Gyurkity Péter

Beruházásokkal indít az Intel 2006-ban

A processzorgyártó idén lemaradni látszott vetélytársa mögött a teljesítmény terén folytatott versenyben, de több nagy beruházáson dolgozik, és az új technológiák kifejlesztésére koncentrál, csökkentve termékei fogyasztását.

Paul Otellini, a vállalat vezérigazgatója a napokban nagyobb közönség előtt beszélt terveiről, a lezajló átszervezésekről, illetve az új technológiákkal kapcsolatos várakozásairól. A Churchill Club huszadik évfordulóján adott nyilvános interjúban ugyan nem esett szó a riválisokról, az Intel helyzetének romlásáról, de azt ismételten megerősítette, hogy a fogyasztás csökkentésében és a többmagos felépítésben látja a megújulás lehetőségét. A beszélgetésről készült felvételeket a Cnet oldalán tekinthetjük meg.

Az Intel eközben több nagy beruházásra készül: az elkövetkező években új gyártósort építenek fel Oregon államban, Izraelben, és félmilliárd dollárt fektetnek be Indiában, amelynek nagy részét kutatásokra és marketingre költik. Az origoni üzemről az EETimes tudósítása szerint a héten megtartott elemzői találkozón esett szó, ahol többek között kiderült, hogy itt 300, illetve 450 mm-es szilíciumostyákat állítanak elő. Amennyiben ez utóbbi mellett döntenek, ez lesz a világ első 450 mm-es ostyákat gyártó üzeme. Egyelőre azonban még csak a tervekről esett szó, és a sorozatgyártás csak 5-6 év múlva, 2012 táján indulhat be.

Ennél jóval korábban, már 2008 második felében munkába léphet az izraeli Kiryat Gatban felépítendő második gyártósor, amely a Fab 28 nevet kapta. A közlemény megerősíti, hogy a 300 mm-es ostyákra alapozva itt már a 45 nanométeres gyártástechnológiát alkalmaznák. Ezzel egy időben egy második arizonai üzemen is dolgoznak, amely azonban - szintén 45 nanométeren - már 2007 második felében megkezdheti a gyártást. Indiában szintén jelentős beruházásra készülnek, igaz, a Reuters által említett 500 milliós kiadás eltörpül a két gyártósor 3-3,5 milliárd dolláros költsége mellett. Értesülésük szerint a befektetést Craig Barrett, az Intel elnöke jelenti majd be a jövő héten, indiai látogatása alkalmából. Az Intel tehát nagy erőkkel készül az évtized második felére, és nyilvánvaló, hogy ilyen volumenű a befektetésekkel riválisa nem igazán veheti fel a versenyt.

A célt Otellini már ismertette az idei IDF-en, amikor arról beszélt, hogy 2010-re tízszer alacsonyabb fogyasztást, és ezzel egy időben tízszer nagyobb teljesítményt érnek majd el termékeiknél. Ezt természetesen külön értendő: az ultraalacsony feszültségű chipeknél 0,5 wattos fogyasztást szeretnének elérni, míg a teljesítmény drasztikus növekedése a többmagos, csúcskategóriás processzorok bevezetésével válhat elérhetővé. Sok múlik azon, hogy utóbbiak étvágyát mennyire tudják elviselhető szinten tartani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fen3gyerek #21
    amúgy enm olyan rossz , figyelembe véve, hogy kb
    egy magos processeknél négyszerannyi L2$ van Yonahban, mint amennyi az AMD-ben, egy magra jutva.
    Persze AMDnek IMC van de csak DDR400, meg míg az jónás 65el jön ki addig athlon csak 90el...
    Kétmagos processzeknél kb kétszerakkora a kes...,
    de nehéz ügy ez, mert a jónában shared L2$ van...
  • NEXUS6 #20
    Szerintem is inkább valami másik iparban kéne az inteleseknek próbálkoznia, lehet hogy igazad van és a lóversenyben több szerencséjük lenne. Ha nem jön össsze az eredmény, ráfoghatnák a pályára, a zsokéra, a ló másnapos volt, vagy akármi. Illetve végszükség esetén még ott a dopping.

    ;)))))
  • Zedas #18
    Már megbántam a hozzászólást, elnézést! :)
  • arty #17
    ez egyenlőre 0... de addig jo nekünk, amig az AMD jobb procikat gyárt, mert a piaci rész és a hirnév miatt ugyis lehetetlen helyzetben van az AMD, mi lenne ha még rosszabb is lenne teljesitményben?
  • Fen3gyerek #16
    Még mindig nem teljesen jó ;)

  • Le Kurde #15
    Ezzel sajnos egyet kell értsek. Viszont érdemes megnézni a két cég piaci részesedését. Amíg a maihoz hasonló lassú ütemben nyer teret az AMD, addig az Intel ezt a "fejlesztési tevékenységet" várhatóan folytatni fogja, hiszen ha a piacon ez elégnek bizonyul, akkor mehet a pénz inkább egyelőre a marketingbe. Van ott azért R&D rendesen (az AMD-hez képest állítólag a többszörösét költik rá), csak egyelőre nem hozzák ki az igazi újításokat, mert ezzel vígan elvannak.

    Nexus6: ismerősök között nálam is hasonló a helyzet, de az OEM-ek pl. sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak az Intel szemében, mint a "power user"-ek. Ráadásul amíg az Extreme Edition procikat el tudják adni ~1000 dollár/darabért, csak mert az Intel logója van rajta (teljesítményben tudtommal kb. egy szinten van egy közepes X2-vel, ami lényegesen olcsóbb), addig nincs is igazán miről beszélni.
  • troc #14
    az elmúlt két évben ezek a nagy koponyák nem tudtak méltó ellenfeleket kiállítani az AMD-s fejlesztések ellenében. több a marketing, mint az innováció és még mindig nincs meggyőző, új irányvonal. bár lenne, mert az AMD-s cuccok kezdenek egyre drágábbak lenni - mert megengedhetik maguknak.
  • NEXUS6 #13
    Igen ezzel a PR-dumával én is tisztában vagyok. De ha körülnézek az ismerőseim között, akkor aki új gépet akar venni, az mind azt mondja, hogy 64bites gépet vesz, mert ha jövőre nem is de utána, már télleg ez lesz a minimum.

    Tecsó gépbe meg valszeg drága lesz ez a proci.
  • Le Kurde #12
    Azt ne felejtsük el, hogy az Intelnél elég nagy koponyák dolgoznak minden területen, és a vállalat pontosan tudja, hogy mikorra fognak elterjedni a 64-bites szoftverek. Azt is tudja, hogy addigra a Yonah a mostani formájában már sehol se lesz, és a köré épített gépek sem, ergo nem fog hátránya származni a 64-bit elmaradásából.

    A Yonah-nak lesznek desktop gépbe szánt variánsai is, és ott bizony jónak mondható az a fogyasztás, amit a minták alapján lehet mérni. Tudtommal az első teljesítményadatok a csúcsfogyasztású változatra vonatkoznak, a hordozható gépek cuccai lényegesen kevesebbet fognak zabálni.