Berta Sándor

Zsugorodik a digitális szakadék?

Miközben javában folyik az idén Tunéziában megrendezendő második ENSZ Informatikai Világkonferencia (WSIS) előkészítése, a Világbank szerint az egész rendezvényre nincs semmi szükség.

A pénzintézet jelentésében úgy véli, hogy a világ szegény és gazdag országai közötti úgynevezett digitális szakadék gyorsan a múlté lesz. A Világbank tehát gyakorlatilag megkérdőjelezi a költséges ENSZ-akció szükségességét, amelynek célja napjaink csúcstechnológiáinak a Föld szegényebb államaiba való eljuttatása és ottani meghonosítása. A Világbank jelentéséből kitűnik, hogy ezekben az országokban a telekommunikáció területén nagyon gyors a fejlődés. Amíg a Világbank a maga igazát igyekszik bizonyítani e közben több, mint kétezer szakember vesz részt Genfben az informatikai világkonferencia előkészítési munkálataiban.


A Világbank jelentéséből többek között kiderül, hogy Afrikában már a lakosság 77 százalékának van valamilyen mobilos kapcsolata. Ez azonban azt jelenti, hogy már bőven meghaladták az afrikai országok a WSIS 2015-ig vonatkozó célkitűzéseit, mely szerint addigra kell elérni az 50%-ot.

A Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) e mellett azzal számol, hogy 2010-ig legalább meg fog duplázódni, de az is lehet, hogy a négyszeresére fog emelkedni a mobiltelefon-tulajdonosok száma. 1998 és 2003 között a mobiltelefont használók száma az ezerszeresére nőtt és elérte az 51,8 millió főt. Ez azt jelenti, hogy Afrikában több embernek van mobiltelefonja, mint ahány vezetékes készülékkel rendelkezik. Afrikában 2003 végén összesen 25,1 millió vezetékes telefont regisztráltak.

Az ENSZ ennek ellenére azt reméli, hogy a növekedés üteme továbbra is ilyen mértékű lesz és hogy a legújabb távközlési technológiák alkalmazása mérsékeli majd a szegénységet és stabilabb demokráciákat fog eredményezni. A szegényebb országok mindenesetre azt szeretnék elérni, hogy hozzanak létre egy digitális szolidaritási alapot, amelyből finanszírozhatók lennének az infrastrukturális befektetések és tovább zsugoríthatóvá válik a digitális szakadék.

Az egyik megoldás lehet például az olcsó telekommunikációs készülékek piacra dobása a Föld szegény országaiban. A Motorola például a nemrég megtartott 3GSM Konferencián bejelentette, hogy idén tavasszal a boltokba kerülhet a 40 dollárnál, azaz 10 000 forintnál olcsóbb mobiltelefon-modellje. A vállalat idén április és szeptember között hatmillió darabot szeretne ebből a készülékből értékesíteni világszerte, elsősorban a szegényebb országokban. A GSM Szövetség pedig már ki is írt egy olcsó készülékekre vonatkozó pályázatot a 18 nagy mobiltelefon-gyártó bevonásával.

Az olcsó telekommunikációs eszközök mellett hamarosan Afrikába és a világ más szegényebb régióiba érkezhetnek az első olcsó notebookok is. Mint ismeretes, Nicholas Negroponte, a Massachussettsi Technológiai Intézet (MIT) Médialaboratóriumának az alapítója és vezetője nemrég bejelentette, hogy az AMD-vel közösen megkezdik a mindössze 100 dolláros termékek sorozatgyártását, amikre a Sun StarOffice rendszerét fogják telepíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bret #13
    De azért a Világbank is segít előkészíteni a konferenciát, ha már megtiltani nem tudja.
    Meg ott is lesz a többszáz munkatárs megfigyelőként és eszik-iszik-alszik-.... Afrika pénzén.
    Az a lényeg hogy fusson a projekt, de be ne fejeződjön soha.
  • Tetsuo #12
    A világbank csupán a fejlett országokban élő emberek lelkiismeretét akarja megnyugtatni. Senki sem hiszi el ezt a maszlagot, de azért kellemes hallani..
  • Laci73 #11
    Világbanki "jelentés". Afrikában még jóformán infrastruktúra (villanyáram,úthálózat,egészségügy stb) sincs, nemhogy IT háttér!!!

    Kis-Bob: Afrika négyszáz év óta az ami: gyarmat. Hatalmas ásványkincs-vagyona segítette és segíti a világot uraló multikapitalizmust pozíciójában maradni. Nem akarom offolni a témát, de röviden: nagyon szemét munka folyik a háttérben.
  • [HUN]PAStheLoD #10
    kínában a központi erős hatalom képes volt koordinálni a dolgot , afrikában nem nagyon van erre esély..
  • [HUN]PAStheLoD #9
    sajnos ez nem igaz ebben a formában, de az tény, hogy indokolatlanul nagy sápot szednek le a hitelek révén az afrikaiakról..
  • NEXUS6 #8
    Ez csak a piacgazdaságokra vonatkozik!

    Az olyan országokban (pl Kína, és a kistigrisek) ahol egy központi modernizációs programot hajtottak végre, sokszor a pénzügyi tényezőket mellőzve, a társadalmi tőkére alapozva, ott bizony hatalmas fejlődést értek el.

    Ha az afrikai országokat felszabadítanánk a pénzügyi terrorizmus nyomása alol, akkor azok is jelentős fejlődést tudnának felmutatni.
  • IMYke2.0.0.0 #7
    Ha nincs pénz, nincs fejlődés... ez a nagy büdös helyzet!

    ===============================
    .:i2k:. melóból:
  • Kis-Bob #6
    Na jó, ez azért túlzás, h hülyeség. Csak az indulat hozta ki belőlem. De az a lényeg, hogy sokkal gyorsabban menne végbe mindennemű fejlődés.
  • Kis-Bob #5
    Ha a gazdag országok elengednék a hatalmas kölcsöneiket, ekkor nem kellene minden hülyeségre milliárdokat fordítaniuk később.
  • valamit #4
    "Afrikában a lakkosság 77%-ának van valamilyen mobilos kapcsolata...a mobiltelefont használók száma elérte az 51,8 millió főt... 25,1 millió vezetékes telefont regisztráltak" ... ezek alapján Afrika lakosság kb. 70-80 millió? alighanem hangyányit több... ráadásul a "Motorola 40 dollárnál, azaz 10 000 forintnál olcsóbb mobiltelefon-modellje" valószínüleg nagyobb piaci részarányt fog elérni Afrikában, mint Európában és kevesebb lehetőséggel fog bírni, mint teszem azt egy Nokia 6600-as bírt egy évvel ezelőtt is már... mondjuk az irány jó, csak még messzinek tűnik az a cél is, hogy elérjék a "2015-ig vonatkozó célkitűzései(ket)t, mely szerint addigra kell elérni az 50%-ot." :(