Gyurkity Péter

Indul Japán saját internetes keresője

A szigetország felelős minisztériuma nagyvállalatokkal és oktatási intézményekkel összefogva lát hozzá saját internetes keresőjének kidolgozásához, amellyel a tengerentúli monopóliumok térhódítását szeretnék megelőzni.

Tisztviselők által tett kijelentések alapján már tudjuk, hogy a fejlesztésért felelős csoport a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium felügyelete alatt alakul meg. Ez a társulás a minisztériumon kívül magában foglal mintegy 20 vállalatot, egyetemet és távközlési céget is, amelyek saját szakembereikkel mind hozzájárulnak majd a közös munkához. A cél a Google és társai erőfölényének kiküszöbölése, illetve ellensúlyozása, és megakadályozni, hogy a többségében amerikai keresők Japánban is behozhatatlan fölényre tegyenek szert.

"Az információkeresés tevékenysége mára jövedelemforrássá vált - szeretnénk megvizsgálni, hogy a japán cégek mihez tudnak kezdeni egy olyan területen, ahol jelenleg tengerentúli erők dominálnak" - jelentette ki a minisztérium egyik tisztviselője, aki azonban egyben névtelenségét is szerette volna megőrizni. Az együttműködők között olyan neves IT-vállalatok vannak, mint a Matsushita Electric, a Hitachi, az NEC és a Fujitsu, míg a telekommunikációs ágazatot a Nippon Telegraph and Telephone és az NHK képviseli. Őket egészíti ki a Tokiói Egyetem és több más intézmény, amelyek szintén részt vesznek a munkában.

A Nihon Keizai Shimbun napilap mai jelentése szerint a kormányzat három-öt éves projekt keretében tartja elképzelhetőnek a saját kereső megalkotását, amelyre több tízmillió dollárt szánnak. A munkálatok a 2007-es pénzügyi év elején, vagyis most áprilisban indulnak és a kész kereső reményeik szerint az amerikai vállalkozásokhoz hasonlóan jókora bevételeket hoz majd kiagyalóinak. Nem akarnak azonban feltétlenül versenyezni a már jó ideje piacon lévő erőkkel, az elsődleges cél inkább egy egyedi, hazai megoldás létrehozása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #4
    Egyrészt igazad van, és olyan alapszolgáltatásokban, nagy értékű beruházások mint az úthálózat, infrastruktúra, energia szektor kiépítése teljesen jogos az állam részvétele (pláne, hogy ugye munkát megrendelést is ad, amivel stabilizálja a gazdaságot).

    Másrészt az IT az szerintem az alap HW infrastruktúrán kívül (pl gerinc hálózatok) el kéne hogy tudja tartani magát.

    Az hogy egy olyan proginak, mint egy pár megabájtos böngészőnek, ekkkora jelentősége van, az ugye tudvalevő, hogy melyik céggel és melyik állam bíróságának tutyimutyiságával függ össsze.
  • Caro #3
    Nem feltétlenül rosszak az állami dolgok, mert jó esetben nem az a cél, hogy profitra törekedjenek, hanem hogy az állampolgárok érdekeit szolgálják.
  • smv #2
    Hehehe. És a végén kis hazánk is indít egyet, állami kézben lesz, és lemossa a gogglet.
  • NEXUS6 #1
    Hát itt tart az IT.;(

    Ez már nem üzlet, hanem az államok által (is) folytatott háború!