Gyurkity Péter

Flashmemória-gyártó céget alapít az Intel és a Micron

A két cég bejelentette, hogy hamarosan NAND-flashmemóriák gyártását indítják be a közös vállalkozás keretében, a szórakoztatóelektronikai, hordozható és tárolóeszközök piacát megcélozva.

Az Intel közleményéből kiderül, hogy a közös leányvállalat az IM Flash Technologies nevet kapta, és fő feladata, hogy megkapaszkodjon a NAND-memóriák szegmensében. Termékeiket a két alapító és partnereik számára gyártják majd, természetesen csak a tárgyalások lezárulta után, amit december végén valószínűsítenek. Az új évre tehát hagyományos fejlesztései mellett új üzletággal is készül a processzorgyártó.

A közlemény szerint a sikeres bemutatkozáshoz, még inkább a felzárkózáshoz feltétlenül szükség lesz a szoros kooperációra: az Intel fejlett gyártástechnológiájával és kapacitásával, míg a Micron számottevő tapasztalatával járulhat ehhez hozzá. "A stratégiai együttműködés megadja a kezdő lökést, hogy az Intel és a Micron egymásra támaszkodva vezető pozíciót foglaljanak el a NAND-szegmensben" - fogalmazta meg az ambiciózus tervet Steve Appleton, a memóriagyártó elnök-vezérigazgatója. Paul Otellini az Intel részéről hasonló célkitűzést fogalmazott meg, és közölte, hogy nemcsak saját szükségleteiket, hanem nagyobb megrendelők igényeit is igyekeznek majd kielégíteni.

Az első vásárló már jelentkezett is. Ez nem más, mint az Apple, amely idén látványos fordulattal szövetséget kötött a processzorgyártóval, és bejelentette, hogy Intel chipekre állítja át Macintosh számítógépeinek vonalát. Most hosszú távú megállapodást kötöttek mindkét vállalattal, amelynek részeként 250-250 millió dollárt fizetnek ki, és jelentős részt foglalnak le a legyártott termékekből. A két alapító eközben fejenként 1,2 milliárd dollárral járul hozzá a vállalkozás beindításához, amit az elkövetkezendő három évben újabb 1,4 milliárd követ majd. A részesedés majdnem egyenlő: a Micron 51 százalékot, míg az Intel 49 százalékot birtokol.

A gyártást 2006 elején tervezik beindítani. Reményeik szerint gyorsan váltani tudnak 72, illetve 50 nanométeres csíkszélességre, Dave Baglee, az Intel Fab 11 igazgatója és Rod Morgan, a manassasi Micron üzem igazgatójának vezetése alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #1
    Hol?