Gyurkity Péter

2006-ban cserél tokozást az AMD

Tajvani hírforrások szerint a processzorgyártó a következő évben mind asztali, mind szerverprocesszorainál új tokozást vezet be, és fokozatosan átvált a DDR2 SDRAM memóriák támogatására.

A jövőre végrehajtandó lépésről a DigiTimes számolt be, amely korábban több alkalommal elsőként adott hírt a vállalat terveiről. A híroldal cikke tajvani PC-gyártókra hivatkozik, és többek között azt is megemlíti, hogy az új foglalatba illeszkedő processzorok már kivétel nélkül 90 nanométeres gyártástechnológiával készülnek majd. A beszámoló szerint az AMD legfrissebb útiterve már tartalmazza az új foglalatokat, és a részletek néhány esetben megcáfolják a korábbi híreszteléseket.

Az asztali számítógépeknél bevezetendő Socket M2 például a korábbi állításokkal ellentétben nem 1207, hanem "csak" 940 érintkezőt tartalmaz majd. A hír érdekessége, hogy a gyártók szerint az 1207-es szám is igaz, csakhogy a nagyszámú csatlakozóval ellátott foglalat nem asztali gépekbe, hanem szerverekbe kerül, mégpedig Socket F néven. A következő évben megjelenő új Opteronok tehát új foglalatot kapnak, igaz, az egyutas szerverekbe szánt Opteron 1xx sorozat tagjai megmaradnak a Socket M2-nél.

AMD: processzorok tokozása, 2005-2006

Év

Sempron

Athlon 64

Athlon 64FX

Opteron 100

Opteron 200/800

2005

Socket 754

Socket 754

Socket 939

Socket 939

Socket 939

Socket 940

2006

Socket M2

Socket F


Első látásra ez meglehetősen nagy kavalkádnak tűnik, de rögtön leegyszerűsödik a kép, ha megemlítjük a jelenleg használatos processzorfoglalatok eltűnését. A Socket M2 ugyanis nemcsak egy új változat lesz a mostani foglalatok mellett, hanem elsődleges feladata, hogy leváltsa a Socket 754 és Socket 939 tokozásokat. A folyamat végére tehát kettős rendszer alakul ki az AMD háza táján: a Sempron, Athlon 64, Athlon 64 FX és Opteron 100 chipek mind Socket M2 foglalatot kapnak, míg az Opteron 200 és 800 sorozat tagjai a Socket F-be illeszkednek majd. A Socket 939 tehát nem lesz hosszabb életű elődjénél, és remélhetőleg leegyszerűsödik a mostani, szinte áttekinthetetlen rendszer.

Az új foglalatok a memória terén is előrelépést jelentenek, általuk ugyanis a kétcsatornás DDR2 memóriák támogatása mindegyik processzortípusnál elérhető lesz, és a hagyományos DDR ramok fokozatosan kiszorulnak az új termékekből.

Az X-bit Labs cikke az Expertspc.com-ra hivatkozva megemlíti, hogy a mobil számítógépekbe szánt AMD processzorok is új tokozást kapnak, mégpedig Socket S1 néven, amely 638 érintkezőt foglal magában, és a jelenlegi Socket 754 foglalatú mobil chipeket hivatott leváltani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • concrete #15
    az senkinek sem tűnik fel hogy, hogy AMD is lehasznált két foglalatot bő másfél év alatt ?
    vagy én nem látok jól?
  • Gabest #14
    Intel: "Year founded: 1968"
    http://www.intel.com/intel/index.htm?iid=HPAGE+header_aboutintel&

    AMD: "Founded in 1969"
    http://www.amd.com/us-en/Corporate/AboutAMD/0,,51_52,00.html

    :P
  • zzebi #13
    Az Athlon64 a 64 bites technológiától eltekintve is gyorsabb és takarékosabb, mint a konkurensei. A 64 bit csak hab a tortán, amit nem kötelező kihasználni. Éppen ez a nagyszerű. Ha neked nem kell, akkor ne használd ki.

