MTI

Gyurcsány: Minden második magyar internetezzen!

Az informatikai és hírközlési piac területén 2002 óta tapasztalható fejlődés Magyarország számára jó mintának tekinthető - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc kormányfő az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban tett csütörtöki látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

A miniszterelnök elmondta: bátorítja a minisztériumot, hogy kezdeményezze a magyar modernizációhoz szükséges változásokat. "Meg kívánjuk ugyanis újítani Magyarországot úgy, hogy az a versenyképes tudás, a versenyképes teljesítmény, a versenyképes kultúra hazája legyen" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Kifejtette, hogy ennek a modernizációnak a legfőbb hajtóereje az infokommunikáció. Az új Magyarország talán legfontosabb gerince mindaz, amit az internet, az új kommunikációs technológiák, az ehhez kapcsolódó tudás és kultúra jelent - jelezte a kormányfő.


Szavai szerint az infokommunikációs technológia szolgálja a versenyképességet és a felzárkózást, egy igazságosabb ország megteremtését, s elviszi oda a tudást, a világhoz való bekapcsolódás képességét, ahol az korlátozott volt. "Szándékunk az, hogy a következő években folytassuk azt az utat, amit az elmúlt években elkezdtünk és sikeresnek tartunk" - méltatta az IHM tevékenységét Gyurcsány Ferenc. Megítélése szerint nincs még egy olyan terület, ahol 2002 óta - részben az állami szabályozás által is generált verseny hatásaként - ennyire csökkentek volna az árak, és ennyire javult volna a szolgáltatás színvonala, mint az infokommunikációban. Példaként a széles sávú internet-hozzáférést és a mobilkommunikációt említette.

Kitért arra, hogy az internet a közháló program keretében ma eljut 100 fős falvakba is, és az e-Magyarország pontok is olyanoknak nyújtanak segítséget, akik egyénileg nem engedhetik meg maguknak, hogy számítógépük, hálózatuk legyen."Azt szeretnénk, hogy 2006 végéig minden második magyar állampolgár internetezzen, azaz legyen ahhoz hozzáférése, tudása, szándéka" - hangoztatta a miniszterelnök. Az IHM adatai szerint 2004. végén a 14 évesnél idősebb lakosság 28,4 százaléka, összesen 2,434 millió ember használta a világhálót otthon, iskolában, munkahelyén vagy közösségi pontokon.


A kormányfő arra buzdította a minisztériumot, hogy a továbbiakban is nagy bátorsággal nyúljon hozzá azokhoz a szabályozási elemekhez, amelyek jelenleg védik kevesek nem indokolható piaci pozícióit, s amelyek tompítják a versenyt. "A fogyasztó legyen a legfontosabb" - emelte ki Gyurcsány Ferenc.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a kormányfő országértékelő beszédében elhangzott fő gazdaságfejlesztési irányaira utalva elmondta: az infokummunikáció eddig is a modernizáció kulcsa volt, ám most, a kormány zászlajára tűzve még nagyobb hangsúlyt kap. "Ez lehet egy tudásban gazdag ország kitörésének lehetősége, amellyel Európa népeivel fel tudja venni a versenyt" - fogalmazott a miniszter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tsol #105
  • Aga #104
    yvorl: jogos... linuxnal en X-et 1000 eve nem hasznaltam :))) es suse-t meg uhu-t elotte se... rgazdi is, meg mindenki debiant szereti nalunk, ugyhogy ezt hasznalom en is.

    Aga
  • yvorl #103
    Hátnemtudom, de lassan egy UHU-linux alatt könnyebb belőni a netet min Win alatt, szóval nem sokat kell tanulni :)
  • pemga #98
    Miről maradtam le? Jó kis verekedés volt, vér is folyt? :). Politika rulez... :(

    Na, ezt sikerült elérni a választási kampányokkal. (Rájuk pl. nem vonatkozik a média-törvény, ők az egyenlőbbek :)).
  • Aga #97
    bandee1: mivel kitoroltek a hozzaszolasodat, igy masok mar nem latjak, de a napnal is vilagosabb volt, hogy amit most allitasz, az csak mosakodas... Amugy egyetlen erv szol az mszp maradasa mellett, megpedig az, hogy minden kormany az 1. ciklus alatt szedi meg magat, ha netan meg1x kormanyra jut akkor dolgozik is valamit... de szerintem inkabb ne politizaljunk itt, elvegre ez mar nagyon offtopic!
  • Tetsuo #93
    Ez meg mi a szar? Csak nem politizálsz? He?
    Az összes politikus jobb v bal, mind1 csak a pénzre megy. A saját zsebe mellett a rokonai zsebét tömi, de a népét biztos nem mégha polgároknak hívja is őket. Csak a nagy dumájuk van, de tartásuk semmi. Minden politikus tróger és szemétláda, egy vastag borítékért az anyjukat is elcserélnék.
  • Aga #92
    bandee1: szerinted a fidesz vinne aramot a szanto kozepen felepitett badogbodeba? Mi a fenenek? ugy sem tudna kifizetni a villanyszamlat az, aki mar ilyen helyre kenyszerul... amugy meg 10 milliobol 10.000-nek nincs aram, az szerintem igen jo arany. Budapest uthalozatat meg nem az mszp, nem a fidesz, hanem ugy egyutt, fidesz, mszp, mdf, mszmp, stb szexualta el sok sok ev alatt... varhatod a messiast narancs formaban, de nagyot fogsz lepodni 4 ev multan amikor ok se tettek semmit a kedvedre esetleg...
  • Aga #91
    koszonjuk, koszonjuk, a fidesz onkentes aktivistajat hallottuk, most elmehet a kettes ablakhoz az ingyenes huslevesert.

    hagyjuk mar ezt a demagog dumat itt a forumban.
  • Zoldalma #88
    Ezzel az a baj h lassan mar mindenre nyomast kell h gyakoroljunk, h tortenjen valami (pl. gazdatuntetes).
  • colgi #87
    Egyik nap egy hírműsorban : "A jegybank jelentősen csökkentette alapkamatait, de a kereskedelmi bankok nem. Megoldás a fogyasztók harcolják ki maguknak, gyakoroljanak nyomást a bankokra" Teccik, LOL
    Nem lehet, hogy velünk van a baj ???. Lehet csupán nyomást kellene gyakorolnunk a szolgáltatókra ?!?!