Berta Sándor

Céges ellenérdekek hátráltatják a berlini WLAN-hálózatot

A berlini szenátus novemberig hagy időt az internetszolgáltatóknak arra, hogy együttműködjenek a tervezett ingyenes WLAN-hálózat létrehozásában. Amennyiben nem sikerül kooperálniuk, akkor másképp valósítják meg a rendszert.

Björn Böhning, a berlini szenátusi iroda vezetője úgy nyilatkozott, hogy a különböző szolgáltatókkal konstruktív megbeszélésekre került sor. Hozzátette ugyanakkor, hogy csalódott az eddigi tárgyalások lefolyásával. A Berlinben jelenleg is vezeték nélküli hálózatokat üzemeltető társaságok, a Deutsche Telekom, a Kabel Deutschland és a Wall AG ugyanis nagyon egoista módon viselkednek, így pedig csak nagyon nehezen építhető ki egy nyílt platform. Éppen ezért vagy keresni kell egy konkrét üzemeltetőt vagy meg kell valósítani a B tervet, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett Freifunk közösség segítségével hozzák létre a hálózatot. A Freifunk tíz éve azon dolgozik, hogy a magánemberek kihasználatlan WLAN-kapacitásait harmadik fél számára elérhetővé tegye. Böhning mindenesetre mindenkit biztosított arról, hogy a szükséges összegek mind a két esetben rendelkezésre állnak.

A berlini szenátus meg akarja könnyíteni a szolgáltatók dolgát és kész ingyen vagy nagyon olcsón biztosítani a WLAN-hotspot helyeket. A tervek szerint naponta az első 30 perc internetelérés ingyenes lesz. Jürgen Neumann, a Freifunk egyik tagja üdvözölte az elképzelést és elmondta, hogy már néhány évvel ezelőtt javasolták a szenátusnak egy nyílt hálózat létrehozását, azonban eddig az elképzelés kevés figyelmet kapott. A berlini WLAN-hálózat kiépítése már évekkel ezelőtt felmerült, de 2006 és 2009 között komoly vita alakult ki az akkori vezetők között. Berlin és Hamburg vezetői tavaly októberben kezdeményezték, hogy a WLAN-hálózatok üzemeltetői nagyobb jogbiztonságot kapjanak. A kezdeményezést a német Szövetségi Tanács (Bundesrat) is támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ferrer #7
  Arra nem is gondoltok, hogy mi van akkor, ha a nyitott hálózaton elkezd valaki gyerekpornót tölteni / hackerkedni / hasonló dolgokat végezni?
 • Shid #6
  Ha nyitott WiFi mellett van tűzfalad (hardveres vagy szoftveres) nem igen férnek hozzá a gépeden tárolt adatokhoz. A net felé kimenő kritikus fontosságú adatok pedig - ahogy zola2000 is írta - titkosítva vannak. Ha ezek mellett valaki más is használja a korlátozott sávszélességű WiFi -det, az egyetlen negatív hatás az lehet hogy csökken a sávszélességed. (lassul a net)
 • zola2000 #5
  a neten alapból httpsben tehát titkosítva mennek a jelszavak, a bank meg alapból sms jelszót is kér a műveletekhez, tehát nem kell lekódolni a wifit ha korlátlan.
 • a_n_d_r_e_w #4
  Remelem akkor nem facebookozol vagy barminemu hasonlo tevekenyseget sem uzol azon a wifin, ne adj isten penzugyeket. Nyitott wifin adatot lopni meg sajnos elokepzettseg nelkul is pofonegyszeru, szerintem kodold le.
 • matatom #3
  Hát én valahogy nem bízok abban, hogy a német törvényhozás gyorsan követné a változásokat. Jelenleg is simán rádhúzzák a vizes lepedöt ha a WiFi hálózatodat más pl. torrentezésre használja akár feltörte azt akár te hagytad nyitva. Ez vahahogy úgy müködik, mint az objekív felelösség az autóknál. Senkit sem érdekel, hogy ki csinálta a balhét, ha te vagy a tulajdonos tiéd a felelösség. Eléggé merev a német törvényhozás, ha a szerzöi jogokról van szó.
 • kvp #2
  Raadasul ez keresztbe verne a szerzoi jogi torvenyt is, mivel onnantol senki nem felelne a halozatan letoltott adatokert, mivel azt ingyen megosztotta. A szolgaltatok is sokkal rosszabbul jarnanak, mivel beveteluk sem keletnezne a tovabbosztasbol, bar az ingyen wifi is eleg nagy ervagas lenne nekik. Innentol az a kerdes, hogy melyik oldal az erosebb, a vallalatok vagy az allam.
 • Cefet #1
  A mobilos és internet szolgáltató cégeknek ez nagy forgalom csökkenést okozna, nem csoda, ha vonakodnak...
  Pedig ez a legjobb lehetőség, hogy letörjük az áraikat. Ha itthon indulna ilyen kezdeményezés, én benne lennék. A WiFi-m most is nyitott, bárki használhatja.