MTI

Demszky digitalizálná a fővárost

Az infokommunikációs eszközök és az elektronikus szolgáltatások széles körű elterjesztésére kötött megállapodást a főváros valamint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium - közölte Demszky Gábor főpolgármester budapesti sajtótájékoztatóján.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerint az információs társadalom fejlesztése az egyik legfontosabb motorja versenyképességnek és a társadalmi jólétnek. Elmondásuk szerint a tárca és a főváros együttműködése azt célozza, hogy a nemzeti fejlesztési terv második részében fontos, jelentős forrásokkal finanszírozandó fejezetként jelenjen meg a digitális alapú városüzemeltetés és a papír nélküli eKözigazgatás megvalósítása.

Az együttműködés részeként hamarosan kialakítják Budapest egységes digitális térképét is, ami megkönnyíti a közműfelújításokat és a tájékozódást. A megállapodás keretében a fejlesztések koordinálásra a felek létrehozzák a fővárosi infopolitikai testületet. A testület munkájában az IHM, a főváros, a szolgáltatók és a civil szervezetek képviselői vesznek részt.


Demszky közlése szerint megalakítják a Fővárosi Infopolitikai Testületet. Ennek a grémiumnak a célja az elektronikus szolgáltatások bővítése és minőségük javítása, résztvevői pedig a legjelentősebb távközlési szolgáltatók, az elektronikus szolgáltatók valamint a fővárosi üzleti, turisztikai és civil szféra képviselői lesznek. A tanácskozó testület feladata Budapest informatikai jövőképének kialakítása, az infopolitikai stratégia meghatározása, majd ennek alapján közös projektekre történő javaslattétel, valamint a piaci és közösségi érdekeket egyaránt szolgáló fejlesztések elindítása lesz a Budapesten élők és dolgozók kényelmének érdekében, említette Demszky Gábor.

Kérdésekre válaszolva Kovács Kálmán elmondta, hogy jelenleg 98 eMagyarország-pont van Budapesten, ám ezek számát 131-re növelik. A fővárosban jelenleg 300 vezeték nélküli pont van, amelyek közül 86 ingyenes használatú. Az együttműködés során megvalósuló fejlesztések nyomán az egész városban lehet vezeték nélkül ingyen internetezni, ennek magvalósulását Kovács Kálmán mintegy 3 évre tette, de elképzelhetőnek tartotta rövidebb idejű kiépítést is. A miniszter az együttműködésen alapuló program teljes költségvetését nem határozta meg.
Hozzátette: versenyezni kell a forrásokért, s azért is kötötték a megállapodást, hogy ebben sikeresek legyenek. Kifejtette, hogy a minisztérium a közeljövőben közvetlenül 100 millió forintot költ a vezeték nélküli internetelérés megvalósulására.

A főpolgármester közölte, hogy kibővítik a városi internetezési lehetőségeket. A fővárosi internet egy évtizeden belül olyan alapszolgáltatás lesz, mint a közúthálózat, a metró, a posta, a kávéház, az újságosstand vagy a taxi. A főváros frekventált helyein mindenütt vezeték nélküli internet-elérést akarnak biztosítani. Első lépésben kidolgozzák ennek feltételeit, tárgyalásokat kezdeményeznek a már működő vezeték nélküli elérési pontok üzemeltetőivel korlátozott tartalmú, ingyenes szolgáltatások kialakítása érdekében és megkezdik a kijelölt helyekre hotspotok, úgynevezett eMagyarország-foltok telepítését - közölte Demszky.

Az eseményen a főváros képviselői elmondták: a nemzetközi tapasztalatok szerint a szolgáltatók ingatlanokért és szolgalmi jogokért cserébe nyújtják ingyen az internetszolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #37
    Sztán ezek hívják magukat szabadnak meg demokratának..
  • megrab #36
    Kérdés: ebbe az is beletartozik, hogy majd szépen bekamerázzák az egész várost az utolsó nyilvános wc-ig vagy ezt inkább nem kötik az orrunkra.

    Nagyon vidám lenne ha Demszky úr pepötyögné a gépébe a Kiss Jóska nevet mire megkapná hányan vannak ilyen névvel Pesten és melyikük hol van éppen, esetleg mit csinált az emúlt 24 órában.
  • h4x0r #35
    Ahhoz le kell koroznod :)
  • rgerg #34
    http://index.hu/politika/belfold/budapest/beszelo0428/



    Csókolom


    Állítsanak egy szobrot ennek az embernek, és esküszöm én leszek az első aki lehugyozza...


    ...úúúúúúúúúúúúúúúúú...


    na még ez:

    http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=86168
  • rgerg #33
    http://www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=11102

    például ez az oldal,de nem ez a legjobb...

    Kibaszottul sok pénz ment el arra, hogy Józsikának meg Petikének 35fps helyett 45fps-sel menjen a doom3 és arra, hogy ne 3,1Mp-s hanem 8,500Mp-es kamerákkal csináljon az ország nem adómentes rétege (tehát nem a legszegényebb) 1,3 Mp-es fotókat akárhol...

    Pc boltban dolgoztam sokáig,és magam is intéztem rengeteg ilyen szart..és egy ember nem volt aki ne videókarira,meg digitális lotyómasinára költötte volna a zs-t...


  • Esrohnoil #32
    Gyorsan lekerült az első oldalról. :D
  • h4x0r #31
    Szar zsidó oldal? Asszem ez 50 éve már nem téma :)
  • mormota #30
    A budapesti WiMax lefedéssel a közintézményeket is bevonva sokkal többet el lehetne érni.
  • ttbela #29
    "Ha valamit hát a sulinet express-t tényleg nem kéne szidni, rengetegen vettek gépet és tanulták meg kezelni akik vagy anyagi okokból vagy azért mert nem is volt igényük rá soha nem vettek volna(fiatal csóró párok gyerekkel, 50-60-as korosztály)."
    hát vazze, ez nem teljesen igaz, mer leginkább azok vettek akiknek eddig is volt, ráadásul a tetves sulinetes termékek ára jóval drágább volt, meg miután elbaszták az összes pénzt, vége is lett az egésznek.
    Az SG meg egy kormánypártot népszerüsítő, szar zsidó oldal, ez a véleményem.
  • echo #28
    Ha valamit hát a sulinet express-t tényleg nem kéne szidni, rengetegen vettek gépet és tanulták meg kezelni akik vagy anyagi okokból vagy azért mert nem is volt igényük rá soha nem vettek volna(fiatal csóró párok gyerekkel, 50-60-as korosztály).

    Abban egyet értünk, hogy elszomorító mennyire szemetes/mocskos a város, én is járok elég sokat külföldön és látom a különbséget, de az, hogy a paraszt eldobja bárhol a szemetet, csikket, nem szedi fel a kutyája után a piszkot, nem hiszem, hogy elsősorban a demszkyn múlik, nem állíthatsz mindenki mellé rendőrt, egyszerűen sajna ezen a szinten van az többség igényszintje. Meg mondjuk amíg nem tiltják ki a belvárosból a kocsikat a falak ígyis úggyis ugyanolyan feketék lesznek(bár ez ügyben tényleg tehetne a demszky) és ugyan az az elviselhetetlen zaj lesz...

    Szerintem a cikkhez kapcsolódóan az a kérdés egyébként, hogy mennyi jön ebből vissza, turisztika és céges oldalról...