Gyurkity Péter

Áprilisban jönnek az AMD új processzorai

A gyártó nagy valószínűséggel a második negyedévben mutatja be új fejlesztéseit, amelyek támogatják a DDR2 memóriát, ám új alaplapot és foglalatot igényelnek. Ikermagos mobil chipjüket a napokban dobták piacra Japánban.

Az AMD terveiről a memóriákra szakosodott DRAMeXchange értekezett legfrissebb jelentésében, amelyről a tajvani DigiTimes számolt be. A cég elsősorban a DDR2 térnyerésével, a memóriapiac alakulásával foglalkozik, ám mivel az AMD az elkövetkező fél évben tervezi a váltást, jelentésükben a processzorgyártót is megemlítik. Előrejelzésük szerint a vállalat a második negyedévben, április környékén mutatja be új fejlesztéseit.

Az újonnan megjelenő, DDR2 szabványt támogató chipek részesedése a második negyedévben 25 százalékot ér majd el a cég összes asztali és mobil terméke között. Ennek legnagyobb része asztali változat lesz, és a cég jóslata szerint az új processzorok megfizethető áron jelennek meg. Érzékelhető a platformváltás ütemének felgyorsulása, hiszen míg legutóbb a Socket 939 foglalatba illeszkedő chipek - az alacsony gyártási darabszámnak köszönhetően - meglehetősen visszafogott tempóban nyertek teret, a mostani váltás már jóval könnyebben mehet végbe. Az egyes típusokról és változatokról nincs információnk, és az AMD eddig mindössze annyit árult el, hogy egy éven belül dobja piacra új belépő szintű Sempron, valamint Athlon 64 és Athlon 64 FX processzorait.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A gyártó eközben Japánban bemutatta Yamato névre keresztelt mobil platformját és új ikermagos mobil chipjét. Az AMD, az IBM japán részlege, valamint az Nvidia által közösen fejlesztett projekt célkitűzése, hogy 5 óránál több működési időt biztosítsanak a vállalat processzoraira épülő laptopoknál, illetve egy egységes platform kialakítása, amely a Centrinóhoz hasonlóan minőséget és kompatibilitást garantál. A PC Watch beszámolója szerint a referenciapéldány nForce lapkakészletre és GeForce MXM grafikus modulra épül, a szokásos kiegészítők mellett. Az ikermagos processzor már az új Socket S1 foglalatba illeszkedik, erejét elsősorban videótömörítéssel demonstrálták: 1920x816 felbontású H.264, 1280x720-os WMV9 és 720x480-os MPEG-2 egyidejű kitömörítése a chip erejének 50 százalékát kötötte le. Maga a rendszer egy speciális lapon kapott helyet, ráadásul az első ilyen termékek csak jövőre jelennek meg.

A változásokról már korábban beszámoltunk. Azt már májusban tudni lehetett, hogy jövőre mindhárom jelenlegi foglalatot (Socket 754, Socket 939 és Socket 940) lecserélik és jön a Socket S1, M2 és F, amelyek sorrendben a Sempron, Athlon 64 (FX),illetve a többutas Opteronokhoz készülnek. Az S1 némileg lebutított verziót takar 638 érintkezővel, az M2 az asztali közép- és csúcskategóriás chipeknél bevezeti a 940-es foglalatot, míg az F egészen pontosan 1207 érintkezőt használ. A kétcsatornás DDR2 memóriák támogatása mindegyik processzortípusnál elérhető lesz, így az előd idővel végleg kiszorul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #38
    Khmm, nézd meg jobban! Ne a + számot nézd (nem csak attól függenek az árak sem, és az egyforma + értékűek meg nyilván nagyjából egyformák lesznek [*]), hanem az órajelet!

    Athlon 64 3500+ Venice (2200/200 NF4 DDR400) 06:06
    Athlon XP 3200+ Barton (2200/200 NF2 DDR400) 07:03

    Az meg nem nagy csoda, ha egy 400MHz-el magasabb órajelű XP némileg gyorsabb, mint pl. egy A64 3000+.

