Gyurkity Péter

Sophos: messze még a spam halála

A biztonsági cég nem ért egyet Bill Gates tavalyi kijelentésével, amelyben a Microsoft elnöke a spam lassú végét jósolta: szerintük a kéretlen üzenetek jövőre is sok - ha nem nagyobb - problémát jelentenek majd.

Gates még 2004 januárjában, a davosi Világgazdasági Konferencián beszélt a spam akkori helyzetéről, és cége terveiről, amelyek révén két éven belül legyőzhetőnek ítélte a felhasználók nagy többségét zavaró üzenetek áradatát. Öt hónappal később ismét hatékonyabb spamellenes lépéseket ígért, kiemelve, hogy a Hotmail rendszer a kéretlen üzenetek 95 százalékát visszatartja. Szüksége is volt erre, hiszen azóta már tudjuk, hogy a legtöbb ilyen levél (naponta négymillió) az ő címére érkezik, és külön csoport foglalkozik ezek szűrésével.


2005 legelterjedtebb vírusai a Sophos szerint

A MessageLabs minapi bizakodó nyilatkozatával ellentétben a Sophos szerint az utóbbi két évben a helyzet nem sokat változott, és számottevő javulást a nagyobb spamküldők elleni bírósági perek és minden biztonsági intézkedés ellenére sem tapasztalnak. A Sophos decemberi összegzése éppen az új fenyegetések 48 százalékos növekedésére figyelmeztet, amely elsősorban a célzott támadásoknak köszönhető. Persze a biztonsági cégek hasonló nyilatkozatainál sosem szabad megfeledkezni arról, hogy a riogatás az ö malmukra dolgozik, hisz ők gyártják a védelmi szoftvereket. Az egész évre visszatekintve megállapítják, hogy minden 44 elektronikus levélből 1 vírussal fertőzött volt, míg a kéretlen üzenetek esetében 60 százalékos volt ez az arány. A vírusok és egyéb kártevők tehát kihasználták a spam terjedését, amely korántsem tűnik "haldoklónak".


A vírusok leginkább a hálózaton keresztül fertőznek

"A kéretlen üzenetek haláláról szóló nyilatkozatok túloztak, a fenyegetés továbbra is élő és az ellenlépések ellenére is igen súlyosnak mondható. Belátható időn belül nem beszélhetünk a spam végéről" - áll a jelentésben. Az idei évben ráadásul itt is terhet hódítottak az üzleti jellegű próbálkozások: sokan részvényeket vásároltak fel, majd a kiválasztott cégről szóló kedvező hírekkel kürtölték tele a világhálót. Ez sokakat szintén vásárlásra késztetett, majd amikor a részvények ára ennek hatására kellő mértékben megugrott, a kiagyalók gyorsan megszabadultak papírjaiktól. Novemberre az összes kéretlen üzenet 13,5 százaléka kapcsolódott részvényügyekhez, míg tavaly januárban ez mindössze 0,8 százalék volt. A spamküldők tehát megtalálták a módját, hogyan csináljanak pénzt tevékenységükből.


A gyógyszerspam a legnépszerübb, ezt követi a pornó, a részvények és a jelzálog

A legnépszerűbbek (40 százalék) a gyógyászati termékeket reklámozó üzenetek voltak, míg az erotikus témájú levelek a második helyre szorultak. A vírusoknál eközben - egész éves vezetését megtartva - a Zafi végzett az élen, alig megelőzve a tavalyi év "győztesét", a Netsky-P variánsát. Jelentőségüket jól mutatja, hogy a szintén igen elterjedt Sober csak a harmadik és negyedik helyet tudta megkaparintani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #6
    ha észrevetted volna, magába a cikkbe is be van linkelve az a hír.

    A messagelabs szerint a spam haldoklik, a sophos szerint nem

    döntsd el te hogy kinek van igaza - és én fokozottan kiemelném a cikk egy mondatát: [b]"Persze a biztonsági cégek hasonló nyilatkozatainál sosem szabad megfeledkezni arról, hogy a riogatás az ö malmukra dolgozik, hisz ők gyártják a védelmi szoftvereket."
  • HappyBoy #5
    Hip hip hurrá!
    I love SPAM! Vagy ez nem az a spam? :)
  • Béla bácsi #4
    Spam halála? Ez olyan mint a 100%-os foglalkoztatottság vagy a világbéke. Utópia, marhaság.
  • fflx #3
    valoszinu mindegyik statisztika igaz, max a megmagyarazasukon lehetne vitatkozni. de mivel azokat sem az sg kesziti, csak leforditja egyes cegek kijelenteseit, ezert siman elofordulhat egymasnak latszolag ellentmondo hir itt az sg-n.
  • zzebi #2
    Épp a tegnapi cikketek cáfolja meg ezt:

    http://www.sg.hu/cikkek/41258

    Na most akkor mi az igaz?
    A tegnapi cikk szerint jelentősen csökkent tavaly óta a spam-ek aránya a levelezésekben.
  • dokar #1
    "a legtöbb ilyen levél (naponta négymillió) az ő címére érkezik, és külön csoport foglalkozik ezek szűrésével."
    LOL