Specker Balázs

Nyílt forráskodú keresőt készített az IBM

IBM reméli, hogy a szoftverek közti együttműködést megoldó új szolgáltatása révén a vállalatok könnyebben kereshetnek és elemezhetik nem strukturált adataikat a belső hálózatukon - beleértve az e-maileket, a Word dokumentumokat, és minden egyéb, nem oszlopokba és sorokba rendezett állományt.

A tegnap megjelent új Websphere verzióban már megtalálható a cég Unstructured Information Management Architecture (UIMA, nem strukturált információkat kezelő architektúra) névre keresztelt technológiája, amely ígéretük szerint hatékony szövegfeldolgozást tesz lehetővé a dokumentumokon és más nem struktúrált adatforrásokon belül, így elősegítve hogy a kulcszavakon túl kapcsolatokat és mélyebb összefüggéseket is fel lehessen deríteni az állományok között - derül ki a Nagy Kék sajtóközleményéből.

Az IBM, a nyílt forráskódú törekvések régi támogatója, az UIMA forráskódját az Open Source Technology Group nevet viselő online technológiai források hálózatán is elérhetővé teszi. "Az IBM 2001 óta nagy hangsúlyt fektet az információk integrálására, hogy segítse ebben a vállalatokat, és hogy a különböző nem strukturált adatok között is hatékonnyá tegye a kereséseket" - mondta Nelson Mattos, az IBM információintegrációért felelős alelnöke. "Ez az első számú probléma a vállalkozások világában" - nyilatkozta Mattos, majd hozzá tette, hogy kutatások bizonyítják, az alkalmazottak munkaidejük 30%-át a kívánt információk keresésével töltik. A helyzetet csak súlyosbítja az a tény, hogy a céges adatok mintegy 85%-a nem strukturált formában tárolják, így a bennük való keresés nehézkes - olvasható a ZDNet honlapján.

"Biztosan nem egyik napról a másikra fognak áttérni a csomag használatára a különböző termékek forgalmazói" - mondta Danan Gardner, az Interlabor Solutions elemzője. Az IBM állítása szerint eddig több mint 15 cég jelezte támogatását az UIMA szolgáltatására - írja a The Register.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #2
    open source, open source... na de milyen license vaze?
  • MaREk #1
    MS en kivul mindenki nyilt forraskoddal dolgozik háh