MTI

Kínában segítené a magyar vállalkozásokat az IHM

Kínában nyit újabb irodát a magyar informatikai kis- és középvállalkozások piacra jutásának elősegítésére az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által finanszírozott Hungarian Technology Center (HTEC) - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter csütörtökön Budapesten.

A szervezet eddigi tapasztalatait megvitató konferencián a szaktárca vezetője közölte: az amerikai Virginia államban már működik a HTEC, amely tavaly májusban pályázaton nyolc informatikai cégnek nyújtott támogatást ahhoz, hogy innovatív termékeivel megjelenhessen az Egyesült Államok piacán. "A kínai szilícium-völgyként emlegetett Shenzenben az ősszel megnyíló új központ 2006. elején hirdethet pályázatot hasonló céllal" - tette hozzá Kovács Kálmán. Beszámolt arról, hogy a kínai iroda megnyitásával az IHM külföldi stratégiájának három pillérre teljessé válik, hiszen az amerikai, az ázsiai és az európai regionális terjeszkedés támogatása is megvalósul.

Sipka Júlia, a HTEC programiroda vezetője elmondta: a 2003-ban alapított HTEC eddig 500 millió forint költségvetési forrást használt fel. "Az iroda működése mintegy 100 millió forintot emésztett fel eddig, s 200 millió forint jutott a nem pályázati úton nyújtott támogatásra" - jelezte az irodavezető. Hozzáfűzte: az irodához bármely cég fordulhat, akiknek a HTEC amerikai piaci információkkal, üzleti, jogi és adminisztratív tanácsadással, kapcsolati tőkével is szolgál.

Sipka Júlia kitért arra, hogy az amerikai iroda még az idén ősszel újabb pályázatot hirdet, ám a tavalyitól eltérő céllal, várhatóan szakkiállításokon való megjelenés támogatására. Utalt arra, hogy kormányzati ígéret már született a pályázat finanszírozására, ám annak keretösszege még nem ismert.

G. H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a konferencián tartott előadásában buzdította az informatikai kis- és középvállalkozásokat arra, hogy innovatív ötleteikkel próbálkozzanak a tengerentúli piacon. Szavai szerint az amerikai cégek nyitottak az olyan kreatív kezdeményezésekre, ami a magyarországi vállalkozásokra általában jellemző.

A konferencián elhangozott tapasztalatok azt mutatják, hogy a tavalyi pályázat nyolc nyertes cége közül az AITIA Informatikai Rt. jutott a legtovább, hiszen az idén januárban már meg is alapították leányvállalatukat. A Freesoft Kft.-nek a HTEC jelenleg a vállalatalapítás előkészítésében segédkezik, s leányvállalat létrehozását tervezi az EGROUP Kft. is. Nem minden cég gondolkozik ugyanakkor cégalapításban, hiszen például a Rubik Interaktív Kft. csak termékkel vagy szolgáltatással kíván megjelenni Amerikában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hedgehunter #65
    Persze vannak jo bajuszok is, pl harcsabajusz egy focistaseros csavon nem is rossz........ persze egy kicsit kigyurva meg tetkokkal kifejezetten elonyos.. Kalman urnak azt javasolom, bajusz le, egy jo szemuveg fel.....
  • Mike at home #64
    tudom, te jol haladsz afele, hogy ertelmes legy :)
  • SoDI--- #63
    hvg-t igaz magyar nep-nemzeti nem olvas, mert az komcsi

    Én életemben először saját célra pont ma vettem meg, mert nem volt normálisabb újság a közértben :)
  • h4x0r #62
    Nem a HVG mondta, hogy a monopolium jot tesz a gazdasagnak? Mert en azota nem olvasok HVG-t.
  • Mike at home #61
    hvg-t igaz magyar nep-nemzeti nem olvas, mert az komcsi

    bajusz tema: en meg a minap azt olvastam, hogy a szakallasok meg intelligensebbek, szal nem ok nelkul vagyok en is szakallas

    (egyebkent meg szerintem a szakallasok siman csak lustabbak, meg ruhellik minden nap az arcukat vakaraszni)
  • dshk #60
    aki szerint meg hülyeség a kínai piacot megpróbálni, az olvasson néha hvg-t, vagy amit akar, csak ne ragadjon le a sportrovatnál... Amúgy mi is próbálkozunk, csekély sikerrel, úgyhogy még az is lehet igénybe vesszük valamikor a szolgáltatást.
  • dshk #59
    és mennyi az iq-ja annak, aki egy kínai vállalkozásfejlesztési alapítvány topikban három hozzászólást ír arról, hogy a bajuszosokat nem szeretik a nőismerősei.
  • Hedgehunter #58
    Olvastam egy felmerest a bajuszos emberekrol, ne kerdezd hol nem emlekszem, a bajuszos emberek donto tobbsegenek az iq-ja alacsonyabb, mint hasonlo, bajusz nelkuli tarsaike.... Nezd meg kik hordanak bajuszt.... rendor, a bacsika a kert vegerol.. Egyszeruen SEMMI ertelme nincs es meg zavar is. Kerdezd meg egy par holgyismerosodet (ha van..) hanyan kedvelik a bajuszt az embereken. Tudom ez nem szempont, de azert majd mutat valamit kepet....
  • Mike at home #57
    aztan meg miert nem? mert neked meg nincs hozza eleg hormonod?
  • Hedgehunter #56
    Mondom nezd meg a bajuszat... Normalis ember nem hord bajuszt......