Berta Sándor

Németország is bevezeti a biometrikus igazolványokat

Az Európai Unióban elsőként Németországban lesznek elérhetők a digitális személyazonosító adatok tárolására ellátott chippel felszerelt útlevelek. Az új útiokmányokat a tervek szerint a héten vezetik be.

Otto Schily leköszönő belügyminiszter elégedetten nyilatkozott az úgynevezett ePass-ról. A német adatvédelmi biztos, Peter Schaar viszont meglehetősen szkeptikus volt a biometrikus igazolvánnyal kapcsolatban, és az útlevél bevezetésével kapcsolatban kritikus hangvételt ütött meg az általában számítástechnikai és informatikai kérdésekben felszólaló Chaos Computer Club (CCC) nevű civil szervezet is.

Az új német útiokmányok egy kis chipet tartalmaznak, amelyről az adatokat RFID-vevőeszközzel lehet leolvasni. A digitális fotó és a személyes adatok mellett 2007 márciusától a chip már két ujjlenyomatot tartalmaz majd. Az adatvédelmi szakemberek - élükön Peter Schaarral - elsősorban azt kifogásolják az új útlevelekkel kapcsolatban, hogy Otto Schily minden az ePassról szóló tesztet és azok eredményét a mai napig titokban tartatta, így semmit sem lehet tudni az új útiokmányokról és azok sebezhetőségéről. Ezenkívül a mai napig egyetlen olyan szervezet sem jött létre, amelynek joga lenne a német állampolgárok elektronikusan tárolt adatait egy központi adatbázisban tárolni és ellenőrizni. Az sincs tisztázva, hogy ki vagy kik férnek majd hozzá ezekhez az adatokhoz. Peter Schaar szerint ezek a kérdések mind-mind adatvédelmi aggályokat vetnek fel.


A Chaos Computer Club az ePassról szóló tanulmányában utalt a német Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) Bio-P II nevű anyagára, amelyből kiderül: az ePassokban tárolt adatok leolvasására képes készülékek még nem működnek zökkenőmentesen. Több esetben is előfordult, hogy a rendszer az adott digitális személyazonosító adatokkal nem volt képes az illető személy azonosítására. Az már pedig csak hab a tortán, hogy az ePass a német állampolgároknak 59 euróba kerül, vagyis kétszer akkora összeget kell fizetniük, mint a korábbi, jól bevált hagyományos útlevelükért.

Otto Schily vissszautasított minden kritikát. Ettől függetlenül talán nem véletlen, hogy idén ő kapta meg a Big Brother Életműdíjat Németországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • látogató #5
    Csak annak lesz rossz, aki bekerül a "hálózat csapdájába". :)
  • envagyok #4
    Nagy fa..t hagynám otthagyni minden okmányban az ujjlenyomatomat. Majd lemásolják, majd egy bűnténynél a felragasztott ujjlenyomattal engem visznek a szarba. Aztán bizonyítsd be, hogy nem te voltál.
  • Cactus #3
    Németek nagy részének nem is kell útlevél...EU-n belül nem kell ugyebár. Aki meg azon kívül megy, az megengedheti magának.Szerintem...
  • BiroAndras #2
    Nem feltétlen van rossz hatással a biztonságra. A gyorsabb ügyintézés, és adatfeldolgozás, valamint az automatizálás erősen növeli a biztonságot. Cserébe, ha rosszul van megvalósítva egy új támadási felületet nyújt. Az előnyök s hátrányok alapos mérlegelése után lehet csak eldönteni, hogy jó-e, vagy sem.
  • NEXUS6 #1
    Már megint összetévesztik a dolgokat.

    A digitalizálás habár nagy adatmennyiségek könnyű kezelhetőségét jelenti, de ezzel egyszersmind megteremtik a nagyméretű adatok másolásának és módosításának lehetőségét is!!!

    A digitalizálás tehát, egyedül az adminisztratív munka hatékonyságát tudja növelni, és az ügyintézés idejét csökkenteni.

    Viszont a biztonságra egyértelműen negatív a hatása.

    Ha azt akarjuk elérni, hogy minnél nagyobb tömegű emberke tartózkodjon az országban legálisnak látszó papírokkal, akkor az elektronikus adattárolás a legjobb út!
    De nem hiszem hogy valóban ez a németek szándéka.