Mortimer

ICANN szavazás

Ma zárják le az első online szavazás képzeletbeli urnáit, melyben a web szabályainak igazgatóságáról, az új csúcs-szintű domainnevek bevezetésért felelős tagokról döntenek az internetfelhasználók.


A szavazatok összeszámlálása már megkezdődött

Az internet felhasználói október eleje óta szavazhatnak az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), az internet domainnévkisztásáról döntő világszervezet öt új tagjáról. A tagok fontos döntés előtt állnak: határozatot kell hozniuk a .com és .org-hoz haosnló új csúcsszintű domainnevek bevezetéséről. A szavazás körüli viták ellenére az ICANN feltétlenül pontot akar tenni még november előtt az ügy végére.

A várakozások szerint a szavazás révén az ICANN még jobban fogja reprezentálni a webes népességet. A szervezet 1998 októberében független tanácsként jött létre, hogy egyesítse és magába olvassza a korábbi számtalan adminisztrativ és technikai feladatot ellátó, és az amerikai kormánynak felelős szervezetet. A változás egyben reagálás is az internet globálissá válására, jelzés, hogy a világháló már nem csak az amerikai állampolgároké.

A 19 ember irányította szervezet 5 új igazgatósági tagjával még tekintélyesebb lesz. Az eddigi képviselők jelentős részét internetszolgáltatók vagy hálózati termékeket gyártó cégek delegálták. Minden geográfiai régió (Afrika, Ázsia/ Ausztrália/ Óceánia, Európa, Dél-Amerika és a Karib-tenger, Észak Amerika) egy új tagot küldhet. Még további négy embert választanak meg novemberben, szintén szavazás útján.

Az igazgatók egyik feladata szolgáltatások hozzárendelése az új nevekhez. Az ICANN már pár hete kiadott egy listát, milyen vállalatok indulhatnak az új csúcs-szintű nevek alatt. Az szavazhatott, aki regisztrálta magát a szervezet weboldalán, és szeptebmer 8-ig visszaküldte a levélben megkapott azonosítószámot. Az ICANN 5000 ember feliratkozását várta, ezzel szemben majdnem 160,000 ember cselekedett hasonlóképp.

A szavazás módja miatt támadások érték a szervezetet, mivel a gazdagabb államokban több embernek van esélye szavazni, így a végeredmény nem igazán reprezentálja a világ népességét. A szavazás országról országra eltérő ismertségre tett szert, pl. Németországban azért kapott sok publikációt a dolog, mivel a jelöltek (és a favoritok) egyike Andreas Müller-Maguhn, a Chaos Computer Club német hackercsoport szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!