MTI

Kóka szerint fejlett az ország informatikai ágazata

Kóka János gazdasági miniszter szerint a külföldi befektetők elsődleges szempontjai között az autópálya-hálózat mellett ott van a megfelelő informatikai és távközlési kapacitás is.


Kóka János
"A távközlés liberalizációja óta a hírközlési piacra megérkezett a dinamika, amelynek eredményeként a külföldi tőke beáramlásához ma már nem korlát a távközlési-informatikai hálózatok elégtelensége Magyarországon" - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter egy hírközlési konferencián csütörtökön Budapesten. "Magyarország nemcsak politikailag stabil és gazdasági növekedési pályán van, nemcsak pénzpiacai és tőkepiaca szárnyal, nemcsak egészséges közlekedési infrastruktúrával rendelkezik, de gyors internetkapcsolat áll rendelkezésre és az informatikai-hírközlési infrastruktúra is olyan szinten van, ami segíti a külföldi cégek letelepülési lehetőségeit" - hangoztatta Kóka János.

Szavai szerint az ország egyensúlya, gazdasági növekedésének érdekében a 3-3,5 milliárd eurós évi tőkebeáramlást meg kell emelni, mert anélkül nem lehet érdemi többletet hozni a gazdaságba, a foglalkoztatottságot növelni, és a leszakadt régiókat felzárkóztatni.

Kóka János kitért arra, hogy ma Magyarországon nem jut elég kormányzati figyelem a kis- és közepes vállalkozásokra. "Döbbenetesen sok pénz áll rendelkezésre, sok intézmény, sok ember, ennek ellenére a pénzeket nem hatékonyan költjük el" - tette hozzá. A miniszter példaként a kistelepülések szélessávú internetellátottságát segítő pályázatot említette, amelyre alig jelentkeznek pályázók.

Megjegyezte, hogy vannak olyan eszközök, mint a tőkeprogramok, hitelprogramok, pályázati programok, illetve a különböző szabályozások, valamint az adópolitika, amelyek a különböző méretű cégeket, azok regionális kohézióját szolgálják. "Ezek közül egyik sem működik jól" - fűzte hozzá Kóka János. Jelezte, hogy a programokat hatékonyabbá kell tenni. Ennek érdekében már elkezdődött a munka, az irány jó, a lépések mértéke még elégtelen. Vélekedése szerint minden adónemben csökkentésre van szükség, szélesíteni kell az adóalapot, és a magas hozzáadott értékű termékek gyártóit előnyben kell részesíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #12
    Jaja, az nagy biznisz volt, amikor Sulinet keretében bérelt vonalat passzoltak tovább mindenkinek :). Ennél drágább konstrukciót nem igazán találhattak volna ki :). Jó öreg L+R.

    Laci, a magyar jelzőt hol hagyta el a Matáv, erről lemaradtam. Most MATEL (He-Man erősebb mint Valaha
    ) néven futnak, amiben ott figyel a magyar mint jelző.
  • DOT #11
    Hát ő már csak tudja, meghájasodott belőle...
  • Kis-Bob #10
    "Kóka szerint fejlett az ország informatikai ágazata" ....Szerintem meg nem.
  • Zoldalma #9
    Az mar merenylet az oktatas ellen. Lassan mar otthon is nagyobb savszelesseg jut egy emberre mint az oktatasban 100-ra
  • Razgon #8
    Békés megyében csak 128...
  • Tetsuo #7
    Egy statisztikából mindig ki lehet emelni olyan paramétereket ami faszán hangzik..
  • valaé valaé ná #6
    Arra azért ne vegyél mérget, hogy háromszor annyiba kerül.
    Épp itt az sg-n írták többen is külföldről, hogy ott nem tüntetik fel a telefontársaság felé fizetendő díjat.
    Hogy kikhez érdemes mérni magunkat ? Hát az újonnan belépőkhöz. És ha itt nem is mi állunk a legjobban, de az élmezőnyben vagyunk szélessáv terén.
  • Braindead #5
    nemcsak egészséges közlekedési infrastruktúrával rendelkezik,- Hát még ez se vezetett szamarat se a magyar utakon - de gyors internetkapcsolat áll rendelkezésre - Mihez képest? Afganisztánhoz képest biztosan...
    Mielőtt mond valamit, azért nem ártana körülnézni a világban.. de legalább Európában...
  • HUmanEmber41st #4
    És az is nagy mocsokság, hogy még ADSL szolgáltatót sem tudsz váltani...az invitel még mindig nincs kész a sávszélbővítéssel....
  • Laci73 #3
    Egyetértek veletek. Az amúgy szimpatikus Kóka úr a lényegről nem beszél csupán: világviszonylatban is a legmagasabb árakat diktátlja a külföldi tulajdonba került Matáv, amely már a magyar jelzőt is elhagyta új nevéből. Tavaly így festett egy számlám (Axelero kábelnet 512/64):
    Alapdíj 9990
    Modembérleti-díj 6000
    + hülyeségek 0-2000 forint/hó.
    Kaptam egy alkalommal 17890 forintos számlát is, és csak nyeltem, amikor a sávszél minden volt, csak a reklámozott gyorsaságból nem mutatott fel semmit.

    Jelenleg egy kisszolgáltatónál vagyok, havi 4000-et fizetek szélessávért, amely ügyesen szervezett rendszerben váltakozik, min. 400 kbit, de éjszaka mértem már 2-3 Megabitet is! További előny, hogy a feltöltési sávszélesség azonos a letöltésivel, és nincs korlátozva a letölthető mennyiség sem.