Gyurkity Péter

Chirac is támogatja az európai kereső tervét

Japán után Németország és Franciaország is saját internetes kereső ötletét vetette fel, amely az ezen a téren korában kivívott amerikai hegemóniával venné fel a harcot. A Quaero ötletét maga Jacques Chirac is helyesli.

A francia elnök még újévi köszöntőjében beszélt először a saját európai kereső beindításának szükségességéről, amely a tengerentúli óriásokkal küzdene meg a gyorsan bővülő piacon. "Mindenképpen válaszolnunk kell a Yahoo és a Google jelentette globális amerikai kihívásra. Napjainkban a kultúra és tudás új határvonalai vannak kialakulóban. A jövőben könnyen láthatatlanná válhat a világ számára az, aki nincs felkészülve az interneten való megjelenésre" - jelentette ki Chirac beszédében.

Nem véletlen, hogy éppen francia vonalról indul a kezdeményezés: a kultúra, a film és a nyelv terén az ország mindig is törekedett a nagyobb önállóságra, pontosabban az amerikai hatás minimalizálására, rettegve a kulturális beolvadástól. Ez a törekvés ezúttal európai köntösben jelentkezik, és Németországgal közösen remélik megtalálni a megfelelő választ az angolszász kihívásra. A közösen kidolgozandó internetes kereső a "Quaero" nevet kapta, ami a latin "keresem" szóból ered - így kívánják elkerülni, hogy bármelyik fél elfogultsággal vádolja a másikat. A megoldás három részből tevődik össze: hang-, képi- és videókeresőből, amelyet professzionális célokra szánt eszközök, és saját archívum (például régi képek) egészítenek majd ki.

Chirac szerint állami és magánpénzekből egyaránt finanszírozni lehetne a projektet. Ez megvalósulni látszik: a Thomson SA, a France Telecom, és a Deutsche Telekom már korábban csatlakozott, és a napokban egy német médiacsoport is jelezte együttműködési szándékát. Franciaország 130 millió euróval járul hozzá a fejlesztés beindításához. Az érdeklődés szintjét jelzi, hogy a francia elnök 13-i újabb beszéde után a Thomson a megnövekedett érdeklődés miatt kénytelen volt leállítani az oldalt. Japán után tehát az európai kereső ügye is jól alakul - emlékezhetünk arra, hogy a szigetország nemrég szintén jelezte: saját megoldáson dolgozik, és az indok itt is az amerikai dominancia kikezdése.

Elemzők jó esélyeket jósolnak a keresőnek. Mukhl Krishna, a Frost & Sullivan szakértője arról beszélt, hogy a Thomson 10 tonnás gorillának számít a műsorszórás területén és már most is rendelkezésére áll néhány igen kiváló technológia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • echo #9
    De ennyierővel bármilyen vállalkozásba belevághatna az állam üzleti alapon. Csak hát valahogy ezek veszteséges kisérletek szoktak lenni. Abban persze igazad van, hogy általában nem jó az egyszereplős piac, de meglepődnék, hogy ha ez megoldást jelentene, pláne, hogy úgy tűnik nem is ezt az üzleti aspoktust emlegetik hanem valmi kultúrális izére hivatkoznak. Talán fáj hogy a német és a francia nyelv is elbukott az angollal szemben :)
  • lyzu #8
    szerintem meg jó 5let, mert nem szabad hagyni, h a google ekkora óriás cég legyen
    és így töb pénz is maradna az unión bellül...
  • echo #7
    Na tipikusan ez az amivel az államnak nem kéne foglalkozni, hanem a piacra hagyni...
  • NEXUS6 #6
    Off

    STS: launched 114 missions, failed 2 times, more than 98% reliability. 14 dead astronauts.

    ON
    ;)
  • NEXUS6 #5
    Ez egy tök értelmetlen dolog.

    Az egész onnan indult ki, hogy az M$ agyonvágta a böngésző üzletet azzal, hogy az OS részévé tete a "saját" és csak a saját böngészőjét.

    Most akor majd minden nagyhatalom saját böngészőt fejleszt és az lesz a nagyhatalmiság végső kritériuma is?

    Szerintem a piacot kéne gatyába rázni, hogy bármelyik cég lehessen sikeres a böngésző szektorban, ha jó a terméke. Nem pedig nagyhatalmi állami kampányhőbörgéseket csinálni.
  • Caro #4
    Beírod Google-ba, hogy site:fr vagy site:hu vagy site:de, aztán máris csak innen keres :)
    De azért hajrá!
  • Cactus #3
    Nem értem, hogy a Google kereső miért olvasztaná be az európai kultúrát az amcsiba...
  • Enkil #2
    már előre látom hogy miután 100 millió eurókat kidobáltak az ablakon csodálkozni fognak hogy még mindíg a googlet használják
  • Yv@n #1
    Miből gondolják, hogy a felhasználók áttérnek rá, a már jól bevált megoldásokról?