Berta Sándor

Továbbra is az USA-ból származik a legtöbb spam

Úgy tűnik, hiába hozott számos állam szigorú törvényeket, és hiába lép fel egyre több internetszolgáltató a kéretlen elektronikus reklámlevelek ellen, az internetet elborító szennyáradat csak nem akar csökkenni. Ugyan a számok mást mutatnak, csak a felhasználók és a cégek nem érzik a változást.

A spam dühítő, kitörlése időbe kerül és megtölti a postafiókokat, majd hogy nem megbénítva az elektronikus levelezést. Ezeket az érveket már szinte az összes internetező álmából felkelve is kívülről fújja. Sokan bizakodtak, amikor egymás után több országban is szigorú törvényeket hoztak a spamküldők ellen, mások azonban inkább szkeptikusan fogadták a jogszabályokat, mondván: úgy sem lehet elkapni a spammereket. Egyelőre sajnos az utóbbi táborba tartozóknak van igazuk.

A Sophos számítógépes biztonsági cég rendszeresen elkészíti a spamküldő országok toplistáját. A vállalat ezúttal az idén áprilistól szeptemberig tartó hat hónapos időszakot vizsgálta meg. Ez alapján kijelenthető, hogy hiába a szigorú törvények, továbbra is az Egyesült Államokban lévő szerverekről érkezik a legtöbb kéretlen reklámlevél. A felmérés szerint a világot elborító kéretlen elektronikus spam 26 százaléka származik az USA-ból.

Érdekesség azonban, hogy 2004 hasonló időszakához képest csökkent az Egyesült Államokban feladott spam e-mailek száma, akkor ugyanis a kéretlen elektronikus reklámlevelek 42 százaléka érkezett az Államokból. A változás Graham Cluley, a Sophos technológiai konzultánsa szerint elsősorban a szigorú jogszabályoknak, az amerikai spamellenes kommandók sikeres működésének, illetve a spam ellen egyre hatékonyabban fellépő internetszolgáltatóknak köszönhető.

Cluley szerint mindezt a spammerek is érzik és ennek tudható be, hogy tevékenységüket áttették más országokba, így például Kínába és Dél-Koreába, ahol fokozatosan nő a szélessávú internethozzáférések száma. Ezt bizonyítja, hogy a Dél-Koreából érkező spam e-mailek száma 2004-hez képest 12-ről 20 százalékra nőtt, míg Kína esetében a növekedés hét százalékos (9-ről 16 százalékra).

John Reid, a Spamhaus Projekt kezdeményezés képviselője szerint a spamproblémára hatékony megoldást az internetszolgáltatók részéről a 25-ös port blokkolása jelentheti. Ezt a csatornát használják a privát mailszerverek, így gyakran a spammerek is. Többször is bebizonyosodott, hogy amennyiben az SMTP által használt portot blokkolják a szolgáltatók, látványosan csökkent a reklámáradat mennyisége. Kanadából tavaly a kéretlen elektronikus reklámlevelek hét százaléka származott, a 25-ös port blokkolása utána azonban jelentősen és látványosan, 3 százalékra esett vissza a forgalom.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Antifasiszta #5
    az ilyeneket koncentrációs táborba zárnám!
  • Piscator #4
    Ja.
  • sonance #3
    Nem csak a levélszemét, a világ legnagyobb szennytermelő állama....
  • pemga #2
    Igen, én is így emlékszem. Fura :). Ja, ok, különbözőek a statisztikát készítő cégek :)). Így minjárt érthető :).
  • Andris #1
    Nem múltkor volt egy cikk arról hogy Kínából származik a legtöbb??? hmmm