Gyurkity Péter

Indul a 65 nm-es Intel chipek gyártása

A processzorgyártó megerősítette, hogy már megkezdte a következő generációs, 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő Presler chipek sorozatgyártását, amelyekkel méltó választ kíván adni vetélytársának.

Már márciusban megjelentek az első hírek arról, hogy az Intel a vártnál jobban halad a 65 nanométeres gyártástechnológia fejlesztésével. Elemzők akkor úgy vélték, hogy a vállalat még az év vége előtt piacra dobhatja az új fejlesztéseket, egészen pontosan a Presler, a Cedar Mill és a Yonah első tagjait. A belépő szintre szánt Cedar Mill fogyasztásáról már ezt megelőzően kedvező hírek jelentek meg, és a vállalat 43 százalékos csökkenést ígért a jelenlegi Pentiumokhoz képest. A megjelenésről szóló jóslat végül bejött: az Intel szóvivője megerősítette, hogy már megkezdődött a sorozatgyártás.

John Casey a Cnet magazinnak adott válaszában számolt be a gyártás megindulásáról. Elmondása szerint már hetek óta készülnek az új chipek, amelyeket fokozatosan szállítanak ki a különböző PC-gyártókhoz. Az első ilyen konfigurációk a következő év elején jönnek ki, míg a mobil számítógépekbe szánt ikermagos Yonah gyártása decemberben indul. Számításaik szerint 2006 harmadik negyedévére már átlépik a küszöböt, és több 65 nanométeres chipet gyártanak majd, mint 90 nm-est.



"A kedvező válasz jelzi, hogy nem volt igazuk azoknak, akik kétségbe vonták az új generáció ilyen korai megjelenését" - írta Dan Hutcheson, a VLSI Research elemzői cég vezetője egy jelentésben. Valóban, a jelek szerint az Intel ezúttal sokkal kevésbé szenvedett meg az átállással, mint legutóbb, amikor a 90 nanométer jelentette a nagy kihívást. Igaz, egyelőre csak az oregoni D1C1 üzem kezdte meg a sorozatgyártást, de ha beválnak a fogyasztásról és a megjelenésről napvilágot látott jóslatok, a vállalat sokkal jobb eredményeket érhet el, mint a Prescott és társai esetében. Ehhez azonban az AMD-nek is lesz egy-két szava, amely nemrég indította be második drezdai üzemét, és ambíciózus terveket szövöget 2008-ra.

Egyelőre azonban az Intelnek áll a zászló, mivel a piacot még mindig magabiztosan vezető óriás jóval korábban tudja végrehajtani a váltást. Ez ugyanis az AMD számára jóval nehezebb feladat, és ezen a Fab36 is csak részben segíthet. A nagy rivális valamikor 2007-ben érkezhet el a fordulópontra, amikor többségbe kerülhetnek a 65 nm-es chipek, de az már legutóbb is bebizonyosodott, hogy a gyorsaság nem mindig célravezető. Ez csak akkor válhat az Intel előnyére, ha valóban be tudja tartani ígéreteit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tehen_m #36
    haha...
  • Caro #35
    2xeres
  • tehen_m #34
    Igen nem.

    De a lényeg még mindig nem ez volt.
    Egy DDR2 400MHz és egy DDR2 800MHz mekkora a fogyasztáskülönbség.
  • dez #33
    :)

    Végülis Caro a #29-ben leírta, hogy a jobb gyártástechnológia által alacsonyabb feszen is működik, ami nagyban hozzásegít az alacsonyabb fogyasztáshoz, még magasabb órajelen is. (Ettől függetlenül szerintem nem az egész chip működik úgy ahogy van 2x-es órajelen.)
  • tehen_m #32
    Na ne mond...

    Akkor mérések alapján kevesebbet fogyaszt.
  • asysoft #31
    Szerintem vmi viccesgyerek meghallotta, hogy DualCole AMD, aztán Photoshopban csinált egyet:)
  • dez #30
    A V nem a fogyasztás mértékegysége.
  • Caro #29
    Persze, mert a fejlesztéseknek célja, hogy csökkentsék a feszt, mert azzal rohamosan csökken a fogyasztás.
    De ez a DDR2 tranzisztorgyártási technológiájából következik.
  • tehen_m #28
    Lényegen nem változtat.
    DDR1 2,5V 266-400MHz
    DDR2 1,8V 400-800MHz
  • dez #27
    Ezzel mit is akartál mondani? Hogy az első dual-core Opteron lett volna ilyen két egymás melletti mag? Ezt nem nagyon hiszem, mivel a dual-core Opteron egyszerűen betehető az egymagos helyére (csak úgy, mint az X2 a sima Athlon64 helyére), márpedig két független mag valójában két független procinak felel meg. Én kizárólag Intel fronton hallottam ilyen megoldásokról, lásd pl. kép a cikkben (csak nem tudom, ez melyik proci). Szal rejtély a számomra, mit ábrázolhatott az a kép a szánalmas.hu-n. Csak nem egy Intel procit (amin egy megveszekedett Intel-fan átrajzolta a logót AMD-re)? :P