Gyurkity Péter

AMD: régi chipek új foglalatban

A napokban többször is beszámoltunk a processzorgyártó terveiről, de könnyen előfordulhat, hogy a vállalat újabb meglepetéseket tartogat számunkra: lapértesülések szerint az új foglalat Socket AM2 néven jön.

Az AMD a hét közepén ismertette ikermagos mobil processzorát, amely egyelőre egy referencia összeállításban kapott helyet. A Yamato névre keresztelt platform célja az Intel Centrinóhoz hasonlóan, hogy lehetővé tegye egy egységes termékcsalád bevezetését, amely a kompatibilitásra és minőségre helyezi a hangsúlyt. Ezzel egy időben a cég terveibe is bepillantást nyerhettünk, és megtudhattuk, hogy az új fejlesztések - a jelenlegi elképzelés szerint - valamikor április táján mutatkoznak be.

Az Inquirer magazin eközben nem várt újdonságokkal állt elő. Saját forrásra hivatkozva közölték, hogy az új 940 érintkezős processzorfoglalat - amely nem kompatibilis a korábban használt, opteronos változattal - mégsem Socket M2, hanem Socket AM2 néven mutatkozik be 2006-ban. Ennek feladata lesz a DDR2 meghonosítása, illetve az új generációs processzorok elterjesztése. Információik szerint a foglalat mindössze elnevezésében változott, tehát a korábbi értesülésnek megfelelően három magnak, és egyben kategóriának ad majd otthont.


A Socket S1 és (A)M2

Ez a három processzormag sorrendben a Windsor, az Orleans és a Manila. Ez önmagában nem sokat mond, az már annál inkább, hogy a három elnevezés négy processzorcsaládot takar, az Athlon 64 FX, Athlon 64 X2, Athlon 64, valamint a Sempron chipek sorozatát. Az Inquirer szerint azonban a foglalatban nemcsak a családok új, az eddigieknél gyorsabb példányai, hanem - legalábbis kezdetben - a jelenlegi változatok is helyet kapnak. Így tehát az újonnan érkező alaplapokhoz is megvásárolhatjuk az Athlon 64 3500+, 3800+, vagy akár a Sempron 3000+, 3200+ és 3400+ jelzésű chipeket. Hogy mi ebben a fejlődés? Nos, a DDR2 nyújthat némi gyorsulást, igaz, főleg a jelenlegi frekvenciák mellett ez korántsem sem látványos. Jól tudjuk, hogy sem az 533, sem a 667 MHz-es DDR2 sem jelent ugrásszerű gyorsulást az elődhöz képest.

A processzorok órajele terén szintén nem számíthatunk nagy újításra. A legkisebb ikermagos, az Athlon 62 X2 3800+ egyszerű átnevezéssel 4200-essé avanzsál, míg az FX-62 mindössze 67 MHz-el jelent többet a hamarosan érkező FX-60-hoz képest. Az alsó kategóriás Sempronoknál némi megnyugvást jelenthet, hogy mindegyik változat 64 bites, és magában foglalja az új generációval bevezetendő biztonsági technológiákat is. Itt egyedül a virtualizáció hiányzik, de ez a kétmagos chipek privilégiuma. A Socket S1-ről ezúttal nem szól a fáma. Ez változatlanul a laptopokba szánt, jelenleg 754 érintkezős processzorokat hivatott leváltani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #43
    Ezt azért némileg túlzásnak érzem. Még az Intel sem olyan nagy, hogy egy teljesen értelmetlen dolgot be tudjon vezetni. Az újabb DDR2-k már latencyben is elég jók. Végülis az AMD okosan megvárta, hogy ez bekövetkezzen. :)

