Gyurkity Péter

A Philips 2008-ra ígéri a háromdi­men­zi­ós tévét

Az európai gyártó reményei szerint már két éven belül megjelenhetnek az első olyan televíziókészülékek, amelyek mindenféle egyéb segédeszköz nélkül nyújtanak háromdimenziós élményt.

A következő évekre szóló tervekről Rudy Provoost, a vállalat vezérigazgatója nyilatkozott a CES 2006 kiállításon. Megerősítette, hogy az ehhez szükséges technológia már rendelkezésre áll, ám jelenleg még nincs megfelelő állapotban ahhoz, hogy széles körben bemutassák. Amennyiben a fejlesztés és tesztelések során nem merülnek fel váratlan problémák, az első nagy felbontású, háromdimenziós televízió 2008-ban elkészülhet, és megjelenhet a kereskedelmi forgalomban.

A vezérigazgató elmondása szerint a készülék a hagyományos eljárással készült nagy felbontású filmek esetében is háromdimenziós élményt nyújt. Ez azért különösen fontos, mert a legtöbb filmstúdió még nem gondolkozott el komolyan a 3D-technológiák alkalmazásán, és jelenleg nem szívesen ölnek súlyos pénzeket egy ilyen film elkészítésébe. A megszokott módon forgatott nagy felbontású filmeknél azonban az általuk kifejlesztett készülékekkel elérhető lesz a háromdimenziós üzemmód - Provoost arról sajnos nem beszélt, hogy ezt milyen úton-módon szeretnék elérni. A technológia terjedésével természetesen egyre több film jelenik meg az új technológiával, így valóban teljessé válhat az élmény



A következő generációs optikai formátumok harcáról szólva a vezérigazgató kifejtette véleményét, miszerint a szemben álló táborok tagjai elsősorban a fejlesztésbe és gyártásba ölt pénzeket szeretnék visszakapni. Ez a legfontosabb szempont az érdekelt vállalatoknál, a különbség csak a technikai részleteknél megfigyelhető. A Philips maga a kék lézer mögött áll, és a második félévben tervezi piacra dobni saját Blu-ray-lejátszóját.

A cég - kifejezetten professzionális célokra - jelenleg is árul háromdimenziós kijelzőket. A Philips 3D Solutions épp a napokban jelentette be új 42 hüvelykes készülékét, amely grafikusoknak, tervezőknek készült. Ez a 42-3D6C01 árán is meglátszik: a kijelzőért 17 500 dollárt, azaz mintegy 3,5 millió forintot kell lecsengetnünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #48
    Nemokoz fejfajast, rovid tavon biztosan nem, de ezert erdekes, hogy 30-40 percesek az IMAX filmek...
  • lovagregeny #47
    Tudom-tudom, nem mindig írom le teljesen a gondolatmenetem de vannak akik fél szavakból is értenek.
    Előszőr az ima.

    Mi atyánk ki vagy a mennyekben,
    szenteltessék meg a te neved,
    legyen meg a te akaratod,
    jöjjön el a te országot..

    Most összefüggően, mert érzem ebből további szappanopera jellegű bonyodalmak lesznek itt.

    Ha valami fejfájást okoz, jelen esetben a 3d mozi (amiben most elkezdtem kicsit kételkedni, de hát nem vagyok doktor) akkor nem csinálnak rá 90 perces filmeket, mikor extra költségekkel is járna.
    Remélem sikerült letisztázni, amennyiben mégse én már nem állok rendelkezésére.
    Köszönöm a megértését :)
  • lovagregeny #46
    Ja igen, nem fejtettem ki eléggé. A mozikba ezért nem csináltak filmeket. Csak aössze kell rakni a kettőt.
  • dez #45
    Nekem is van ilyen tapasztalatom, de itt most ugyebár nem erről van szó, hanem arról, hogy azt írtad, hogy... de inkább idézlek:

    "Az emberi szem a legjobb tudomásom szerint erre alkalmatlan lenne, 15 perc után fájhat tőle a szeme, a feje.
    A 3D-s mozik is ezért nem vitték semmire. Igaz érdeklődés sem nagyon volt utánuk."

    Utána meg:
    "Nem látom, hogy azt írtam volna a fejfájástól volt sikertelen a 3d mozi."
  • lovagregeny #44
    Dez, azt azért nem kell :)
    Amit írtam, nem állítom végülis mert mondták, nem tapasztaltam. Bár okos emberek voltak. Viszont a tapasztalat, már ha van valakinek olyan mindent elmond.
  • dez #43
    Shutteres, vagy más, a lényeg: két fix nézet - ettől fájdulhat meg a fej, nem a 3D-től. Különben attól is megfájdulna, hogy csak úgy nézelődünk magunk körül. :D

    Ezért az igazi holografikus képernyő lesz az igazi. De ez a két(/néhány) fix nézetes is lehet jó, ha körültekintően csinálják.
  • dez #42
    Azt írtad, hogy attól IS.
    (Ez tök jó, hogy másoknak kell megmagyarázni neked, mit is írtál... :P)
  • Jamie #41
    Nekem most is van egy Shutter glass 3D szemüvegem ami minden directX játékból tud valamilyen 3D-s képet csinálni. Sokat még nem használtam, de tökéletes mélységérzetet ad!
    Pár éve a láttam a T2-nek egy spéci 3D-s változatát, polarizációs szemüveggel. Padlót fogtam mikor az orromig jött kis a képből a folyékony srác.
  • lovagregeny #40
    Ez jól hangzik!
    Mi van a fejfájós résszel? Azt nem én találtam ki. 3D-re akarták tervezni a terminator 3-mat is valamikor, de részben emiatt letettek róla. Az ember bár térlátású, a 3Ds effektek számára túl megerőltetőek. Valahogy így mesélték nekem.
  • gz8 #39
    Ha már kiigazítasz valakit: tv2-t, és nem tv2-őt.