Berta Sándor

Spamelésért ítélték el az AOL egykori munkatársát

Jason Smathers 92 millió e-mail címet adott el spammereknek. A férfi a bíróság előtt beismerte a bűnösségét, talán ennek is köszönhető, hogy viszonylag enyhe ítélettel megúszta az ügyet.

Az eset évekkel ezelőttre nyúlik vissza. Az akkor még az AOL munkatársaként dolgozó fiatalember a vállalat több mint 30 millió ügyfelének e-mail címeit adta el spammereknek és az üzleten 28 ezer dollárt kasszírozott. Ezeknek a címlistáknak a segítségével a kéretlen elektronikus reklámlevelek terjesztői körülbelül 7 milliárd spam e-mailt küldtek el a címzetteknek. "Tudom, hogy nagyot hibáztam" - nyilatkozta Smathers töredelmesen az ügyben eljáró manhattani bíróság előtt. Mint a fiatalember elmondta, pontosan tudta, hogy a listákat az azokat megvásárló személyek spamküldési célokra fogják felhasználni. Neki ugyanakkor azt mondták, hogy a címzettek egy online kaszinótól fognak leveleket kapni.

Az AOL becslése szerint a később (tavaly júniusban) elbocsátott alkalmazott által okozott kár legalább 300 ezer dollár volt. Éppen ezért kapták fel sokan a fejüket a meglehetősen enyhének nevezhető ítéletre, ugyanis a bíróság csupán 15 hónap börtönbüntetést szabott ki a vádlottra. A manhattani bíróság az ítélet végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, ám a próbaidő időtartama a kártérítések időben történő megfizetésével automatikusan két évre csökken.

Az ügyész szerint bebizonyosodott, hogy az interneten is bárkit utolérhet a törvény keze. Az ügyész ezzel Smathers korábban a bíróságnak írt levelére utalt, amelyben a vádlott azt írta: "A világháló a senki földje. Megpróbáltam ezen a területen mozogni. De nem sikerült. Törvényen kívülivé váltam." Az AOL számára a bírói tanács 84 ezer dolláros kártérítést ítélt meg. A spam e-maileket kapó felhasználók kártalanításáról azonban úgy tűnik, ezúttal mindenki elfeledkezett...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vadgab #7
    Mutassátok csak az email címeiteket:) küldök pár ajándék csomagot :)
  • JZO #6
    Elment az eszetek. Szar E-Mailekért valakit börtönbe csuknátok, szép. Ráadásul seggbekúrósok közé. Fogalmatok sincs róla mit beszéltek. A magas pénzbüntetés épp elég, azt kellene behajtani rajta úgy, hogy akár élete végéig is fizesse. Na ez már cinkesebb lenne sokkal.
  • KDOG #5
    gázkamrába vele :)
  • worldwideweb #4
    Ha még az ilyen nagy cégeknél is csinálják a spammelést akkor ne csodálkozzunk hohy ennyire el vannak terjedve azok a b*zi remlámlevelek.
  • palika22 #3
    Az a szemétség, hogy ezt pénzért csinálta. Szerintem a másfél évből legalább a felét letölthette volna a feka köcsögölők között! (Vazelin nélkül...)
  • MattH #2
    kötelet neki!!!!!!!!!!!!
  • Keem1 #1
    Elég szomorú hogy csak ennyivel megúszta.
    Fejét kéne venni az öszes spammernek, és mindenkinek, aki valamilyen módon is, tudatosan hozzájárul a reklámlevelek küldözgetéséhez.
    Én is sokat kapok, de akármilyen üzelti tevékenységet folytatnék, sose küldenék kéretlen leveleket. Azt is utálom, ha bosszantó körleveleket kapok a barátaimtól. Sajnos hiába magyarázom, hogy ezzel csak a világhálót terhelik kurvára feleslegesen.
    Keményebben kéne őket büntetni, hogy elrettenjenek ezek a megátalkodott bűnözők.