Franczy

Perspecta: kristálygömbszerű új 3D-s kijelző

Nem is olyan rég még minden számítógépes monitor enyhén hordó formájú képernyővel rendelkezett, manapság azonban már a teljesen sík képernyők számítanak "menőnek". Éppen ezért meglepő, hogy az Actuality Systems nevezetű amerikai cég szerint a sík képernyők napjai meg vannak számlálva, ugyanis láthatáron vannak az olyan kijelzők, melyek formája leginkább a kristálygömbök formájához hasonló. Ezt igazolandó, az 1997-ben alapított burlingtoni (Massachusetts) cég képviselői a napokban már be is mutattak egy olyan vadonatúj kijelzőt, melynek mérete egy kosárlabdáéhoz hasonló, és amely kijelző és egy teljesen hétköznapi munkaállomás segítségével a cég munkatársai teljesen valósághű háromdimenziós ábrákat és animációkat jelenítettek meg.

A bemutató kapcsán az Actuality Systems képviselői büszkén hangoztatták, hogy az újgenerációs, háromdimenziós kijelzőre már vevő is jelentkezett, mégpedig az Egyesült Államok Hadseregének Kutató Laboratóriuma, mely egyébként arról ismeretes, hogy a hadsereg, a védelmi minisztérium, a NASA, valamint egyéb kormányzati hivatalok számára végez különböző kutatási és fejlesztési munkálatokat. A keresztségben Perspecta nevet kapott vadonatúj kijelző ára jelen pillanatban nem kevesebb mint 40 ezer dollár, azonban a cég szerint ez az ár hamarosan jelentősen csökkenni fog, mégpedig olyannyira, hogy a kijelző az egyszerű felhasználók és a számítógépes játékosok számára is elérhető közelségbe fog kerülni.


Az Actuality Systems szakértői elmondták, hogy a Perspecta számos, nemrégiben szabadalmaztatott algoritmust használ annak érdekében, hogy a háromdimenziós képek, illetve animációk adatait olyan formátumba konvertálja, hogy azok valós térbeli dimenziókban is megjeleníthetők legyenek. A Perspecta működésének lényege, hogy egy speciális projektor másodpercenként nem kevesebb mint ötezer képkockát vetít egy folyamatosan forgó képernyőre, és az egész berendezés egy átlátszó gömbben kap helyet. A Perspecta által megjelenített, és az emberi szem által teljesen háromdimenziósnak látott kép 198 darab kétdimenziós képszeletből áll, mely képszeletek felbontása 768 x 768 pixel. A Perspecta által megjelenített képet elmondások szerint bármely szögből tökéletesen lehet látni, és esetében a 3D-s hatás eléréséhez a korábbi hasonló megoldásoktól eltérően nem szükségeltetik 3D szemüveg. Az eszköz működésében egyébként rendkívül fontos szerepet játszik a Texas Instruments egyik nagy teljesítményű DSP (Digital Signal Processor) chipje. A Perspecta hátrányai közé tartozik a maximális felbontás melletti mindössze nyolc szín, valamint a viszonylag gyenge fényerő és kontraszt, azonban a fejlesztők gőzerővel azon dolgoznak, hogy a kijelző mihamarabb kiheverje ezen gyermekbetegségeit, és egy szép napon megjelenjen kereskedelmi forgalomban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blackgamer #17
    két év alatt fejlesztettek rajta valamit?

    bár úgy látom http://www.actuality-systems.com/-on, hogy több szín van
  • AtisH #15
    Egyébként hogy jön ki egy gömb (vagy kör cikken) 768x768-as felbontás???
  • AtisH #14
    De csak az amerkai jósnők körében, mert brutál sokba kerül.:-)
  • Pöty #12
    5000 ford/min vagy ford/s?

    Nem derül ki, de elég hangos lehet ha az a pörgő ernyő ott "pörög" : ) A közepe meg mindig szar lesz mert ott mindig van ernyő. Szerintem kurva-gagyi! A képen is látható a henger a közepén, gratulálok, már csak egy jó marketing fogás kell azt butithatjuk a parasztokat vele. Miért nem inkább hologrammos kijelző?
  • JTBM #7
    Tévednek, a kontaktlencsébe szerelt HUD lesz a végső megoldás :-)))
  • Bekomman #6
    "be is mutattak egy olyan vadonatúj kijelzőt, melynek mérete egy kosárlabdáéhoz hasonló"

    Akkor a kép szerint az egész megvan egy köbméter. Tuti hogy az énkis számítógép asztalomon nem férne el. de attól még elfogadnám, de félek hogy 512 MB-os videókártya kéne hozzá.
  • Cheky #4
    Igaz, stratégiához, nem is lehetne jobbat kitalálni, de egy szimulátor v. máshoz... hát, inkább egy sik 19" képernyő... :D
  • MuERTe #3
    Warcraftozni tökéletes, de a többihez? hát.......
  • mutánsláb #2
    Vajon egy ilyennel hogyan lehet doomolni majd? :)
    Bár mintha egy picit kicsit lenne az a terep... lehet hogy itt is van valami felbontás váltás. :)
  • zice #1
    Hát...Vannak elönyök is,és hátrányok is...de ha kapnék 1 ilyent biztos hogy kiprobálnék!:)