SG.hu

Mezőfalván átadták a 6000. Közháló-végpontot

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter átadta a 6000. Közháló-végpontot a mezőfalvai Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény részére.

Jelentős állomásához érkezett a 2004 februárjában digitális alapkőletétellel elindult Közháló, az utóbbi évek legnagyobb, kormányzat által támogatott informatikai infrastruktúra-fejlesztési programja. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 2005. április 21-én ünnepélyes sajtótájékoztató keretében átadta a 6000. Közháló-végpontot, amely a mezőfalvai Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézményben került kiépítésre.

Az ünnepélyes átadáson részt vett Varga László, Mezőfalva polgármestere és a végpontot kiépítő cégek - az Euroweb Internet Szolgáltató Rt., a Hewlett-Packard Magyarország Kft., a INVITEL Távközlési Szolgáltató Rt., az LNX Hálózatintegrációs Rt., valamint a Synergon Informatika Rt. - képviselői is.

A mezőfalvi általános iskola a II. világháború előtt egyházi iskola volt. 1949-ben az államosítás után vette fel a Petőfi Sándor Általános Iskola nevet. Azóta is folyamatosan fejlődik, jelenleg 23 osztályban 497 tanulója van. Az iskolában két csoportban enyhe fokban eltérő értelmű tanulókat is oktatnak, délután pedig két napközis csoport működik. Hat évvel ezelőtt bevezették az alapfokú művészeti oktatást, amely folyamatosan új tanszakokkal bővül. Az idei tanévben a diákok már zeneművészeti, a képző-és iparművészeti, táncművészeti ágak és a színjáték közül választhattak. Az intézmény 2003-ban a Fejér megyei Regionális KHT pályázatán támogatást nyert egy tájház kialakítására, valamint honfoglaláskori életmódtábor megvalósítására.


A Közháló egy az egész országot behálózó informatikai alapközmű, amely néhány éven belül valamennyi, a kormányzati informatikába nem tartozó helyi közigazgatási szerv, közintézmény, iskola, valamint a közfeladatokat ellátó egyéb szervezet, továbbá a civil szervezetek számára biztosítja a szélessávú hozzáférést a világhálóhoz.

A Közháló fontos feladata az eMagyarország program keretében létesülő eMagyarország pontok (számítógépes információs pont) megvalósításának támogatása. A program megvalósulása érdekében az IHM pályázatok és egyedi megállapodások révén támogatja azokat a szervezeteket és intézményeket - könyvtárakat, közművelődési intézményeket, teleházakat, önkormányzatokat, egyházi intézményeket, kórházakat, szanatóriumokat, az idősek otthonait, klubjait, alapítványokat - amelyek vállalták meglévő internethozzáférési helyeik eMagyarország pontként való üzemeltetését, vagy új közösségi internethozzáférést szolgáltató eMagyarország pontok létrehozását. A program - a kistelepülések speciális helyzetére való tekintettel - lehetővé tette az internetszolgáltatás összekapcsolását más közellátási feladatokkal.

2005 szeptemberéig 500 olyan településen épül ki végpont, ahol eddig vezetékes telefon sem volt. A Közháló több mint 2500 településre jut el. Ebben a fázisban összesen 7300 szélessávú végpontot adtak, illetve adnak át folyamatosan, melyből 5000 oktatási intézményekben, a Közháló alhálójaként működő Sulinet keretében, az IHM és az Oktatási Minisztérium társfinanszírozásában valósul meg. Az IHM által finanszírozott 2300 további végpont településeinek kiválasztásakor döntő szempont volt, hogy a végpontok lehetőleg a hátrányos helyzetű területeken valósuljanak meg. Ezek a végpontok közintézményekben kiépített szélessávú internetkapcsolatot jelentenek majd.

A 2007-ig tartó második fázisban az egészségügyi intézmények és önkormányzatok felé szeretnék tovább bővíteni a rendszert. A Közháló három éve alatt a Kormányzat mintegy 20 milliárd forintot fordít erre a célra, amely évi 7 milliárd forintos kiadást jelent. A Sulinet hálózat költségeinek 60 százalékát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a fennmaradó 40 százalékot pedig az oktatási tárca biztosítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #4
    eMagyarország pont nálunk mondjuk a kórházban van, semmi extra, egy egyszerű terminál valamilyen Windózzal és IE-vel .. ha jól láttam, persze WiMax hotspotnak jobban örülnék majd, mert a hatótáv 70km :))
  • Roli #3
    valaki biztos, akinek van laptopja és kiül a térre netezni mert ahhoz van kedve. Esetleg onnan DC-zik mikor jön az eső bemegy és folytetja bentről. Szerintem majd később lesz jó az eMagyarország pont, mikor jobban kihasználják a netet esetleg palm pc-kel menetrendet néznek. itt a Tisza mentén nem nagyon látni, hogy valaki is a tábla környékén ügyködne valamit a neten. Fizetni kell érte külön?
  • concrete #2
    a néphálót a népnek a nép építi
  • tomo #1
    es biztos hogy hasznalja az e magyarorszag pontokat valaki?