Figyelőnet

Nyíregyházán a falból is internet folyik

Erősödő tendencia Európában és a világ egyéb részein a meglévő elektromos hálózat vezetékrendszerén való információtovábbítás. Nyíregyházán egy kisebb méretű tesztrendszeren vizsgálják a megoldást.

A jelenleg már működőképes technológia lehetővé teszi, hogy ez ne csak az érdekesség szintjén létezzen, hanem létjogosultsága legyen a jelenlegi adatátviteli hálózatok mellett, a gyakorlati életben. Alapelve, hogy a már meglévő vezetékeket használják fel: olyan modulált 1-30 Mhz frekvenciás jelet ültetnek rá, mely tartalmazza a hálózatra jellemző információs csomagokat. A technológia több lépcsőben fejlődött. Napjainkban az úgynevezett 200Mbps-os generáció számít a legkorszerűbbnek. A rendszer adatátviteli sebességének korlátját a vezetékeken fellépő csillapítás jelenti, mely alapvetően függ a vezetékek minőségétől, hálózati topológiájától, a hálózaton üzemelő elektromos berendezések által keltett zajtól.

Az új technológia lehetővé teszi a VoIP-telefon csatlakoztatását is. A falban lévő elektromos hálózatra egy modem segítségével kapcsolódhatunk, UTP-csatlakozóval vagy USB-porton keresztül pedig a számítógéphez. Az internetgerinc eljuttatása az elektromos hálózat valamely részéhez fontos eleme a rendszernek, mivel a nagy sávszélesség még mindig csak az optikai kábelen valósítható meg.

A technológia előnye a gyors installáció. Egy transzformátor körzetet, ami adott esetben 100-200 felhasználót is jelenthet, néhány óra alatt Internetre kész helyzetbe lehet hozni. A másik jelentős előny, hogy igény szerint a le- és feltöltési sebességet szimmetrikusra lehet beállítani. Az eszközök modem szinten is a 20-30 Mbps-ra képesek, csak a fentebb említett vezeték és topológia a korlát, valamint a szétosztható frekvenciasáv vásárlási költsége korlátozza a felhasználóknak adható sztráda sebességét. Gazdaságilag talán nem jelentős, de esztétikailag és környezetvédelmi szempontból nem utolsó előny a jelenleg az utcákat pókhálóként beszövő kábelrengeteg csökkenthetősége.

Az EU-ban már több ország foglalkozik a rendszer bevezetésével, és EU-s szinten intézményesített, szervezett formában is folyik a technológia fejlesztése, felhasználása. Az üzemeltetéshez szükséges eszközöknek magasak ugyan az árai, de egy ilyen alapokon álló hálózat megépítése rövid távon is megtérülő lehet - véli a nyíregyházi rendszert fejlesztő Fényinvest Rt. Ez pusztán az internetszolgáltatás bevételeiből most nem garantálható, de a tervek szerint egyéb IP-alapú szolgáltatást is bevonva a kínálatba, gazdaságossá tehető a vállalkozás.

A Fényinvest a rendszert saját cégeinek segítségével telepíti, így a költségeket igyekszik a optimális szintre szorítani. Kérdésünkre az egyik megvalósító cég - a Fénynet Kft. - ügyvezetője, Mohácsik János elmondta, a kísérleti rendszer még olyan stádiumban van, amelyben nehéz lenne válaszolni arra, hogy mennyibe fog kerülni a felhasználónak a szolgáltatás. Az azonban bizonyos, hogy a stabil felhasználószám jelentősen csökkenti a befektetők kockázatait. (A szolgáltatások árait a piaci árakhoz alakítják majd, többféle konstrukcióban, melyben lesz olcsóbb, és lesz drágább szolgáltatás is. Például az igényelt le- és feltöltési sebesség viszonya megváltoztathatja az árat.)

Terveik szerint a szolgáltatáshoz szükséges modemet a rendszer üzemeltetője ingyen bocsátaná a felhasználók rendelkezésére, de ennek az ára megjelenne a szolgáltatási díjban. Mohácsik szerint a céljuk az, hogy a jelenlegi szolgáltatások áraival versenyképes internetelérési lehetőséget teremtsenek olyan területeken is, ahol ez eddig nem volt lehetséges.

A jelenlegi információk szerint Egyiptom és India jelentős beruházást tervez a technológiára alapozva. Komoly árcsökkenéseket eredményezhetne a gyártás áthelyezése Kínába, ami a prognózis szerint egy nagyobb megrendelés esetén már kifizetődő lenne.

A nyíregyházi önkormányzat szintén meglátta a lehetőséget az ötletben, és néhány intézményt - középiskolákat, kollégiumokat, valamint a Nyíregyházi Főiskolát - bevont a tesztelésbe, hogy megfelelő mennyiségű forgalmat generáljanak. A projekt időtartamára - mintegy két hónapra - térítésmentes szolgáltatást kapnak az intézmények. Mohácsik János szerint a nyíregyházi kísérleti rendszer februárban indulhat el, összesen 7 intézményben 150-200 gépen, zárt rendszerben vizsgálva a szolgáltatás sebességét, minőségét és versenyképességét egyaránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Jah, már több mint 10éve van ilyen No-ban, mégis több a kábelnet meg a DSL
  • shabba #2
    A külföldi tapasztalatok alapján túlzottan impozáns eredményeket nem igen várhatunk.
  • _Vegeta_ #1
    Nyiregyhaza powaa!! :))