Gyurkity Péter

AMD: harmadik gyorsítótár és kibővített utasításkészlet 2007-re

A vállalat a korábbi nyilatkozatoknak megfelelően készül a négymagos processzorokkal, de emellett kibővített utasításkészleten, harmadik gyorsítótáron, valamint új HyperTransport szabvány alkalmazásán is gondolkoznak.

Az X-bit Labs ez utóbbi három ponttal egészítette ki a már többször hangoztatott tervet, miszerint vetélytársához hasonlóan 2007-re készülne el első négymagos processzoraival. Igaz, a korábbiakhoz képest a fejlesztés ütemén is gyorsítani szándékoznak, hogy két éven belül ne csak az első prototípusokat, hanem a sorozatgyártást is be tudják indítani. Ily módon 2008 első felében már megkezdhetik hódító hadjáratukat a négymagos chipek, leváltva a most még csak csordogáló ikermagos elődöket.

Értesülésük szerint az új processzorok nemcsak a magok számát illetően, hanem egyéb téren is újításokat hoznak. Ezek közé tartozik a harmadszintű gyorsítótár alkalmazása, amely utoljára a K6-III chipekben szerepelt, a HyperTransport 3.0 szabvány, valamint a szerverprocesszorokban megjelenő FB-DIMM támogatás. Ez utóbbi technológia a DDR2 SDRAM chipeket használja, bufferelve és nagy buszsebesség mellett - bevezetését korábban az Intel is számításba vette, egyelőre csak az Itanium 2 platform esetében. Természetesen ehhez szükség lesz a DDR2 támogatás bevezetésére, amit 2006-ban szeretnének végrehajtani. Az AMD emellett a 64 bites processzorok utasításkészletének kibővítését is tervezi, amelytől egyrészt a teljesítmény növekedését, másrészt az x86 architektúra evolúciójának folytatódását várják. Azt még nem lehet tudni, hogy a szóban forgó négymagos chipek milyen gyártástechnológiával készülnek, ám a legtöbben a 65 nanométer mellett voksolnak.

A processzorgyártó a digitális szórakozás terén is igyekszik behozni riválisát. Az Intel augusztusban rántotta le a leplet Viiv névre keresztelt platformjáról, amely az egységre, a könnyű kezelhetőségre helyezi a hangsúlyt. "Az Intel Viiv-technológia az első platform, amelyet az alapoktól fogva olyan digitális otthonok számára terveztünk meg, ahol a felhasználók igénylik, hogy bármikor, bárhol, eszközök széles skáláján hozzáférhessenek digitális tartalmaikhoz" - nyilatkozta akkor Don MacDonald, az Intel elnökhelyettese. A technológián alapuló valamennyi PC-hez adnak távirányítót, Windows Media Center Edition operációs rendszert, 5.1-es térhatású hangrendszert, míg a cél a világháló és a hagyományos szórakoztatóelektronikai eszközök összekötése.

A Register arról számolt be, hogy az AMD egy hasonló platform kidolgozásán töri a fejét, amivel életképes alternatívát kínálhatnak a vásárlóknak. A vállalat szóvivője igyekezett letagadni ezt, ám a legutóbbi elemzői találkozón elhangzott nyilatkozatok nyomán kénytelen volt elismerni az értesülés megalapozottságát. Részletek egyelőre nem derültek ki, ám van idejük felkészülni, mivel több forrás is megerősítette, hogy az Intel még a gyártókkal sem igazán tudta megértetni a platform jelentőségét, emiatt a januárra tervezett debütálás elcsúszhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #12
    A latencyt (memóriaműveletek indítása és befejeződése közötti késleltetés, asszem) javítja, és már az Athlon64/Opteron óta ott van.
  • dez #11
    És milyen új utasításokról van szó? (Cím.)
  • Aspirin #10
    Ja és valaki hozzáértő fejtse már ki: a harmadik sz gyorsítótárral hosszabb lesz műveletsor vagy mi szükség rá, ha a memkontroll már a procban van?
  • Aspirin #9
    Pl socket A volt sdramra is meg ddr-re is. Ső a sis735 vagy a kt266a -nál ugyanaz volt az északi híd is.
  • Aspirin #8
    Ugyan már!
    Az nem a foglalattól függ, még akkor sem, ha a proc veszi át a mem kontrollt.
  • GABOR16 #7
    Az m2 re váltásnak az az oka, hogy azok a procik már DDR2 es memóriákkal mennek majd.
  • arty #6
    próbálj számolni ... hány évig VOLT socketA?

    rémlik hogy socketA esetén volt FSB266/333/400? és ezen uj procikhoz uj lap is kellett ... dereng?

    mióta van s754? Meddig is lesz még? hány évig is rakhattál akkor összessgében az ős s754 lapodba s754 procit? ki fog jönni, hogy jóval tovább, mint socketA variánsba :)

    játszd el ezt s939el is, ott persze már nem igaz az ős s939 lapokra pl. a dualmag támogatása ...

    az AMD nem változott, lényegesen tovább jók a lapja, mint az intelnek - és ENNYI! nem örökéletűek, de ÉVEKIG kihúzzák!

    intelből s423/s478(533 ÉS 800 verziók)/s775 (915-925(EX asszem)/945/955/975 ... majdnem mind egyetlen processzor reviziora volt csak jó ...)

    gondolkodjunk már ...
  • Sanyix #5
    Ja sajnos az amd átvette a hülye intel processzorfoglalat váltogatását...
    az amd az a64 megjelenése előtt csak 2 különböző foglalatra gyártott procit, socket 7-re, és socket a-ra. Azótameg s754 s939 mosmeg m2 lol
  • Athlon64 #4
    Van egy olyan, hogy az Opteron rendszert ha jól tudom 8magig tervezték meg.
    Ha ennek van köze a tokozáshoz akkor elvileg nem kell alaplapot váltania annak aki már a 2magos procit is tudta futtatni.
  • Zoldalma #3
    Nem 100%ig biztos de vhol azt nyilatkoztak h a 4 magos is belemegy az M2-be majd