38
  • dez
    Khmm, nézd meg jobban! Ne a + számot nézd (nem csak attól függenek az árak sem, és az egyforma + értékűek meg nyilván nagyjából egyformák lesznek [*]), hanem az órajelet!

Athlon 64 3500+ Venice (2200/200 NF4 DDR400) 06:06
    Athlon XP 3200+ Barton (2200/200 NF2 DDR400) 07:03

Az meg nem nagy csoda, ha egy 400MHz-el magasabb órajelű XP némileg gyorsabb, mint pl. egy A64 3000+.

[* Kivéve a Sempront, amit állítólag a Celeron D-hez kell mérni, bár annál azért gyorsabb.]
  • Aspirin
    Válasz többeknek:
    - L1 -ről és nem L2-ről beszéltem.
    - a teszteket tényleg nem lehet figyelmen kívül hagyni, de a haver eredményeivel hasonlítottam össze az enyémeket (ugyanazzal a 6800GT-vel és 512mb OCZ CL2-es memóriával) és átlagban 3-5%-al jobbnak jött ki (A7N8x-x, XP3200+, vs Asrock K8U-NF3, 3000+ 64 bit).
    - egyezzünk ki abban, hogy vannak alkalmazások, ahol a memória sebessége és időzítései számítanak és vannak amelyekben a proc frekvenciája és méginkább a szorzója számít.
    - tényleg nem voltam világos, de azt akartam írni hogy: bár az XP nyugdíjas arhitektúra, nincs SSE, 3 kiterjesztése, meg egyéb integrált extrái, használtpiaci ára meg jóval alacsonyabb még a 32 bites Soket 754-es hasonló frekvencián működő sempronoknál is, teljesítménye nem marad el tőlük, sőt.
    - ha megnézitek a linket, videotömörítésben nemhogy a 64bites 3000+ athlon lenne jobb 50%-al, de az XP alaposan ráver (igaz a venice és a winchester magos proccokra értem):
    ANNAK AKI NEM HISZI
  • arty
    közben látom, h itt a 9800pro val volt gondod, hisz már Asysoft is linkelt ...

ha egy játék VGA limites, akkor méginkább azonos eredmények jönnek ki, hiszen a processzorok nem tudják kihajtani a GPU-t. ezesetben a 9800 lassabb a 6800asnál, tehát MÉG kisebb különbségeket láthatunk agrafikonokon, mint látnánk mondjuk egy 6800ason ... azaz lehet az a64 előnye az axp felé már 40-50% is lenne a 20-30% helyett ... (azonos vagy kisebb órajelen)

Persze azóta a64 alá odakerült az sse3 és a dualchanel memvezérlő, így a linkelt ph teszt elavult: az a64 továb gyorsult, AZONOS órajel mellett !
  • arty
    axp vs a64:

teljes cikk:
    http://prohardver.hu/c.php?mod=20&id=270&p=9
  • arty
    l2 cache:

teljes teszt:
    http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/sempron-2600_5.html
  • arty
    az nekem is tiszta, de ld. intelt: nekik nincs integrált memvezérlőjük, mégis kellett socketváltás a ddr2-re ... szvsz nem véletlen még az asrock és egyéb buherátor lapgyártók sem hoztak ki s478as ddr2 lapot ... ez az egy kombó nem ment nekik sem :)

amugy sem sok értelme van lapot cserélni, ha a legfontosabb tényező: a processzor nem változik ... szal, mit érnél a dd2vel, ha a procid ugyanaz maradna? nem érné meg a csere, még ha gyorsabb is lenne a ddr2 valamennyivel, a ráforditott összeget nem érné meg...

Aspirin: nemtom honnan jönnek neked ezek, h milyen VGA mellett jobb az axp vs a64 ... én még olyan tesztet nem láttam, ahol az axp jobb volt mint az a64 - játékokban (de más alatt se nagyon).

Az L2 cache érveid sem jók: ld. A64 1M cache vs. Sempron 128k cache ... nincs 10% különbség a nyolcszoros méret javára sem... akkor minek ??? Ennek a trá**a netburst mellett van max értelme, de meg is nézheted a fogyasztási adatokat ... az l2 cache nem csak van, hanem melexik, drágít és fogyaszt is!

