Gyurkity Péter

Hamis Intel chipek Kínában

A napokban újracímkézett mobil processzorok bukkantak fel az ázsiai ország piacán, amelyeket eredetileg a PC-gyártóknak szántak.Az Intel szerint a vásárlóknak nincs okuk az aggodalomra.

Az újracímkézett Pentium M processzorok mintapéldányokként kerültek több PC-gyártóhoz, majd onnan - eddig ismeretlen úton-módon - a piacra. Jennifer Liu, az Intel szóvivője Pekingben úgy nyilatkozott, hogy mintapéldányokról lévén szó, meglehetősen alacsony darabszámról beszélünk, és a probléma nem széleskörű. "A Kínában felbukkant, átcímkézett Pentium M chipek mintának szolgáltak a PC-gyártók számára, ezért nem szándékoztunk értékesíteni azokat" - jelentette ki Liu.

A mintapéldányként szétküldött processzorok általában nem tartalmazzák a nagyobb mértékű túlhajtást akadályozó megoldást, így az eredetinél jóval magasabb órajelet érhetünk el velük. Néhányan éppen ebből próbálnak hasznot húzni, és magasabb áron értékesíteni ezeket a chipeket, nem törődve azzal, hogy gyakoriak a meghibásodások, a megbízhatatlan működés. Bőven volt már példa arra, hogy a tesztelésre szánt példányok a vásárlókhoz kerültek, és a magasabb órajel általában hamar megbosszulta magát.



Legutóbb a tajvani fővárosban akadt horogra egy csoport, amely a rivális gyártó termékeinek átcímkézését végezte. Azt nem árulták el, hogy a műhely milyen forrásból jutott a chipekhez, de annyit megtudhattunk, hogy az ily módon értékesített processzorok száma meghaladta az egymilliót, az AMD becsült kára pedig a 100 millió dollárt. A legtöbb szállítmányt a környező országok piacára szánták, de még Németországba is jutott belőlük, ami jelezte, hogy az európai vásárlók sem lehetnek teljesen nyugodtak.

Az Intel szerint a megoldást a megbízható kereskedők, viszonteladók jelentik, éppen ezért azt javasolják, hogy lehetőleg a saját partnerprogramjának tagjait keressük fel, és hanyagoljuk az egyéb beszerzési forrásokat. Más kérdés, hogy a jelek szerint már a PC-gyártók sem bizonyulnak megbízhatónak ilyen szempontból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torjoz #9
    Lehet találtak AMD-t is, csak azt nem írta le a cikk írója.
  • Aspirin #8
    "az AMD becsült kára pedig a 100 millió dollár"

    Hogy is van ez?
    Ha az intel bukik, ennyit veszít a konkurencia?
  • látogató #7
    Ezt a megbizható dolgot hogyan gondolják? Hiszen már MINDENT Kinában gyártanak!!! Nem tudsz egy olyan alkatrészt mutatni a mostani pc-ken, amin ne az viritana, hogy: made in china. (vagy taiwan, stb.) Meg a legtöbb notebookot is ott szerelik össze. Szóval akkor most mi van?!
  • roliika #6
    Hát...én már csak a Tesco gazgaságos laptopokat várom!
  • Pharaoh #5
    Ja, csak esetleg elfelejtenek szólni, hogy túlhajtott és ahoz jobb hűtés is kéne, és elég fél év múlva. Igaz ,ez csak a kezdőkre jellemző, ők meg nem vesznek feketén, de ki tudja.
  • tomykav #4
    @szombi

    A lehető legnagyobb mértékben igazad van.
  • formatuq #3
    "és a magasabb órajel általában hamar megbosszulta magát."

    errol mar olvastam valahol, igy egy proci nem 100 evig jo, hanem 20.
  • Pharaoh #2
    De ha már a proci átment egy-két emberen a magyar feketepiacon nem kínai fogja a kezedbe nyomni.
  • szombi #1
    A megbízható kereskedők és viszonteladók körébe SOHA nem tartoztak a kínaiak...