Berta Sándor

Jön a Wi-Fi Direct

A Wi-Fi Alliance új névvel jelöli azokat a WLAN-eszközöket, amelyek egyszerűen képesek más egységekkel ad-hoc vezeték nélküli kapcsolatokat teremteni.

A mostani módosításoknak köszönhetően azok a készülékek, amelyek WLAN-kliensként jelentkeznek be egy hálózatba, maguk is hozzáférési pontokká válnak, így nincs szükség külön olyan WLAN-infrastruktúrára, amelybe mind a két eszköz bejelentkezik. Az új specifikációt korábban Wi-Fi Peer-to-Peernek nevezték, mostantól viszont Wi-Fi Directnek hívják. Az eljárás elvileg minden WLAN-egységnél alkalmazható, valamint ennek segítségével akár a régebbi készülékekkel is megfelelő minőségű vezeték nélküli kapcsolat alakítható ki.

A szervezet célja az volt, hogy a Wi-Fi Direct közvetlenül a Bluetooth-technika számára teremtsen konkurenciát, ugyanis utóbbinál különösebb problémák nélkül összeköthető egy kamera egy nyomtatóval vagy éppen egy okostelefon egy PC-vel anélkül, hogy ehhez külső WLAN-infrastruktúrára vagy egy kábelre lenne szükség.


A Wi-Fi Alliance nyilvánosságra hozta azoknak az egységeknek a listáját, amelyek már támogatják a Wi-Fi Directet. Ezek közé tartozik az Atheros XSPAN AR928x PCIe minikártyája, a Broadcom BCM43224 PCIe minikártyája, az Intel Centrino Advanced-N 6200, a Ralink MIMObility HM92C00 PCIe és a Realtek RTL8192CE-VA4 HM92C00 PCIe minikártyája. Emellett az új specifikációt közvetlenül támogatni fogja a Cisco WLAN-Controller 2106-os és a WLAN-Access-Point Aironet 1240 nevű egysége.

A Wi-Fi Direct nem csak a digitális fényképek, videók és más anyagok megosztására, nyomtatására, szinkronizálására használható fel, hanem a WLAN-hálózatok kiépítését is egyszerűbbé teszi. A fejlesztések fő szempontja az volt, hogy a Wi-Fi Directet támogató termékek egyetlen gombnyomással hozzáférési pontokká alakulhassanak át és legalább a WPA2 biztonsági protokollt támogassák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #11
    Az ott a videón egy iphone akar lenni?
  • Madve #10
    Az lenne az igazi, ha minden ilyen wifit még megtoldanának egy bluetooth-al is ami gyakorlatilag könnyen megoldható, és mködne külön-külön, vagy együtt is (bluetooth 3.0). Úgy aztán tutira mindent csatlakoztatni lehetne mindennel...
  • chuky123 #9
    ad-hoc ot idáig is tudtak a hálókártyák illetve a accespointok és routerek. Csak most adtak mégegy nevet ennek a kapcsolodási módnak.
  • Balumann #8
    Uh na ezt jó tudni, mi akárhányszor adhocot csinálunk a suliban, mindig beirogattuk az ip címeket :-/ Ezt majd kipróbálom akkor.
  • kvp #7
    Windows xp professional rendszer eseten, ha ad-hoc modban fut a wifi, publikus bss id-vel es be van kapcsolva az internet connection sharing, akkor a gep kepes dinamikusan ip cimet osztani minden csatlakozo felnek es automatikusan nat-olni egy masik halozati interface fele. Ezt hivjak mostantol wifi direct-nek, annyival kiegeszitve, hogy a resztvevo gepek akar tobb halozaton is lehetnek egyszerre. Ez olyan mint amikor egy wifi router-t vlan-os modban hasznal valaki.
  • Balumann #6
    Ja tényleg, az Android is linux :-) Simbiant azt tudom, hogy nem lehet, iphone-t se ha jól sejtem.
  • Gerygrey #5
    Sőt, Androidos telefont is kapcsoltam már így WinXP-s laptophoz, probléma nélkül.
  • Balumann #4
    Windowsokon (XP -től fölfele legalábbis biztos), Linuxokon, OSX -en könnyen be lehet állítani a számítógépek közötti kapcsolatot (ad-hoc), bár mindenkinek manuálisan be kell állítgatni a saját IP címét (egyeztetve az alhálózatot), illetve XP -n külön át kell váltani az adhoc módra.
    Ezt is megoldhatnák végre egyszerűbben is (pl. egyszerűbb csatlakozoás meg auto ip cím választás), de itt nyilván arról van szó, hogy különböző perifériák tudják felhasználni, illetve több eszköz támogassa (okostelefonok).

    Nem is értem, hogy ezt miért csak most...
  • fergusonpapa #3
    tökjó ez az animáció :)
  • varsam18 #2
    kicsit utánanézve már van ilyesmi, ad hoc kapcsolat néven.. most már ezt is tudom :)