• asysoft
    Már az első K8-ak is jelentősen gyorsabbak voltak a K7-eknél. Máskülönben hogy sikerült volna berobbannia a szerver-piacra az Opteronokkal? Addig is volt AthlonMP, csak a kutyának sem kellett.
  • asysoft
    1. Egy CPU igényesebb kártyát biztos jobban kihajt egy gyengébb proci...
    2. Ezt nem értem. Azért jó, mert nem támogatja az SSE2/3-at? Árat sem értem: 1 hónapja vettem egy dobozos Sempron3100+-t, alaplappal 42ezer volt, s olyan gyors a gép, hogy csak nézek (haver AXP 2100+-a feleannyi idő alatt tömörít ki valamit, mint ez, az a cirka 66Mhz-s órajelkülönbség pedig nem indokolja... Mellesleg 266-os RAMok vannak mellette (alaplap 250-en járatja...) AXP-ben meg 333MHz-esek). Mindent egybevetve, én elhiszem, hogy kódolásban akár 50%-al is gyorsabb lehet egy K8 mint a K7 (mostanság úgy is sokat kódolok, 1800+ után ez hihetetlenül gyors, s ezt sem indokolja a 266Mhz-es órajelkülönbség...)
    3. Szerinted ha ez ennyit segítene, nem lépték volna meg a gyártók?:)
    4. Valóban, ma még nincs sok előnye, ha 64 bites Windows-t használsz, viszont nem is jelent hátrányt, ha 64 bites processzorod van...
  • Aspirin
    SlotA -t akartam írni, elnézést...
  • Aspirin
    De visszakanyarodva a főtémához, manapság az új procik első típusai kifejezetten gyengébbek a régi zászlóshajójánál. Ez olyan, mintha a K6-3-as 550MHz-es modell után, a Slot1-es első athlon 300 MHz-en futott volna...
  • Aspirin
    50%? ugyan már!
    ez azt jelentené, hogy a 3 órás munkát megcsinálja 2 óra alatt.
    Ekkorát még Tom se tud lódítani. Aki nem hiszi járjon utána:
    http://www.tomshardware.com/2005/11/21/the_mother_of_all_cpu_charts_2005/page32.html
  • GABOR16
    Ahozképest a barátom 3000+ os Athlon64-e jobb videokódolásban mint az én 3200+ os AthlonXP-m.
    kb 50% al gyorsabban dolgozik bizonyos formátumoknál.
  • Aspirin
    1. A tesztet R9800pro-val készítették, 6800GT alatt kicsit más:).
    2. Az Xp arhitektúráját, korát, és SSE2,3 kiterjesztéseinek hiányát, nem utolsó sorban az erre épülő rendszer jelenlegi árát véve tekintetbe igenis az XP jobb.
    3. Nem a magok számát, hanem az L1 cashe méretét kell tovább növelni.
    4. Abban igaza volt az intelnek, hogy kár még 64bitre térni.
    5. Amíg ki nem jön egy 6400+-nak megfelelő procc nem is fogok váltani.
  • asysoft
    "Egyébként az Athlon XP3200+-om még mindig veri a 64bites Athlon3000+ minden játékban."
    Hmm, gondolom azt akartad írni, hogy a 3200+od gyorsabb, mint az A643000+. Ez elméletben logikus lenne (modellszám), gyakorlatban azonban nincs így, sőt, 2800+ is veri az AXP-t (link)
  • asysoft
    Integrált memóriavezérlő esetén minden RAM-típushoz új foglalat kell, mivel más a RAM-csatlakozóinak száma (pl DDR1: 184, DDR2: 240).
  • Inquisitor
    Jóóó pénzért kapni már 733, 866 vagy akár 1066-os DDR2 is, és az tutira megy CL2-n 533-667MHz környékén.
    Csak éppen DDR1-ből is kapni 433-800MHz-ig ramot, talán gyorsabbat is, ha az AMD nem tudja átnyomni a DDR3-at ipari szabványba, miért nem marad a régi beváltnál?
    Ha jól tudo valamelyik ramgyártó már CL1,5-ös ramokat is gyárt, és pár újabb alaplap támogatja is ...
  • arty
    nem voltak jobbak ennél, ugyanugy szarok voltak, mint a ddr2/533/cl4 ... aztán lett 1066os RD, és az mármár jó lett volna, csak az ára ... napersze, új alaplap és társai akkor is bejátszottak :)

az eredményt ismerjük: byebye rd --> DDR
  • arty
    inquisitor: nem. pont erről irtam, az AMD-nek van 20% részesedése ... ezel nem lehet átnyomni az ipart ddr3 gyártásra, ld. még ddr2 és intel! több mint 1 év kellett nekik is 80% mellett!

mondjuk azt mondja az AMD, tavasszal jövünk ddr3-al. mondjuk lesz 1-2 gyártó, aki azt mondja, belevágunk a modulgyártásba ... és akkor kijön az 512-es ddr3 modul mondjuk 35ezerért ... mert uj, mert nem tömegtermék. Ki venne AMD-t ilyen költségek mellett? Megteheti az AMD, h azt mondja, nembaj, akkor is megveszitek az AMD rendszereket és előbb utobb úgyis elterjed a dd3 ... ? Nem teheti meg! Még az intel is jónagyot cumizott a ddr2 erőszakolása miatt... az RDRAM-ról ne is beszéljünk...

