Gyurkity Péter

Frissült az Intel útiterve

Újabb verzió jelent meg a processzorgyártó nemhivatalos útitervéből, amely immár a következő évre, és elsősorban az új 65 nanométeres csíkszélességű chipekre koncentrál - jön a Presler, a Cedar Mill és a Conroe.

A japán PCWatch által kiszivárogtatott útiterv a következő évben tervezett újdonságokat szemlélteti. Ez a korábbi információknak megfelelően három új processzormag érkezését vetíti előre, ez pedig nem más, mint a Presler, a Conroe, valamint a Cedar Mill. Mindhárom mag az asztali chipek családját hivatott megújítani, ám míg az előbbi kettő a közép- és csúcskategóriában hódíthat, a Cedar Mill belépő szinten, a Celeronok és a lassabb Pentiumok területén számíthat sikerekre.

Mit is takarnak az előrevetített változások? A legfontosabb egyértelműen az ikermagos processzorok térhódítása lesz, hiszen ezt a teljesítményre érzékeny szegmensekben mindenütt megtapasztalhatjuk majd. Legalább ilyen jelentőségű az új 65 nanométeres gyártástechnológia, amit a virtualizáció (Vanderpool) egészít majd ki, mint a jövendő processzorcsaládok egyik alapvető funkciója. A Pentium Extreme Edition és a Pentium D (eddig 8xx, most már 9xx) természetesen továbbra is a középkategória felső harmadától felfelé viszik a prímet. A Pentium 4 (6xx) visszaszorult az úgynevezett mainstream középső és alsó harmadába, ahol az új Cedar Mill mag révén folytatja - némileg kilátástalan - küzdelmét a szintén asztali Athlon 64 és Sempron chipekkel szemben. A Celeron D (3xx) eközben - szintén a Cedar Millre épülve - a belépő szintet tartja majd.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az év elején a Pentium Extreme Edition 955 lesz az, amelynek érkezését az útiterv is megerősíti. Ez a kétmagos processzor 3,46 GHz-en üzemel, 65 nanométeres csíkszélességgel készül és támogatja a HyperThreading technológiát. Teljesítményét annyira kedvezően értékelik a cégnél, hogy csak egy teljes év múlva tervezik leváltani, egy jelenleg ismeretlen, Conroe-magos utóddal. A Pentium D család szintén az év elején egészül ki új tagokkal, mégpedig a csúcskategóriás 950 (3,4 GHz) és 940 (3,2 GHz), valamint a középkategóriás 930 (3 GHz) és 920 (2,8 GHz) chipekkel. Ezek a Presler magra épülnek, amely tulajdonképpen két egybeépített Cedar Mill, HyperThreading-támogatás nélkül. Itt a kategória neve Intel Core-ra változhat, a Conroe magok megjelenésével.

Az egymagos, HyperThreadinget támogató Pentium 4 vonalon szintén négy jövevényre számíthatunk, ezek sorrendben a 661 (3,6 GHz), a 651 (3,4 GHz), a 641 (3,2 GHz), valamint a 631 (3 GHz). A virtualizációt mindössze a xx2-re végződő jelzésű chipek támogatják. A legsoványabb lista a Celeron D családnál található: itt mindössze két, Cedar Millre épülő chip várható, a 356 (3,33 GHz) és a 352 (3,2 GHz) - HyperThreading és Vanderpool nélkül természetesen. A technológiai újításokat az oldal második táblázata foglalja össze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!