit amihez nem értessz komoly károkat is okozhatsz.
    Meg ugye win alatt sztem bárki bármit mond a SIMA felhasználói szabadság elég gyér, ellenben linux alat nagyon sok mindent csinálhatok a homeomon belül.
    Amúgy win alatt ha valamit elk*rsz hiába próbálkozol a helyreállító konzollal nagyrészt mert van vagy 200 parancs össz, linux alatt viszont ha értesz hozzá meg lehet javítani sokmindent.
    De tényleg nem vitázni akarok csak megmosolyogtatott hogy 1 újságíró így bizonyítja hogy a kékhalál az xpben is benne van.
    Amúgy ezt te is elismerheted sztem a kékhalál nem képesség pedig Bill Gates ezt mondta.
  • BiroAndras #20
    "Amúgy eskü van 1 egyszerű leírásom h a windows saját regeditjével hogy lehet kb 10 perc alatt 1 1szerű fájl létrehozásával kicsikarni a kékhalált... durvus mi :)"

    Megsúgom, vannak ennél gyorsabb és egyszerűbb módszerek is. Pl. az aktív profil törlése elég izgalmas jelenségeket eredményez.
    Vagy pl. a teljes registry törlése biztosan eléggé hatásos.
    De adj nekem egy linuxot vagy OS X-et, garantáltan elpusztítom azt is ugyanilyen egyszerűen.
  • Macc #19
    Hat nem:)
  • Darth Sith #18
    " Na meg azért külsőre is elég csini!"
    most őszintén, a zsebedben nem mindegy hogy néz ki? :)
  • Su0my #17
    Nekem pl a Creative Zen microphotja sokkal jobban tetszik(külsőre is!!!), mint az iPOD... Amúgy legszívesebben iRIVER u-10-est vennék-de azt mondja meg nekem valaki, hogy lehetett egy videlyó-mp3-kép stb lejátszót(kép esetében megjelenítő;)) 1(!!!!!!) GB-osra tervezni? Amúgy az iPOD-nál tényleg sokat számítanak a fizetett kritikák, a reklám és egyáltalán, az Apple, min t fogalom. Na meg azért külsőre is elég csini!
  • prezideente #16
    de amúgy semmi bajom a winnel amíg nem kell használni... :P
    nem akartam megbántani senkit mind1 ki mit használ csak eléedjen meg vele én ezért használok wint csak játékra :)
  • prezideente #15
    nálunk a családban van Mac(iMac G5) és igen jól megy hozzátenném.
    Az OS X eddig mé csak attól fagyott le hogy 1 külső rack chipsetje nem támogatta csak a wint de amúgy még reset gomb sincs rajta és ha benyomtuk a shutdown gombot mindig biztonságban leállította magát lyenkor is. Linuxot meg még életemben 1szer láttam fagyni windowst viszont...
    Nem vitatkozni akarok de nagyon stabil meg gyors szerintem és gyakran igen komoly számításokat végez a munka miatt és amit tud nem terhel a cpura.
    Amúgy eskü van 1 egyszerű leírásom h a windows saját regeditjével hogy lehet kb 10 perc alatt 1 1szerű fájl létrehozásával kicsikarni a kékhalált... durvus mi :)
    Tényleg nem vitázni akarok de nekem a látottak alapján az OS X is meg a linux is megbízhatónak tűnt(linuxot használok nap mint nap s meg windowst is de sokat látom a Macet is) ellenben a windows nekem nem túl sokat mutatott amiért szeretni tudnám :( és nemrég teszteltem a vistát hát nem tudom... 4 és fél év fejlesztés után szerintem méltán várhatok tőle sokkal többet mint az xptől de nemsoká beküldöm a részleteseredményt :-/
  • Macc #14
    Mo.-on ez nem ervenyes, de az iPod leginkabb az iTunes Music Store miatt van a toppon.