Gyurkity Péter

Drezda három AMD-gyárat szeretne

Alig kezdte meg munkáját a Fab 36, Drezda vezetése máris jelezte, hogy versenybe száll a harmadik gyár helyszínéért. Az AMD eközben első alkalommal előzte meg vetélytársát az amerikai asztali piacon.

Amint arról a napokban beszámoltunk, a processzorgyártó Gerhard Schröder német kancellár jelenlétében nyitotta meg legújabb üzemét, amely sorrendben a második a német városban. Az új részlegtől az AMD azt reméli, hogy 30 százalékosra tudja növelni a processzorpiaci részesedését. A gyár felépülését a német szövetségi kormány és Szászország kormánya összesen 550 millió euróval támogatta, míg a teljes beruházás 2,1 milliárd euróba került.

A Forbes magazin értesülése szerint Drezda tovább szeretné ápolni a jó viszonyt, és a város vezetése akár egy újabb jelentős bővítésbe is beleegyezne. Ez természetesen ismét súlyos pénzeket vonna ide, és újabb munkahelyeket jelentene a környéken élők számára, amelyből soha nem lehet elég. A jelenlegi 90 nanométeres technológiáról a következő évben állnak át fokozatosan 65 nanométerre, amely további befektetéseket igényel a vállalattól, viszont három éven belül akár az évi százmilliós darabszámot is elérhetik. Az esetleges bővítésről szóló hivatalos döntés is valamikor 2008-ban várható.


A megnyitón Gerhard Schröder is beszédet mondott

A processzorgyártó különösen eredményes időszakot tudhat maga mögött. Legfrissebb negyedéves jelentésükben egy év alatt 24 százalékos növekedésről számoltak be és Robert J. Rivet pénzügyi igazgató az asztali, mobil és szerver termékek piacán egyaránt kiemelkedőnek nevezte az elmúlt három hónapot. A memória üzletág ugyan csak 4 százalékkal javított az egy évvel ezelőtti eredményén, ám ezzel helyrehozta az év elején megfigyelt visszaesést, és ismét növekvő pályára állt.

Az AMD kitűnő eredményeit mi sem bizonyítja jobban annál, hogy szeptemberben első ízben szárnyalták túl vetélytársukat az amerikai asztali PC-piacon. A CurrentAnalysis adatai szerint ugyanis az AMD 52 százalékos részesedést ért el, szemben az Intel 46 százalékával. Ezt elsősorban a Media Center PC-k sikerének köszönhetik, amelyek 55 százalékát a gyártó chipjeivel szerelték fel. A jelentés szerint ezen a téren kitűnt a HP Pavilion a1130n jelzésű konfigurációja, amely Athlon 64 processzorral, 1 GB RAM-mal és 680 dolláros (136 ezer forintos) árával igencsak jó ajánlatnak bizonyult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #14
    Magyarországon nem olcsóbb a munkaerő. Az egy dolog hogy a zsebedbe kevesebb kerül mint egy német munkásnak, de a cégnek kb a bruttó béred másfélszeresébe kerül az alkalmazásod, és ez így már nem is kevés. A kiemelkedően magas AFA, adóztatott adók (pl benzin jövedéki adó), magas vámok vagy burkolt vámok (pl regadó) miatt drága termékekről már nem is beszélek. Ja, és mindehhez hozzájárul az, hogy nincs gazdaságstratégia még 4 éven belül se, kapkod a kormány, nem tudja hogy mit akar. Szóval nem igazán vagyunk annyira vonzóak befektetői szempontból mint Németország, vagy más európai országok.
  • [HUN]PAStheLoD #13
    Sajnos igazad van, kurvára le kéne lőni pár rosszul döntő vezetőt, mert gyk. semmi felelősségük nincs, csak jogaik, nem lehet szankcionálni őket effektíven, nem választják meg őket a köv. ciklusban? Na és ? Addigra összeszedi a köv. 20 évre valót ..
  • [HUN]PAStheLoD #12
    Magyar helyszín is szóba jöhet? Nem lenne rossz bizony ;>
  • waterman #11
    remélem x2-eseket is gyártanak majd szép számmal.. akkor talán nem kéne 100rugót leszurkolni egy prockóért..
  • kicsizoz #10
    Azért mert nálunk rögtön mindenki "kötsög hasznot külföldre menekítő külföldi"-t kiált.....
    Ha visszaemlékszel, a suzuki gyárbővítését meg akarta az Esztergomi polgármester akadályozni, mentek a feljelentések, a suzuki meg azzal fenyegetőzött, hogy akkor inkább lelép :)
    Szóval nálunk más a mentalitás :)
    És ez nem pártkérdés :(
  • Lame #9
    Talan mert nem erdekli oket az orszag jovoje?
    Esetleg tul hulyek hozza, hogy hosszutavra tervezzenek.
    Innen csak eluldozik a cegeket ...
  • citkar #8
    jó h sok pénzt hoz a városnak s az országnak,nem véletlen h a kancellár is leutazott,dolgozni kell benne a procikért,karban kell tartani a gépeket stb stb

    az igaz ha bezár az nagy gond,de a lehetőséget ki kell használni addig is szerintem,bár nemtom miért nem jobb neki pl egy magyarország,oclsóbb munkaerő sokkal,vagy van más hátulütője? nemtom

    mindenestre belehúzott az amd rendesen,meg si lepődtem,de nagyon helyes
  • Aspirin #7
    Veszélyes ha egy gyár ennyire "viszi magával" a várost, mert ellenkező esetben, amikor csődbe megy. akkor is ugyanígy "viszi". - persze ezt senki sem kívánja az AMD-nek.
  • fejesprf #6
    vajon nalunk miert nem igy gondolkozik az ugynevezett vezetoseg???
  • awender #5
    Ez 2500 fizetőképes ember. Méghozzá német fizetéssel. Ezek lakni fognak valahol. A magas fizetés miatt szórakozni is fognak. Autót vásárolnak, nyaralni mennek. A gyerekeik oviba, iskolába járnak majd. Egy ilyen gyár az egész várost viszi magával. Mivel az egész város fejlődik tőle, ezért az oktatás és az életszínvonal is lényegesen emelkedni fog a városban. Emiatt sok egyéb szolgáltató, cég is megjelenik. Akár termelő cégek is. Vagyis ez egy öngerjesztő folyamat. Főleg, ha a két gyárnak jól megy és nem lesznek elbocsátások.

    Drezda ezenkívül egy viszonylag szegény, régi NDK-s város. Egy ilyen újabb gazdasági robbanás látványos fejlődést hoz majd. Az 550 millió befektetett euró sokszorosan megtérül majd a tartományi kormánynak.