    Mellesleg sokadszor írom le itt, hogy a 32 bites Windows 2000/XP csak 2GB fizikai memóriát képes kezelni, mert a "felső" 2GB címterületet a virtuális memóriának tartja fenn. Manapság pedig már nem egy nagy szám 2 gigánál több memória. Főleg ha azt vesszük, hogy van amihez kellene. Még a játékoknak is kell ennyi lassan:
    Pl a FarCry új 64 bites változatának már több mint 1 giga memória kell.

    Az csak egy dolog, hogy a 64 bites OS-eken több memóriát lehet használni, de ennél is fontosabb talán, hogy a memóriaelérés is gyorsul vele, mivel a memóriakezelő alrendszer is egyszerűbb lett.

    Tehát a 64 bites technológia nem jelent nagy változást, inkább csak a meglevő korlátok kitolását.
    Ezért is mondják, hogy nem forradalmi újdonság, hanem szükségszerű fejlesztés.
    "Evolutional, not revolutional"
  • [HUN]PAStheLoD #12
    intel 20 évvel (vagy többel) idősebb cég mint az AMD, akkora gazdasági fölénye van még mindig, hogy csoda, hogy AMD még egyátalán létezik, és ebben a , hogy is mondjam, nem túl barátságos monopol piacon :)
  • dez #11
    Hát, az igaz, hogy az S754-re, S939-re épülő desktop alaplapok (többsége?) is csak max. 4GB-ot tudott fogadni... De ugye hogy nézett volna ki, hogy ha nincs meg a proci tokozás szintjén a több memória címzésének lehetősége, amikor ez is hozzá tartozik a 64-bit témához? :)

    De egyébként a fenti tokozású procikban már integrált a memóriavezérlő a nagyobb sebesség, és főleg kisebb késleltetés (ez az Athlonoknál nagyon fontos) érdekében, már csak emiatt is szükség volt a tokozásváltásra.

    Az új lapokon több és újabb és gyorsabb perifériák, buszok is vannak, ezek miatt is érdemes cserélni. (Persze itt is be lehetne hozni az "üzletpolitikát", de csak úgy 50%-ban.)

    Azt nem tudom, hogy az újabb tokozás-váltásra mindenképpen szükség van-e (DDR2 ide vagy oda).
  • disney #10
    Úgylátszik elmult az az idő mikor a 700-as duront és a 3,2-es bartomt ugyanabba az alaplapba bele tuduk tenni.Jó jó fejlődümk, de tényleg kell az nekünk hogy kétévente komplett gépet cseréljünk?Ez nem üzletpolitika véletlenűl? A 64 bit-es procik mivel is tudnak többet? lehet hogy tévedek, nem véletlenül több memóriát tud kezelni? 3Gb nem elég? Milyen Op rendszerrel tudom használni? Akkor miért is kell nekem? Akármilyen jó procikat és alaplapokat gyártanak egy otthoni felhasználó nem nagyon tudja kihasználni.A szerverek más tészta ott oké az soha sem elég.Azt elismerem hogy le kellett váltani a jó öreg socket-A tokozást mert új sinek új memóriák új minden,de legyen már ez is olyan hogy az a kis tuningólhatóság amivel felküzdte magát idáig, megmaradjon.
  • asysoft #9
    S ezt úgy éri el, hogy azoknak az OEM-eknek, akik nem alkalmazzák a konkurencia chipjeit, azoknak kedvezményt ad, lásd Japán...
  • acdc #8
    Enyhén szólva 85-15% kb az intel javára így hogy most "jól megy az amd nek" régebben még ennyi sem volt és már évek óta igy van!Az amd hiába csinál jó procikat ha nem értenek az üzlethez!Ahol 3-4 napi füzetés egy proci ott senkit nem érdekel mennyibe kerül,reklámmal kéne nyomulni meg a 939 drágábban kéne adniuk sokkal mert a sok hülye azt hinné akkor az a jobb nem a pentium olcso húsnak híg a leve él sok emberben
  • TeszteloPontHu #7
    Sajnos csak a teljesítményben vezetnek. Az eladott darabszámok még korántsem igazolják vissza. Pl. asztali területen Intelből adnak el többet.
  • blackeagle #6
    "Valamit nagyon elnézett az Intel az elmúlt években..." mondjuk úgy ,mikortól azt athlon kijött. Azóta elég erős a verseny és egyre inkább az AMD felé.