Gyurkity Péter

IBM-AMD: cél a 22 nanométer

Az Intel lassan bevezeti a 65 nanométeres technológiát, ám az AMD-IBM kettős már a két generációval ezt követő, 32 és 22 nanométeres csíkszélesség kifejlesztésére koncentrál.

A két óriás még 2003-ban kötött szövetséget, eredetileg a 65 nanométeres gyártástechnológia mielőbbi kifejlesztése érdekében. A megállapodást mindössze egy évvel később újabb három évre kitolták, mégpedig a 45 nanométerre történő átállás biztosítása miatt. A feszített tempó ellenére a két vállalat még nem ért el a sorozatgyártásig, ezt egyelőre csak az Intel engedheti meg magának. A nagy rivális AMD néhány hónapos késéssel követi őket, ennek ellenére máris a jövő generációkkal foglalkoznak.

A szövetség, illetve a technológiai együttműködés újabb meghosszabbításáról szóló hírek már augusztus közepén napvilágot láttak. Craig Sander, az AMD fejlesztésért felelős alelnöke akkor emlékeztetett arra, hogy az IBM eddig is óriási segítséget nyújtott, és továbbra is számítanak a tapasztalatára. Most ismét az orosz X-bit Labs számolt be a legújabb fejleményekről, miszerint a vállalatok megerősítették a korábbi hírt. A szövetség tehát egészen 2011-ig érvényes, és ennek keretében a 32 és 22 nanométeres csíkszélesség kidolgozására koncentrálnak.

"Sikeres együttműködésünk meghosszabbításával nagyot lendíthetünk a fejlesztés ütemén, mégpedig a 32 és 22 nanométerre koncentrálva. A közös kutatások révén nagyobb eséllyel készülhetünk fel az évtized végére, illetve az azon túlra szóló terveink megvalósítására" - hangsúlyozta most Sander. Nem véletlen a 2011-es határidő, hiszen az Intel is csak most kacérkodik az első 65 nanométeres processzorok piacra dobásának gondolatával. Az AMD jókora késéssel követte vetélytársát a 90 nanométeres chipek piacra dobásában, de kibővült kapacitása és nagyobb elismertsége révén most minden eddiginél nagyobb esélye van arra, hogy behozza lemaradását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • [HUN]PAStheLoD #13
  mi az hogy "már" nem akkora cég? Nem inkább "még" ? :))
 • asysoft #12
  Mintha átaludtad volna az utóbbi éveket...
 • arty #11
  mit értesz utobbi időn? legjobb évét zárta/zárja az AMD most :D
 • dez #10
  "igaz hogy az utobbi idö nem a legjobb idöszaka volt az Amd-nek"

  Már hogy ne lett volna?
 • NEXUS6 #9
  Persze hova siessen az AMD, amikor fele órajellel és fogyasztással, alacsonyabb áron hozza ua teljesítményt mint az intel;)
 • citkar #8
  2011ig szerződtek,ez ugyan nem azt jelenti h addig kell megcsinálniuk de hátha sietnek s addigra meglesz,az meg scak 6 év,az bizony nem sok,meg szerintem meg is oldható,bár fene tudja,van kai ehhez jobban ért:o) mindenestre ha 6 év múlva már ilyeneket csinálnak az szerintem jó fejlemény
 • Inquisitor #7
  És ha hivatalosan most jönnek ki, akkor minimum 3 hónapja vannak sorozatgyártásban.
  Anno az első 100-as FSB-s Celeront (C800), amit valamikor januárban jelentettek be hivatalosan, novemberben kapható volt Japánban és augusztusi volt a sorozatszáma alapján :)

  Amúgy meg hajrá! Remélem ez azt jelenti, hogy a következő pár évben láthatunk 4-5GHz-es 2-4 magos procikat ;)
  Intelre meg ráfér, hogy ne gyártson hősugárzót.
 • fflx #6
  jot tett az intelnek is ez a versenges
 • lindemann #5
  Én azt mondom sok sikert az Amd-nek.. Már ideje lenne hogy ujra a legnagyobb ellenfele legyen az Intelnek. És szerintem egyiket se irjuk le. igaz hogy az utobbi idö nem a legjobb idöszaka volt az Amd-nek, de azért csak várjuk ki a végét
 • vgez #4
  majd meglátjuk melyikben lesz nagyobb a "kóboráram"