Gyurkity Péter

Először nyert egyetem egy spamküldő elleni perben

A Texas Egyetem nyerte az email címjeit kéretlen üzenetekkel elárasztó cég által indított pert, ezzel példát mutathat azon intézmények számára, amelyek jó ideje célpontként szerepelnek a spamküldők listáján.

Az ítélet indoklása szerint az egyetem nem szegte meg a szövetségi törvényt, sem az Egyesült Államok alkotmányát, amikor hálózatán szándékosan blokkolta a White Buffalo részéről érkező kéretlen üzeneteket. Az online társkereséssel foglalkozó cég még 2003-ban, egy kérelem után jutott hozzá az intézmény email címjeinek nagy részéhez, és röviddel ezután megkezdte a kéretlen üzenetek továbbítását ezekre a címekre. Tevékenységével többszöri felszólítás után sem hagyott fel, így az egyetem hamarosan blokkolta a cég internetes weboldalait, és mindent elkövetett, hogy elkerülje a LonghornSingles oldalról érkező további levéláradatot.

Ez többnyire sikerült is nekik, ám a spamküldő cég ezt követően sem adta fel, mi több, pert indított az intézmény ellen, azon az alapon, hogy a Can-Spam törvény csak szigorú feltételek mellett teszi lehetővé az egyetemek számára a szólásszabadság korlátozását. A White Buffalo szerint a Texas Egyetem a hálózati szűrők alkalmazásával éppen ezt tette, így megsértette a törvényt, amely a legtöbb esetben felülbírálja az egyes államok hasonló intézkedéseit.

A jelek szerint azonban a bíróság nem értett egyet a vállalattal, és lényegében helybenhagyta a korábbi ítéletet. Véleményük szerint a Texas Egyetem finomabban is eljárhatott volna, és az összes internetes elérhetőség letiltása helyett elegendő lett volna blokkolni a kéretlen üzeneteket, ám végeredményben semmi kivetnivalót nem találtak az intézmény döntésében. Indoklásukban leszögezik, hogy a Can-Spam nem zárja ki annak lehetőségét, hogy egy internet-szolgáltató - akár egy állami pénzekből finanszírozott egyetem belső szolgáltatója - korlátozza nemkívánt üzleti oldalak elérhetőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wooten #6
    Vazze! Nekem is egy csomó szutykot küldenek...
  • Hegyikecske #5
    lehet akármilyen a technológia, az emberi hülyeség határtalan... Hiába akármilyen jó a szűrőd ha egy ilyen spamküldőnek megadod a címed tuti elárasztja!
  • AL7 #4
    Amit az msn, meg a hotmail akar bevezeni szeptembertől?
    Powered by M$.
    Szóval vagy ráerőltetik mindenkire, vagy itt is inkább egy a szabad szoftver (linux) táborból kikerülő technológia fog elterjedni. Mindenesetre az M$ féléről sok aggály jelent már meg.
  • Max Damage #3
    Hamarosan nem lesz több spam. :) Hamarosan... :) Már készül a köv generációs email teknológia...
  • h4x0r #2
    En maradok az orosz mondszernel. :-)
    Mellesleg mar szepen ragyoghat a pofatlansag hatara, hisz annyi spammer surolja...
  • worldwideweb #1
    Kár hogy ezzel az itélettel sem fog csökkeni a spamküldők száma.