    [* Kivéve a Sempront, amit állítólag a Celeron D-hez kell mérni, bár annál azért gyorsabb.]
  • Aspirin #37
    Válasz többeknek:
    - L1 -ről és nem L2-ről beszéltem.
    - a teszteket tényleg nem lehet figyelmen kívül hagyni, de a haver eredményeivel hasonlítottam össze az enyémeket (ugyanazzal a 6800GT-vel és 512mb OCZ CL2-es memóriával) és átlagban 3-5%-al jobbnak jött ki (A7N8x-x, XP3200+, vs Asrock K8U-NF3, 3000+ 64 bit).
    - egyezzünk ki abban, hogy vannak alkalmazások, ahol a memória sebessége és időzítései számítanak és vannak amelyekben a proc frekvenciája és méginkább a szorzója számít.
    - tényleg nem voltam világos, de azt akartam írni hogy: bár az XP nyugdíjas arhitektúra, nincs SSE, 3 kiterjesztése, meg egyéb integrált extrái, használtpiaci ára meg jóval alacsonyabb még a 32 bites Soket 754-es hasonló frekvencián működő sempronoknál is, teljesítménye nem marad el tőlük, sőt.
    - ha megnézitek a linket, videotömörítésben nemhogy a 64bites 3000+ athlon lenne jobb 50%-al, de az XP alaposan ráver (igaz a venice és a winchester magos proccokra értem):
    ANNAK AKI NEM HISZI
  • arty #36
    közben látom, h itt a 9800pro val volt gondod, hisz már Asysoft is linkelt ...

    ha egy játék VGA limites, akkor méginkább azonos eredmények jönnek ki, hiszen a processzorok nem tudják kihajtani a GPU-t. ezesetben a 9800 lassabb a 6800asnál, tehát MÉG kisebb különbségeket láthatunk agrafikonokon, mint látnánk mondjuk egy 6800ason ... azaz lehet az a64 előnye az axp felé már 40-50% is lenne a 20-30% helyett ... (azonos vagy kisebb órajelen)

    Persze azóta a64 alá odakerült az sse3 és a dualchanel memvezérlő, így a linkelt ph teszt elavult: az a64 továb gyorsult, AZONOS órajel mellett !
  • arty #35
    axp vs a64:


    teljes cikk:
    http://prohardver.hu/c.php?mod=20&id=270&p=9
  • arty #34
    l2 cache:




    teljes teszt:
    http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/sempron-2600_5.html
  • arty #33
    az nekem is tiszta, de ld. intelt: nekik nincs integrált memvezérlőjük, mégis kellett socketváltás a ddr2-re ... szvsz nem véletlen még az asrock és egyéb buherátor lapgyártók sem hoztak ki s478as ddr2 lapot ... ez az egy kombó nem ment nekik sem :)

    amugy sem sok értelme van lapot cserélni, ha a legfontosabb tényező: a processzor nem változik ... szal, mit érnél a dd2vel, ha a procid ugyanaz maradna? nem érné meg a csere, még ha gyorsabb is lenne a ddr2 valamennyivel, a ráforditott összeget nem érné meg...

    Aspirin: nemtom honnan jönnek neked ezek, h milyen VGA mellett jobb az axp vs a64 ... én még olyan tesztet nem láttam, ahol az axp jobb volt mint az a64 - játékokban (de más alatt se nagyon).

    Az L2 cache érveid sem jók: ld. A64 1M cache vs. Sempron 128k cache ... nincs 10% különbség a nyolcszoros méret javára sem... akkor minek ??? Ennek a trá**a netburst mellett van max értelme, de meg is nézheted a fogyasztási adatokat ... az l2 cache nem csak van, hanem melexik, drágít és fogyaszt is!

  • asysoft #32
    Már az első K8-ak is jelentősen gyorsabbak voltak a K7-eknél. Máskülönben hogy sikerült volna berobbannia a szerver-piacra az Opteronokkal? Addig is volt AthlonMP, csak a kutyának sem kellett.
  • asysoft #31
    1. Egy CPU igényesebb kártyát biztos jobban kihajt egy gyengébb proci...
    2. Ezt nem értem. Azért jó, mert nem támogatja az SSE2/3-at? Árat sem értem: 1 hónapja vettem egy dobozos Sempron3100+-t, alaplappal 42ezer volt, s olyan gyors a gép, hogy csak nézek (haver AXP 2100+-a feleannyi idő alatt tömörít ki valamit, mint ez, az a cirka 66Mhz-s órajelkülönbség pedig nem indokolja... Mellesleg 266-os RAMok vannak mellette (alaplap 250-en járatja...) AXP-ben meg 333MHz-esek). Mindent egybevetve, én elhiszem, hogy kódolásban akár 50%-al is gyorsabb lehet egy K8 mint a K7 (mostanság úgy is sokat kódolok, 1800+ után ez hihetetlenül gyors, s ezt sem indokolja a 266Mhz-es órajelkülönbség...)
    3. Szerinted ha ez ennyit segítene, nem lépték volna meg a gyártók?:)
    4. Valóban, ma még nincs sok előnye, ha 64 bites Windows-t használsz, viszont nem is jelent hátrányt, ha 64 bites processzorod van...
  • Aspirin #30
    SlotA -t akartam írni, elnézést...
  • Aspirin #29
    De visszakanyarodva a főtémához, manapság az új procik első típusai kifejezetten gyengébbek a régi zászlóshajójánál. Ez olyan, mintha a K6-3-as 550MHz-es modell után, a Slot1-es első athlon 300 MHz-en futott volna...