Meg kell érteni, egy kis cégnek nincs lehetősége az iparban új szabványt benyomni...

Az s1/m2 foglalat pedig óriási kibaszás, ezzel egyetértünk. Ráadásul most már nincs is racionális magyarázat rá :(((( Persze, amíg a sempronok annyira jók mint most, nem lesz gond.... (nekem most két s754 gépem van itthon és nemigazán hiányzik az s939)
  • Zsoldos
  • Zsoldos
    "Egyébként az Athlon XP3200+-om még mindig veri a 64bites Athlon3000+ minden játékban."

Na nemar, egy 3200+ jelzesu proci gyorsabb lenne, mint egy 3000+? Azonnal irj egy levelet az amd-nek hogy itt valami nincs rendjen ;)
  • Aspirin
    Höhö! Na bumm, most van CL3-as DDR2, ami már nem épp ótvarlassú. Mire lesz CL2-es, meg ki fog jönni a DDR3.
    VGA-kon sem tartott tovább.
    A DDR2 kalap fos.
    Az RDramok is jobbak voltak ennél...
  • Inquisitor
    Amúgy nem tetszik, hogy folytatják az s754 vs s939 baromságot az S1 vs M2 foglalattal. Eddig is szívás volt, hogy aki a gyengébb prociról akart váltani, annak rögtön alaplapot is kell csereberélnie ...
  • Inquisitor
    Ha úgy is külön alaplap kell az AMD prociknak, akkor már nem lenne mindegy a RAM?
    Régebbi hírekben arról volt szó, hogy DDR3 vagy XDR memória lesz támogatva az AMD részéről ... erre fel DDR2. Miért?

Legalább annyi eszük volt, hogy megvárták amíg nem csak ótvarlassú CL4-es DDR2-t gyártanak, meg igazából az integrált memóriavezérlő miatt nem fogja vissza annyira a procijukat.
  • Xcentric
    Ez mind nagyon szép,kár hogy totálisan tönkreteszi a PC egyik nagy előnyét, a fokozatos fejleszthetőséget. Ugyanis ha fejlesztés alatt nem egy új hálókártyát vagy egy új egeret értünk,hanem mondjuk proci-VGA-alaplap-RAM közül valamit,akkor egyből világossá válik hogy ez már nem megoldható.A proci lecserélése átlagos felhasználó számára mondjuk úgy minimum 80-100% plussz sebességért cserébe éri meg.Ennyi plusz sebesség ritkán jön ki ugyanabba a foglalatba még beletehető új prociból manapság. Ezért persze új procihoz új alap is kell. Adott procihoz 266,333,400,xxxx különböző sebsségű ramok dukálnak.Tehát régi procihoz vett sd mehet a kukába,aztán a következő procihoz vett 266os is kuka,ha valaki pont 333asba váltott még és nem egyből 400asba (pl én...),akkor jee 333is mehet a kukába ,és most 400as is mehet a kukába ,mert az új procinak már dddr2 kell,igggen! VGA kérdésnek az AGP-PCIX váltás tesz be.Magyarán ha bővíteni akarsz nem kell mást tenned,csak venni egy vadonatúj gépet.Így is lehet ,csak akkor felmerül az emberben a kérdés,játszani akarok és azért fejlesztek? Ha nem akkor nem gond ,de ha igen,akkor miért ne vegyek egy konzolt? 100-120ezerért egy VGA-t se kapok már,nemhogy egy kopmlett PC erőművet .Persze egy konzolt utol ér az épp aktuális csúcs pc mondjuk 1-2 éven belül,
    nem mintha 1-2 emberenkívül bárki másnak is csúcs PCje lenne...márpedig addig,amíg nem terjed el szélesebb körben a modernebb technika,addig játékok se jönnek ki amik kihasználnák.Tehát mondjuk 2 max 3 év múlva már nem nagyszám a konzol a PChez képest,mert már a PC játékok is hozzák a szinvonalat nem csak a hardware. Oké,tehát akkor tök mind1? Dehogy is,azért nemugyanaz!A konzol olcsó és már most szépek rajta a játékok nem csak 3 év múlva.És erre beüt hogy a PC már nem fejleszthető manapság,ergo megveszem,kidobom,újatveszek ezt a konzollal is meg lehet csinálni csak az huszad annyiba nem kerül mint egy új PC,megint ott a pont.A játékok egy árkategóriában vannak a két cuccra (nem mintha legálisan vásárolt játékokkal játszanának akárhol is 1-2 kivételtől eltekintve). Persze konzolra nincs stratiégia,bár ahhoz meg nem kell gép B&W ,AoE-n kívül,akinek meg az kell raboljon bankot az új gépéhez.Az meg hogy HDtv kell a konzolhoz kamu szöveg,aki ügyes rárakja monitorra is...:)
    Azt hiszem az első megjelenő Dx10es játékokig átpártolok a konzolra,munkára meg marad a PC.
  • arty
    sanyix:
    meddig volt s754/s939? X évig
    meddig volt s775/i915/925 ? X/3 évig
    meddig volt s775/i945/955 ? X/3 évig
    meddig lesz s775/i975 ? X/3 évig