    Egyébként szerintem (v. remélem) az új foglalatú procik ezt is, azt is támogatják. Szal szerintem lesz olyan alaplap, amin mindkét fajta memória-foglalat rajta lesz.
  • dez #42
    Viszont nem mindegy, hogy programfejlesztés közben mennyi idő alatt fordul le a kód. Vagy pl. photoshopozás közben mennyi idő egy effekt (bár ilyennel mostanában nem foglalkoztam). És kénytelen vagyok a CAD-del jönni, mert egyes esetekben oda is kell a kakaó. És egy új dolog: HD-s videoanyagok lejátszása. A mai videokártyák már valamennyire támogatják, de azért elkél oda egy jó gyors proci is.
  • dez #41
    Van, csak korlátozottan érhető el.
  • Csatti #40
    Khmm, nem 4 giga. Az alkalmazásoknak csak 2 giga címtartomány jut windows alatt, és ez pl játékok alatt egyre neccessebb hisz ez virtuális címtartomány és a beswappelt tartalmak is számítanak. Pl. az X3 nagyjából 1.5GB-ot használ el a 2GB-jából. A maradék két giga az osztott és a windows számára fenntartott tartományokra megy el.
  • Akuma #39
    jut eszembe, AMD... miért nincs 939-es foglalatra Sempron?????
  • pistike88 #38
    Cseszd meg: mi az, hogy grafikázik, meg programoz???
    Szerinted mekkora gép kell grafikai munkákhoz?
    Csak az imerőseim körébem található nem márkás , nagyrészt sulinetes gápek bőséggel megfelelnek minden célra. És nekem ne jőjjön senki a CAD+CNC+ egyéb hétköznapi munkákkal mert ezek 3 éves épeken is gyorsan és precízen mennek. A filmes meg videoszerkesztő munkákhoz meg illik célhardwert építeni, egyébként meg ki nem szarja le, hogy egy DVD-t 2 óra vagy 2 óra tíz perc alatt rippel be a gépe??
  • Komolytalan #37
    Alapvetően arról van szó, hogy DDR2 olcsóbb mint a DDR, mert több fogy belőle (több Intel fogy mint AMD). Így az AMDnek 2 lehetősége van: marad a DDRnél, de együtt él azzal, hogy a gépeibe drágább lesz a memória, vagy DDR2-re vált, és a gépeibe ugyanannyiba kerül a memória mint az Intelébe. Így gyakorlatilag a komplett gép olcsóbb lesz, igaz a váltásnak más előnye nincs.
    Az már más kérdés, hogy marketinggel úgy próbálják eladni a DDR2-őt mintha jobb volna mint a DDR, de aki a marketingeseknek hisz, az meg is érdemli:-)
  • Komolytalan #36
    Csak éppen oprendszer nincsen alá:-) Mondjuk DOS alatt is lehet 64 bites regisztereket használni, de a címzés csak 32 bites lesz (ami szerintem annyira nem baj, mert 4G memória azért elég sok).
  • asysoft #35
    Visual Studio egy fejlesztőrendszer(csomag), az átlagfelhasználó meg csak a "végterméket" használja. Így pl te is...
  • juniorjb #34
    Tiszta mint a kristályvíz a pohárban! Voltak beruházások a DDR2 kifejlesztésével ideje azt visszakapni(habár nem ér 1 nagy zsák s..rt se, kivéve kiadást a felhasználóknak.)
    Namost a zAMD eddig nem igen mutatott pozitív érdeklődést a fejlesztésben, mert tudta hogy még felesleges, de viszont most már neki is megfogták a herezacskóját a MarKetingesek, és ideje megint beruházni(mert a pénznek forogni kell!). Mire az AMD &friends kidobb vmi félvér cuccokat, ami jövő nyárra majd aktuális is lesz az EU-s piacokon.
    Addig is s939 meg DDR. Az Intel meg "befürdött" a nagy sietséggel, de valószínű hogy ki van az neki fizetve. Nem úgy van mint pista bá kimegy a használt autó vásárra a zsigulival, 'oszt vagy eladja vagy sem, hanem komoly piackutatás megy az ilyen befektetések előtt. Noszóval azt akarom kinyögni hogy, IGEN meg lesznek vásárolva az olyan konfigok is amik DDR2-vel mennek, mert mindig lesz olyan aki új gépet akar venni, vagy csak újítani akar. Ha tetszik ha nem, ha jó ha nem, már itt van (Intel) és majd jön is (AMD).
    ... és egyszer eljő a DDR3 hatalma is.

    P.S: szeretem én a marketinget, csak nem azt amelyik át akar vágni.