Dojcsák Dániel

Budapesti Infokamu?

A mai napon a Fővárosi Önkormányzat tanácstermében hivatalosan is megkezdte működését a Fővárosi Infopolitikai Testület. Igazi céljai ugyan ködösek még, de Demszky Gábor és Kovács Kálmán ismét nagy szavakkal szárnyalt.

A Fővárosi Infopolitikai Testület első ránézésre a bürokrácia és a versenyszféra közti szakadék betömésére és ezáltal konstruktív jövőkép kialakítására alakult Budapest informatikai életével kapcsolatban, ám az alakulógyűlésen elhangzott nagy szavak inkább előkampány szagúvá tették a kezdeményezést. Állítólag több, mint fél év munka áll a testület felállításán dolgozók mögött, bár ennek ellenkezőjére több jel is utalt a nyitóeseményen.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Elsőként Kovács Kálmán Informatikai- és Hírközlési miniszter szólalt fel, üdvözölte a kezdeményezést és a szokásos repertoárjához képest most kiegészítette fogalomtárát az infopolitika szóval is. Ezen kívül a tudásbázis, tudáscentrum, infokommunikáció, internet, hírközlés szavak véletlenszerű kombinációjából álló néhány perces beszédje hangzott el. Új motívum volt viszont a választásra várás, ami miatt meg kellett köszönnie nem csak a minisztérium munkáját, hanem a párt (SZDSZ) segítő támogatását az ügyben. Valóban megható, hogy két azonos párthoz tartozó politikus így együtt tud dolgozni.

Kovács nyilatkozata után a főpolgármester tartotta meg nyitóbeszédét, ami igazából csak a két perccel a rendezvény kezdése előtt kezébe adott sajtóanyag felolvasásából állt. Következzen ebből néhány idézet:

"Mit is jelent a hatékony budapesti infopolitika? Teljesebb demokráciát, nagyobb esélyegyenlőséget. Mindazt, amire egy Budapest adottságaival rendelkező fővárosnak nagyon nagy szüksége van. [...] Az országban eddig egyedülálló, mostantól legalább évente kétszer ülésező testület hiánypótló szerepe tagadhatatlan. A Fővárosi Infopolitikai Testület feladata, hogy a meglévő és a folyamatosan fejlődő információs hálózatot összefogja, a pólusok működését összehangolja. [...] A grémium három szektor: a köz-, a civil- és az üzleti szféra. A kezdeményezésnek köszönhetően tehát egy asztalhoz ülnek a politikai és gazdasági döntéshozók, a legjelentősebb távközlési szolgáltatók, az elektronikus szolgáltatók valamint a fővárosi üzleti, turisztikai és civil szféra képviselői."

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A beszéd további részében Demszky méltatta a főváros öt éve indult információgazdálkodási programját, a Budapest portált, az IHM közháló programját, a Podmaniczky-tervet, illetve kilátásba helyezte a szociális információs és az e-learning rendszer kialakítását a közeljövőben. A Főváros informatikai fejlesztésekre több mint 1 milliárd forintot fordít.

A létrejött szervezetre valóban igény mutatkozik egy sikeres összefogás érdekében, de abban az esetben ha a pártpolitika meg kívánja kaparintani a kormánykereket egy olyan helyen, ahol mindenkinek közösen kell evezni, akkor hamar felborulhat a hajó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Komolytalan #70
  Te lehet balos vagy, de ők nem. Ezt nem vetted még észre? MSZP==tőkéspárt. SZDSZ==ugyanez, de izraeli származású tőkésekre specializálódva.
 • archkoven #69
  Erősen elfogult a cikk sg.hu módra. Azt, hogy miből ki mit szűr le azt általában illik az olvasóra bízni és nem megmondani neki, hogy miről mit gondoljon.
  Senki sem tévedhetetlen, nyilván a cikk írója sem, bár ezt ő láthatólag nem tudja.
 • dia #68
  ja meg a szaudi terroristák meg a lecserélendő feleségek és ha utleágazáshoz ill. utelágazáshoz érkezünk akkor onnan már hallatszik a dübörgő gazdaság olyan hangosan, hogy már aludni se tudok tőle...
  hülyeségeket bárki tud írni...
 • rigidus #67
  A css teszt is kiraly. Kilometernyi hiba. Alig lehet megfogni a gorgetosavot ugy osszetoporodik.
 • rigidus #66
  Ez a budapestportal nagyon suvit a w3c validatoron: "Failed validation, 584 errors"

  Gondolom a "bizottsagnak" a hataskorebe fog tartozni ezeknek a meregdraga beruhazasoknak a minosegellenorzese is.
 • rigidus #65
  Hat ez ketlem. En hiperszelsoseges balos vagyok, es nekem tobbszori olvasatra is ugy tunik, hogy a ket szinesz faszi zagyval itt osszevissza mindenfele kapitalis fassagot nyilvanosan es meg allati buszke is ra.

  Amit pedig en mondok erre, hogy koszonet az sg-nek, hogy megirta a velemenyet is. Ugyanis ha korulnezel egy kicsit feltunik, hogy mas mediaban az ujsagirok csak kozombosseggel takarjak a lenyeget, es/vagy segitenek a kormanynak a latszatbuzosag fenntartasaban + cenzurazzak a TV Hiradokat, hogy a kenyes reszek ne keruljenek bele.
 • Béla bácsi #64
  Neked is elállna a lélegzeted kisbarátom, ha hallanál egypár "bennfentes" ismerősömtől véleményeket, többféle témában is. Igaz hogy ilyesmikről nem tudsz olvasni a bulvár [email protected], de hallottad már azt a mondást, hogy a jéghegy csúcsa?
 • Béla bácsi #63
  Fogadunk? Pont az a hajszál a lényeges, azáltal kibickedhetnek, mondhatják, hogy ők a mérleg nyelve, mint anno a franciáknál a mocsár. Budapest meg eleve egyfajta bázisnak számít, lásd belváros, Dohány utca, Páva utca, stb.
 • EvilDevil #62
  teljesen igazad van!

  már csak a dakota közmondások hiányoznak...
 • St #61
  :D
  no comment...