Ugyebár minden uj intel proc alá(socket775) uj lap kellett ... mégis akkor miről beszélsz? Azt is vedd figyelembe, h az AMD pici gyártó, kényszerből lett s754/s939, ugyanis eleinte a gyártókapacitás szűkössége miatt nem tudott mindenfélét (vagy akár egyfélét nagy tételben) gyártani ... ráadásul az AMDnek nem érdeke az uj chipset, mig az intlnek ige (hiszen chipkészletet is gyárt).

Asysoft: nem, sőt! Az a64 foglalatok kibirták a teljes generáciot, mig pl a socketA régi változataiba az ujabb processzorok már nem mentek bele! (fesz/fsb/stb)
  • arty
    sok DDR3 modult látsz az üzletekben?

szted melyik gyárto állna neki egy ilyen hir hallatán a piti, 20%-os picaci résszel rendelkező gyártó alá ramot tolni? alacsony áron csak tömegcikket lehet előállitani, és az pont nem az uj AMD platform lesz :)

minden játékban veri a te 2.2ghz-es axp3200asod az én s754/2000mhz-es 3000+ -at? sztem elvétve akad olyan játék amiben megverné ... :) valamit rosszul hallucinálsz ;)
  • asysoft
    Integrált memóriavezérlő hátrányai?
  • Sanyix
    ááá nemá ez az amd is kezd intelesedni... mindíg új tetves foglalat baz milesz ebből? intel amd összefogás...
  • Aspirin
    Miért nem válthatnak egyenesen DDR3-ra?
    Talán mert arra újabb foglalatot lehet kihozni?
    Na nehogy má a júzer valamennyire is jól járjon!
    Egyébként az Athlon XP3200+-om még mindig veri a 64bites Athlon3000+ minden játékban.
    Hogy is lesz ez?
  • IMYke2.0.0.0
    Félreérted a dolgot:
    A proci olyan erős, hogy három - külön-külön is egy 1 magos procit alaposan megterhelő - feladatot végzett el egy időben úgy, hogy az meg sem kottyant neki: csak 50%-os erőforrást vett el a CPU-tól!
    Érted már?

• dokar
    szerintem arról van szó, hogy a feladat tökéletesen szét lett osztva a 2 mag között, ez az 50%
  • Akuma
    100%
  • Akuma
    szerintem meg átverés, mivel a procit 100 leterheltséggel kellett volna mérni
  • asysoft
    Nyilván a CPU kihasználtsága volt 50% körüli. Azért ez szerintem nem olyan rossz teljesítmény...:)
  • Akuma
    "Az ikermagos processzor már az új Socket S1 foglalatba illeszkedik, erejét elsősorban videótömörítéssel demonstrálták: 1920x816 felbontású H.264, 1280x720-os WMV9 és 720x480-os MPEG-2 egyidejű kitömörítése a chip 50 százalékát kötötte le."

talán nem működött a másik mag????
  • Akuma
    "az AMD eddig mindössze annyit árult el, hogy egy éven belül dobja piacra"

ez rácáfol a cikk címére!
  • Akuma
    mivel DDR2 nem sokkal gyorsabb a sima DDR-nél ezért nemhiszem, hogy a 939-es alaplap és proci olcsóbb lenne emiatt

ez a DDR2 nem ér meg egy váltást, főleg annak nem, aki már beszerezte az Athlon 64-ét
  • Riker87
    hmmm hajrá AMD
    LEgalább jövöre olcsóbb lesz a 939-es CPU és akkor már benevezek én is 1 konfig frissítésre