Gyurkity Péter

Kína licenceli az AMD Geode processzorát

A nagyobb részesedésre törekvő processzorgyártó szorosabbra fűzte kapcsolatát az ázsiai óriással: Kína licenceli a Geode-technológiát, amely alacsony fogyasztású chipek kifejlesztésére készült.

Az AMD közleményben jelentette be, hogy megállapodott a Tudományos és Technológiai Minisztériummal (MOST) és a Pekingi Egyetemmel a technológia licenceléséről. Ennek értelmében a kínai kormányzat megkezdheti a fogyasztói és vállalati piacra szánt, alacsony fogyasztású és beépített megoldások kifejlesztését. Mindezt bármiféle külön engedély nélkül, mivel az amerikai kormány - a nukleáris kutatásokban felhasználható fejlesztésekkel ellentétben - nem köti speciális szabályokhoz az AMD Geode processzorának exportját.

A Geode mobil eszközökbe készült

A gyártó ezzel egy időben új központot nyitott az országban, és egy 750 ezer dolláros programról írt alá szerződést, amely Kína vidéki területein támogatná az oktatás fejlesztését. "Ezen x86-processzorra alapozva energiatakarékos termékek kifejlesztését kezdhetjük meg, amelyek hozzájárulnak majd a vállalatok és egyéni felhasználók eredményeinek javításához" - jelentette ki Ma Songde, a MOST második embere. A megállapodás értelmében az AMD hozzáférhet az új termékek által létrejövő intellektuális tulajdonhoz, és beruházhat az új fejlesztéseket folytató cégekbe.

A Geode-család a K7, vagyis az Athlon processzorral híressé vált architektúrán alapul, ám jóval alacsonyabb órajelen fut elődjénél. Egészen pontosan az Geode NX chipekről van itt szó, míg a Geode LX alapvetően a National Semiconductor fejlesztése - a chip fejlesztésével foglalkozó részleget két évvel ezelőtt vásárolta fel az AMD. A sorozatban rejlő lehetőségeket kellőképpen példázza a Geode LX 800@0,9W, amely az alap-órajelen - 533 MHz - csupán 0,9 wattot igényel, így hűtőventilátorra sincs szükség.


A vállalat nem csak Kínában terjeszkedik: a Geode, valamint az Alchemy névre keresztelt biztonsági chip révén több új vásárlóra tett szert, többek között Brazíliában. A közlemény szerint az érdeklődők között megtalálható a Wyse Technology, a DT Research, az Unisys Brazil, a Chip PC Technologies és a DSP Design. Termékeiket Kínához hasonlóan energiatakarékos megoldásokban, vékony kliensekben, beágyazott megoldásokban, orvosi felszerelésekben, illetve fogyasztói-elektronikai eszközökben használnák fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsolaaa #3
    Nem is értem miért nem oda építettek gyárat Drezda helyett
  • Aspirin #2
    Úristen!
    Kína licencel?

    Hát már ennyire felfordult a világ?
  • An-Dee #1
    Szerintem ez nagyobb üzlet az AMD nek mint az INTEL-nek az Apple :)