Napi Online

Az év felfedezettje a blogmarketing

A magyar reklámpiacon az idén kezdték el alkalmazni a szubjektív fogyasztói reakciókat is tartalmazó blogmarketinget. Ezzel nemcsak üdítőitalok vagy IT-cikkek, de biztosítási termékek is népszerűsíthetők.

Szakértői becslések szerint az idén 6 milliárd forint lehet az online reklámköltések értéke, ami a hagyományos hirdetési eszközöket illeti, a Magyarországon idén felfedezett blog- és vírusmarketing költségét, a microsite-okra és brandsite-okra fordított összegeket, valamint az egyéb kreatív anyagok készítését is beleszámolva legalább ezen összeg duplájáról, vagyis 12 milliárd forintról lehet beszélni, mondta lapunknak Novák Péter, a digitális marketingre specializálódott Kirowski Rt. üzletág-igazgatója.

A szakértő szerint a következő években jelentős növekedés várható mind az egyszerű, nem mozgó (gif) hirdetéseknél, mind az interaktív, multimédiás hirdetéseknél. Míg az előbbiek egyszerűen az üzenetek kommunikálására alkalmasak - ahol esetleg nem is az átkattintás, hanem a hirdetésen lévő üzenet továbbítása a központi kérdés -, az utóbbiakat a fogyasztói kapcsolatokat interaktívan és látványosan építő hirdetők használják ki. Ebben az esetben az interakción, a fogyasztó kezdeményezésén van a hangsúly, amit szavazás, bejátszás, tranzakciók lebonyolítása, játékok felkínálása által érhet el például a hirdető. A hirdetések emellett az adott márkát képviselő microsite-ra kalauzolják a felhasználót, ahol egyre inkább interaktív megoldások működnek. Többek szerint ebben a környezetben mind nagyobb szerephez jutnak majd a kreatív megoldások, hiszen az online hirdetési zaj is többszörösére nő, a felhasználók pedig kedvelik az érdekes, újszerű megoldásokat.

Az internetezők ízlésének eltalálásán áll vagy bukik az elmúlt évek egyik felfedezettje, a vírusmarketing. Az önműködő reklámeszköz óriási ígéret a cégek számára, viszont alkalmazni csak úgy lehet, hogy annak szándékos jellegére lehetőség szerint ne derüljön fény, hangsúlyozza Novák. Vírusmarketingként olyan megoldások működnek, amelyet egymásnak adnak tovább a felhasználók, mert érdekesnek találják azt, többek között a modern száj-reklám egyik szülöttje volt Uhrin Benedek előadó népszerűsége is.

A blog-marketing már kevésbé ötletorientált, abban a fogyasztók némelyikének exhibicionizmusa és a másik fogyasztó állításába vetett bizalom játszik fő szerepet. A fórum és a magazin műfajának keveredéséből született blogot a napi fogyasztási cikkeket gyártó cégek mellett biztosítótársaság, de távközlési cég is használta már. A reklámeszközt IT-cégek alkalmazták először: felvezető fejlesztők vették fel a kapcsolatot partnerekkel és potenciális ügyfelekkel, így a beszélgetés során közölt információkat szubjektív módon értelmezték az ügyfelek, nem pedig céges információként. Novák szerint a blogok a hirdetőknek új és rendkívül jól használható eszközei lehetnek, a tartalomszolgáltatóknak azonban kihívást jelentenek, mivel a napi információszükségletet is sokszor ilyen forrásokból elégítik ki a felhasználók.

Az újonnan népszerűvé vált online reklámeszközök hatékonyságát egyelőre nehéz mérni, bár a következő hónapokban több kutatócég is piacra dob már erre alkalmas termékeket, mondja Novák. Az azonban biztos, hogy reklámpiaci súlyánál jelentősebb hatást gyakorol az online marketing a hirdetők eredményességére és a fogyasztói magatartásra. Ez már csak az elért célcsoport összetételéből is adódik, hiszen az internetet még mindig inkább a magasabb iskolázottságú és fizetési kategóriába tartozó, aktív életet élő, nyitottabb fogyasztók használják.

A jó megtérülésre utalnak a világcégek nagy büdzsével készülő online kampányai is: A Honda Accord gépkocsihoz egy-másfél éve készítettek egy csak online látható filmet, amely több mint egymillió dollárba került, viszont egy hagyományos globális kampánynál jóval olcsóbban érték így el a potenciális vásárlók nagy részét, hasonlóan a BMW olyan hírességekkel készült reklámfilmjeihez, mint Madonna vagy Guy Ritchie. A több milliós büdzsé persze nem előírás, átütő ötlettel akár néhány tízezer forintból is meggyőzhetők a fogyasztók.

A blogban rejlő lehetőségeket szemlélteti az Advertising Age elemzése, amely szerint az Egyesült Államokban a lakosság negyede látogat rendszeresen blogoldalakat az interneten, munkaidejüknek így átlagosan 9 százalékát (naponta 40 percet) fordítják erre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Manoi #5
    Mint minden marketingeszköz, amiről még nem is tudsz, mert nem veszed észre!

    Olyanokat meg lehet vele csinálni...
    Vegyünk alapul egy erősen specifikus jól körülírható célcsoportot. Tanulmányozzák 1-2 hétig a viselkedésüket, mi az amire reagálnak és mi az ami teljesen hidegen hagyja Őket, majd összeállítanak egy jó kis kampányt és láss csodát a fele tényleg aktiválódik az ajánlatra, amiről nem is gondolja, hogy ajánlat, csak amikor már úgy érzi nem is tud élni nélküle...

    Még a heavy usereknek is lehet újat mutatni!
  • vgez #4
    sosem volt szabad kész ténynek venni a fórumokon vagy blog ban írtakat, mert lehet hogy ő is csak valahonnan hallotta info aztán a fele sem igaz vagy komolytalan kisiskolás felhasználó, vagy egyszerűen csak reklám
  • pemga #3
    akárcsak az amerikai hadsereg...
  • Cat #2
    csak a munkájukat végzik.
  • pemga #1
    A blog marketing szerintem egy kicsit veszélyes. Most még ok, de ha előbb utóbb ügynökök lepik el a terepet (nekem már néha van ilyen gyanúm az MS-Linux hitvitáknál), akkor az egész értelmetlen és frusztráló lesz. De ne legyen igazam, nekem is ez a legkedveltebb és legmegbízhatóbb info forrásom... Csak valahogy olyan érzésem van, hogy a marketingesek nem tudják hol a határ...